用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正
樓主: tsangv
go

培正   [複製鏈接]

NICOLE123 發表於 18-6-14 17:27

咁其實B2都不是必入的。如B2尾都應準備定。

因為佢小朋友運動唔錯, 所以佢當時想搵一間中學都有運動back up的, 所以問過林大輝。但我哋一直覺得呢間學校校風有D太自由, 所以都唔敢推介。

前幾年無咁多P6生, 你哋學校收自己友咁狼死, 都收唔晒B2生? 咁近幾年仲加咗班, 咪仲牙煙?

little_yolky 發表於 18-6-14 17:34
因為佢小朋友運動唔錯, 所以佢當時想搵一間中學都有運動back up的, 所以問過林大輝。但我哋一直覺得呢間學 ...

小学未加班。

收吾收得哂B2主要睇叻果批有幾多人走。B1+B2 共240人。培中吾夠位收哂的。

NICOLE123 發表於 18-6-14 09:10
最後结果係点?
我同意你的说法。但培正家長其實好多都不太緊張的。人緣不太差的他們到時總有其他家長幫佢 ...

贊同,培正大家庭,一班家長互相支持提點幫忙,唔會話你爭我奪,有好野一齊分享,呢點值得贊

回覆 little_yolky 的帖子

其實點解比咁大壓力自己and 小朋友。學校的band 1 and 2 分数差好小,乜一定只有band 3 抽不到。lucky draw 是靠運气, 抽5到,你有料去叩直资,不過last round 冂槛好高 ,但我见人也叩到。排名前就比人收先?no !  考试冇人问你排名。 去年排好前band 2 派去邒x 波, 佢乜都叩5到; 佢个Fd 排200, 不是特異功能,人地叩到播道英中,所以大家䀆力便ok

IloveJJ 發表於 18-6-12 09:41

贊成!有啲學校,得嗰5x人,聽到人人話考得好,頭十名,以為 ...
係呀!我們都識人長期考级二,自行都冇得見1A校,正奇怪中,原本学校只得5X人,级一也只能自行B1C/2A 校成功。所以,只看级排名,不能作準的

回覆 TLHE 的帖子

排名只不过是figure, 如果小朋友是死背書,即使因排名有得见,最后也未必收你。外面有好多高手

小鹿揀學校 發表於 18-6-9 15:06
2017年培小畢業生回母校重聚日.
現場中學校服目測…
DGS 2

點解會著其他學校的校服回母校呢?

NPNG 發表於 18-7-9 19:10
點解會著其他學校的校服回母校呢?

每年會有一個重聚日,通常在放學時間後便舉行,大家放學便趕去,吾會返屋企換衫再去,冇乜所謂,大家也是紅藍兒女,相聚很高興

cfs 發表於 18-7-9 20:09
每年會有一個重聚日,通常在放學時間後便舉行,大家放學便趕去,吾會返屋企換衫再去,冇乜所謂,大家也是 ...

IC...家長也會去嗎?

NPNG 發表於 18-7-10 10:42
IC...家長也會去嗎?

最近有一遍報到,訪問新來的中學校長。我睇完真喺好失望。新中學校長話唔投資源谷學術,要投資源搞藝術。
面對多年尖子流失都唔警醒,唔採取措施挽救,反而去搞D他自己喜歡的事。

NPNG 發表於 18-7-10 10:55
最近有一遍報到,訪問新來的中學校長。我睇完真喺好失望。新中學校長話唔投資源谷學術,要投資源搞藝術。
...

尖子的自然繼續尖,可以多方面發展開拓思維,人生不只是成績麻,開心才是最重要

NPNG 發表於 18-7-10 10:55
...
其實尖子流失係盤古初開以來既事, 但佢哋一直都keep到DSE成績唔錯, 咁, 點解仲要谷學術呢?

little_yolky 發表於 18-7-11 10:56
其實尖子流失係盤古初開以來既事, 但佢哋一直都keep到DSE成績唔錯, 咁, 點解仲要谷學術呢?  ...

尖子生點解會走呢?咪就喺原因囉

NPNG 發表於 18-7-11 12:52
尖子生點解會走呢?咪就喺原因囉
咁尖子生想去外面闖下, 辦學團體覺得無問題, 家長又覺得無問題, 同學又覺得無問題, 所有紅黃藍人都覺得無問題, 咁咪無問題囉。如果覺得有問題, 我估計佢哋都用對腳行動咗, 走咗了。

如果佢哋想谷成績, 我諗第一件事就係放返D自行位出嚟收多D街外尖子啦唔該。

little_yolky 發表於 18-7-11 12:58
咁尖子生想去外面闖下, 辦學團體覺得無問題, 家長又覺得無問題, 同學又覺得無問題, 所有紅黃藍人都覺得無問 ...

現在就喺拔尖的力度唔夠,先會走。如果真喺咁多無問題,點會走呢?

little_yolky 發表於 18-7-11 12:58
咁尖子生想去外面闖下, 辦學團體覺得無問題, 家長又覺得無問題, 同學又覺得無問題, 所有紅黃藍人都覺得無問 ...

是紅藍兒女,不是紅黃藍,謝謝。
PC唔會好似GX咁洗牌再打過,確實是非常抵贊(emoji)在每年升中頭十幾名走曬的基礎上能造出好成績,呢點真喺做得唔錯。
我只是呻拔尖力度唔夠,沒有全盤否決,希望你理解。

sorry, 信息有誤。爲此致歉。

NPNG 發表於 18-7-11 14:28
今年18*超級狀元,你估下他曾經入讀邊間小學?
他正正是一個活生生的例子引證「用對腳行動」
我看到這位紅 ...

之前女拔的狀元也是培小出。
不過,不是說今次LS終極* 係自己小學的嗎?

b3410 發表於 18-7-11 14:29
之前女拔的狀元也是培小出。
不過,不是說今次LS終極* 係自己小學的嗎?
...

sorry, 信息有誤。爲此致歉。

NPNG 發表於 18-7-11 14:28
今年18*超級狀元,你估下他曾經入讀邊間小學?
他正正是一個活生生的例子引證「用對腳行動」
我看到這位紅 ...

也是培小的光榮啊。

BTW, 其實你哋叩門時收唔收外校生的? 網頁搵極都無資料。你哋紅藍兒女咁團結, 外來生會唔會好難融入?
‹ 上一主題|下一主題