用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS與民小,請賜教。
樓主: rabbitmingming
go

KTS與民小,請賜教。   [複製鏈接]

nhi 發表於 18-6-12 09:54
所以話你的analysis 有問題。
近兩年考DSE 那批,升中時民生收返135-140人。
如果你認為band 1 只是99人 ...

多謝你的資料。好讓我們知多一點點。

Felix223 發表於 18-6-12 09:59
請問根據什麼來在全港排名?Thx
沒有真正的全港排名,只是有熱心的網友跟據DSE result 做了一個好rough 的排名,我覺得好有參考性。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extra=page%3D1

nhi 發表於 18-6-12 09:54
所以話你的analysis 有問題。
近兩年考DSE 那批,升中時民生收返135-140人。
如果你認為band 1 只是99人 ...

咪就係呢位家長自以為好瞭解事實囉!

其實你地知唔知直屬位點運作? 一樣係同一Banding既學生去抽

所以如果A1同A2都係B1學生, A1組係唔會有優先. 所以A1組所有學生一定可以全部直上, 而A2組有人不能直上, 按照派位規則, 說明A2組一定有人唔係B1.

因為如果全個A2組別係B1學生, 咁點解只有A2組別有人入唔番民中, 而A1組別無出現過呢個情況? (呢個組別有99個人, 點都係大户, 有乜可能咁多年都無試過?)

如果民小向家長講解得咁清楚點解每年仲有咁多家長要搵外人求救呢?

民生書院DSE成績如何? 佢年年有公佈DSE成績, 唔駛靠乜乜物物網站機構斷估排名.

題外話, 同民生接近既培正小學相對地對學生坦白得多, 講明排名幾多會係B1學生. 培正小其實亦只有~4X% B1學生, 中學部更不收外生. 外人要入只有靠1X個抽獎名, 但培正中學既DSE成績亦非常出色, 亦比民生更好.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-12 10:08

其實你地知唔知直屬位點運作? 一樣係同一Banding既學生去抽

我朋友囝今年培正小學6年级, 她説之前全级有考10x 都試過入不了培正中學, 即不是band1, 我都奇怪培正 為何 band 1%這麼低 (講比起 宣小sfa kts)???

nhi 發表於 18-6-12 10:06
沒有真正的全港排名,只是有熱心的網友跟據DSE result 做了一個好rough 的排名,我覺得好有參考性。
https: ...

咁個排名對於民生書院究竟收民小多少學生有什麼關係?

hkpapa852 發表於 18-6-12 10:08

請唔好拉培正落水, 又會引起駡戰。
至於培正比民生好幾多,看以下個 link 就一清二楚。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extra=page%3D1

不再覆

nhi 發表於 18-6-12 10:06
https: ...
又係一個靠估排名

punlik 發表於 18-6-12 10:31
今年.約23X人, 老師講明頭118肯定Band1. 往年實際收既超過200人.

即大約50% band1

punlik 發表於 18-6-12 10:44
九龍城區既Band2有一部分是全港Band1. 若論全港Band1, 估計高於60%

yes, 我結論都是 九龍城區 競爭太大, 要好有實力 先可以 成為九龍城區 band 1生

lovebb2 發表於 18-6-12 10:24
我朋友囝今年培正小學6年级, 她説之前全级有考10x 都試過入不了培正中學, 即不是band1, 我都奇怪培正 為何 ...
培正B1比例只有4X%其實家長自己會知, 因為學校會講明.

但10X都入唔到培正, 係咪三次呈分都10X, 定係只有一次係10X, 其餘兩次都......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 18-6-12 10:25
咁個排名對於民生書院究竟收民小多少學生有什麼關係?
其實太多人高估咗有直屬B1中學既小學既學生實力.

民生書院可以估全英中, 即係中一全級要收最少85%全港排名Top 40%既學生, 即係B2A-B1左右既學生

民生書院一級180人, 民生書院要做到全英一, 即係要有不少於153個B2A-B1既學生

假設民小有135人上民中, 以民生書院既名氣, 餘下45個街外位, 應可盡收B1學生

咁即係民小個135人, 最理想係全屬B1, 但最差的話有27個係全港Top 40%以外既學生

如果27人係全港Top 40%外既學生, 即係民小只有108人係全港Top 40%既學生, 即係收咗99個直屬位+9個人, 當中有幾多個B1學生?

如果民小有145人升上民中呢?, 即係最差只有118人係全港Top 40%既學生, 即係有29個人係直屬位以外既B2A-B1學生, 又會有多少係B1學生呢?

認識派位制度, 加上計吓數, 就知一D事情是否合理.

punlik 發表於 18-6-12 11:00
10X 會有機會第三次考完跌出118.
118肯定是Band1. 既然夠膽肯定. 後面應該仲有部分是大概率Band1既.
...

她說之前幾年有試過, 所以她為穏陣, 要迫囝囝考100名以內   

hkpapa852 發表於 18-6-12 11:05

民生書院可以估全英中, 即係中一全級要收最少85%全港排名 ...

我有一條問題,如果某校話我的有XX位學生係B1生,係咪即係違規去公佈B1率?~~~

hkpapa852 發表於 18-6-12 11:05

民生書院可以估全英中, 即係中一全級要收最少85%全港排名 ...
你所說的只是最低英中要求。 band 1 B and band 1 A 學校的 intake 應遠遠高過你的suggested figures.所以你的提議可能並不成立。
等于33222 可以入大學一樣!

lovebb2 發表於 18-6-12 10:24
我朋友囝今年培正小學6年级, 她説之前全级有考10x 都試過入不了培正中學, 即不是band1, 我都奇怪培正 為何 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3645969&extra=page%3D1&page=2

參考回应#25. 考10x入唔番培中係當中-定有问題~培中六班二百幾人,收校外生少之又少。考10x入唔番培中真係实屬不幸。

‹ 上一主題|下一主題