用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有私小,叩門是否很無謂?
go

已有私小,叩門是否很無謂?

已有九真,另外也等緊培僑、聖瑪加利及禮賢的waiting(今年競爭激烈機會應該好低),係咪索性專心一意讀九真及睇下waiting 的有無消息?叩門(仁紀、荔天及循道)是否很無謂呢?因仲有個弟弟,如果真的叩門成功打到黎點抉擇好?又要考慮升中,好懊惱~
求意見,Thanks!

回覆樓主:

要什麼類型小學, 家長你才最清楚, 板友不會清楚理解你的選校的想法。
我們只是吹下水, Ha Ha.

HK-MAN    發表於 18-6-11 09:58

assado 發表於 18-6-10 04:12
要什麼類型小學, 家長你才最清楚, 板友不會清楚理解你的選校的想法。
我們只是吹下水, Ha Ha.
...

同意,自己想清楚。

回覆 EKB 的帖子

唔會呀,為咗弟弟叩門當然係值得的。今年我大女抽,已有私小,因有妹妹,所以派位前都準備好所有叩門資料了。叩到的話起碼妹妹跟住入小學,妹妹幼稚園會輕鬆好多,又慳咗6年+6年學費。當然除非你係好抗拒讀資助學校覺得太谷,咁就另計。

回覆樓主

機會是自己爭取的,自己最想要甚麼,無論得花上多少人力、物力,都去做罷,不能說是「無謂或不無謂」

回覆樓主

其實大家都係分享下睇法,我知決定要自己做。
如果要考慮中學校網就九真,龍年六年後又黎過,好煩,有一條龍就最好,唔叩門弟弟到時就靠自己了。
我諗好多人都有這樣煩惱~

6年/12年免費再加細佬直入 你覺得好無謂?

回覆樓主

我係你就一定會試下扣門因為有個細嘅跟住,扣到有offer再考慮,扣唔到你有私校back up,點解唔搏下?

EKB 發表於 18-6-10 03:05
已有九真,另外也等緊培僑、聖瑪加利及禮賢的waiting(今年競爭激烈機會應該好低),係咪索性專心一意讀九真 ...

叩前考慮清楚,叩到就轉——叩!如果叩到再要考慮就即覺得手上的offer較好,那可以將機會留給更須要的人

回覆樓主:

我仔自行入左(不算大熱学校),n無人士,我想再叩高一線(名小),我老公夠话我無谓。因為我仔学术唔夠人爭。所以冇叩。      有冇jm照去博?

Pinkmoon 發表於 18-6-10 09:51
我仔自行入左(不算大熱学校),n無人士,我想再叩高一線(名小),我老公夠话我無谓。因為我仔学术唔夠人爭。 ...

選校係要選擇合適學校畀小朋友,不是看高一線或者係看名校.

bettyay    發表於 18-6-10 10:02

bettyay 發表於 18-6-10 09:51
叩前考慮清楚,叩到就轉——叩!如果叩到再要考慮就即覺得手上的offer較好,那可以將機會留給更須要的人 ...

所以要決定去吾去叩門學校的面試?我都吾想浪費時間,浪費學校人力物力,機會留返比其他人。糾結中~

EKB 發表於 18-6-10 10:04
所以要決定去吾去叩門學校的面試?我都吾想浪費時間,浪費學校人力物力,機會留返比其他人。糾結中~
...

同你個case 好似,有私小offer, 我選擇咗叩一間..誇區..因為有保姆車到,升中派位好

...

机會點解要留畀人, 吾留比自己小朋友?
如合適, 就去叩。

...

(emoji)

回覆樓主:

其實我諗每一個家長都想揀最適合最好嘅學校比小朋友,但基於某D因素,例如未能考到或抽到心儀學校等,在於唔係最如願的情況下,仲要衡量升中/弟妹升學問,真係頭痛~
如有唔同意勿介意~

...

所以好睇你自己,如果面試時間就是明天,諗唔掂,免後悔就去啦!但叩到的話其實都唔去多,就真的不用去了!認同你的想法

Pinkmoon 發表於 18-6-10 09:51
我仔自行入左(不算大熱学校),n無人士,我想再叩高一線(名小),我老公夠话我無谓。因為我仔学术唔夠人爭。 ...

叩門生盡收精英,如果叩到咪可以返去打老公面囉⋯⋯

回覆樓主:

現代家長太多假定同前設,將自己小朋友早早定位、鋪路,其實家長應該做嘅係為小朋友爭取最多嘅機會,學校本身有審視學生嘅能力,收得一定係佢認為合適或有能力教(特別係叩門),假如以父母主觀角度去判定小朋友適合邊樣唔適合邊樣去決定俾唔俾呢個機會小朋友,咁係成長路上只會不停抺殺小朋友嘅機會,有感而發,不喜勿插。

回覆樓主

有弟丶妹,叩吧!