用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS與民小,請賜教。
樓主: rabbitmingming
go

KTS與民小,請賜教。   [複製鏈接]

73662710 發表於 18-6-12 11:22
你所說的只是最低英中要求。 band 1 B and band 1 A 學校的 intake 應遠遠高過你的suggested figures.所以 ...

佢講緊英中和直屬中學現行規例喎~~~

咁奇怪,現行規例不成立?~~~

mcl203 發表於 18-6-12 11:31
佢講緊英中和直屬中學現行規例喎~~~

咁奇怪,現行規例不成立?~~~
我是指民生intake pool 的banding!

回覆 punlik 的帖子

quote from -中學學位分配辦法: ,如果他們的學校網派位組別為第一或第二組別,而又以直屬/聯繫中學作為乙部的第一選擇,便有資格獲派保留學位。如符合資格的學生人數多於直屬/聯繫中學所保留的學額,則會按學生的學校網派位組別隨機編號的先後次序分配學位。      
保留學額不是由學校自己跟名次分配,而係要跟統一既學位分配辦法。

只要把中學學位分配辦法放番落民生度,其實hkpapa個講法都幾接近現實。只可以話
A1肯定係Band1,一定取得保留學額。
A2學校當佢係Band1,但有機會唔好彩實際喺邊緣跌落Band2,所以不能保證一定取得保留學額,估計人數唔多,學校可以用扣門位收番佢哋。
B1 應該係Band2頭,如果保留學額有剩就睇隨機編號決定,機會同A2既band 2生一樣,抽唔到學校也可能會用扣門位收。
B2 Band 2,只可靠運氣 ,如果保留學額有剩就睇隨機編號決定,機會同A2既band 2生一樣

我相信有一定數量學經自行取得學位,估計多是top B1生,噤就可以free多啲位俾B2生抽

hkpapa852 發表於 18-6-12 11:05
其實太多人高估咗有直屬B1中學既小學既學生實力.

民生書院可以估全英中, 即係中一全級要收最少85%全港排名 ...

不如用我家小孩當年例子去解釋下,直屬小學學校公佈有33.33% B1生, 33.33% B2生, 當年有逾90%入B1英中, 就可以明白守足教局指引既小學做法~~~

73662710 發表於 18-6-12 11:39

hkpapa852 咪講緊規例囉,你認為民生可以例外? ~~~

haihaimom 發表於 18-6-12 11:39
回覆 punlik 的帖子

quote from -中學學位分配辦法: ,如果他們的學校網派位組別為第一或第二組別,而又以 ...

純討論,你最後果段,中學可以收B1生,亦可以收B2生,自行位去收B2生既好處係確保佢地一定可以直升,B1仔放係統一只要不多於99人係一定入,學校又可以控制B2生率~~~

回覆 mcl203 的帖子

你咁講都有可能,學校自己揀band 2生。不過如果我係學校,個top band 1學生自行2填多一間,噤我唔用自行位收佢,隋時俾隔離學校搶鬼咗。

haihaimom 發表於 18-6-12 12:00

你咁講都有可能,學校自己揀band 2生。不過如果我係學校,個top band 1學生自行2填多 ...
以前民生有講過, A1同A2組別學生如果唔係111, 門都無得叩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

haihaimom 發表於 18-6-12 12:00

你咁講都有可能,學校自己揀band 2生。不過如果我係學校,個top band 1學生自行2填多 ...

所以陰謀論,直小生放自1或2係有分別,B1生放自2,中學可能更多唔會用自行位收,反正操控權係自1中學,同放番係乙1無分別~~~

73662710 發表於 18-6-12 11:22
你所說的只是最低英中要求。 band 1 B and band 1 A 學校的 intake 應遠遠高過你的suggested figures.所以 ...
咁又可唔可以解釋吓, 點解可以實牙其齒話A1組別係100%可上民中, A2組別只有75%機會(我有冇記錯?)可上民中? 點計出嚟?

直屬位都係B1生先抽, 如果B1多過99個, 咁一定無可只有頭99個B1生能年年必入喎?

除非自行階段做手腳啫

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

73662710 發表於 18-6-12 11:39
如果民生個B1 intake係妳所講咁高, 咁佢DSE既成績係應該叫令人失望

如果學生唔填自2,學校就可以自已決定用自行位定直屬位收band 1生

回覆樓主:

haihaimom 發表於 18-6-12 12:09

如果學生唔填自2,學校就可以自已決定用自行位定直屬位收band 1生 ...

自1或2都唔填,中學都無佢符啦,想係直屬位踢佢走都唔可以~~~

haihaimom 發表於 18-6-12 12:09

如果學生唔填自2,學校就可以自已決定用自行位定直屬位收band 1生 ...
中學唔會知學生有冇另一個自行選擇.

亦不會知學生係用自1定自2選佢.

當然, 派位公佈後, 有機會知道部份學生是否111

haihaimom    發表於 18-6-12 12:17

hkpapa852 發表於 18-6-12 12:09
如果民生個B1 intake係妳所講咁高, 咁佢DSE既成績係應該叫令人失望
我要求無你咁高,我很滿意,並且收貨!

回覆 hkpapa852 的帖子

咁如果我係band 1,我就會自1博高一線

hkpapa852 發表於 18-6-12 12:12
中學唔會知學生有冇另一個自行選擇.

亦不會知學生係用自1定自2選佢.

我陰謀論D,中學和小學係自己友,可以知亦可以唔知,須知份表係小學派㗎~~~

mcl203 發表於 18-6-12 12:12
自1或2都唔填,中學都無佢符啦,想係直屬位踢佢走都唔可以~~~
...

直屬Band1生,操行極差都冇得踢走啦!

回覆樓主:

謝謝大家實貴的意見和資料,我對民小升民中了解更多,兩間都是好學校,難取捨。有感小兒經歷升小一面試成長進步了不少,加上他的性格能力,我們決定給他按自己能力向外闖下,希望KTS的自信教育能令他發揮自己所長,建立自信,繼續熱愛學習閱讀。

bettyay    發表於 18-6-12 21:32
‹ 上一主題|下一主題