用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS與民小,請賜教。
樓主: rabbitmingming
go

KTS與民小,請賜教。   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

rabbitmingming 發表於 18-6-9 08:32
我身邊未問到。咁係咪民中的中及中下出路會差過KTS的中及中下?

絕對係

最慘係民小老師會俾說話家長聽!壓力好大
恐龍家

小曳人 發表於 18-6-9 11:28
絕對係

最慘係民小老師會俾說話家長聽!壓力好大

醒目開學勳章 貢獻勳章

lamhoilam 發表於 18-6-9 11:32
請問從何得知民小的中下學生會差過KTS?
如果學生咁好,點解民生中學唔願收?點解老師要俾說話家長聽,等佢地知難而退?!
恐龍家

小曳人 發表於 18-6-9 11:46
如果學生咁好,點解民生中學唔願收?點解老師要俾說話家長聽,等佢地知難而退?!
...

lamhoilam 發表於 18-6-9 11:55
我見你答“絕對係”,是指民小中下的學生出路差過KTS嗎?
如果是,我想請教如何得知。
至於老師俾“說話” ...

又咁講,如果假設萬一小朋友在中下或邊缘,學校的升中支援就變得更重要了,如果民生的「提點」內容只有「不要寄望可上中學」,而沒有其他實際升學意見的話,先勿論最終小朋友升學出路去了哪裡,但已先影響了小朋友的「心理出路」了。這是大部分直屬中學的「通病」
從這方面向睇,一定是KTS較好!這也是我當年沒有選另一新派直資龍校的原因。

rabbitmingming 發表於 18-6-8 01:02
已仔細比較過,但父母意見不一。男仔,學術領悟强,文静專注,運動弱,不大喜歡重覆抄寫。先謝謝意見。
...

民生最吸引是一條龍,不過又唔收返晒。同埋聽聞佢好多年前好勁(我只從親戚那裡知),但近年唔係真的咁top.
我朋友讀民幼,佢都講過好多次,老師叫佢地背唔合理的野,我問仲咩要背,佢話唔聽話老師會針對,我自己覺得咁樣太不健康。校內競爭亦不少,感覺唔多開心咁

KTS升中成績好好,只是要升中煩同擔心多次囉。

joygigi 發表於 18-6-9 20:50
民生最吸引是一條龍,不過又唔收返晒。同埋聽聞佢好多年前好勁(我只從親戚那裡知),但近年唔係真的咁top ...

同意!KTS 唯一唔太好就係升中要再搏殺過,但你會係在清楚自己位置能力去揀合適的中學!所以最終揀什麼小學,好睇每個家庭的睇法,六年時間成長,小朋友變化可以好大,好難確實預測小朋友的成績能力。

回覆樓主

其實讀什麼小學都要努力(emoji)才能成為band 1學生,就算是褔小上褔中也要有band 1的能力才能上褔中。其他派位也是要努力才能上band 1,讀什麼學校也一樣,沒有不勞而獲的,民小最後的是有優先上他的中學,已比其他小學有點優勢

回覆樓主

民小上民中有70%至75%,有家人教民中。

回覆樓主:

路過。唔係好明,民小咁谷但又唔及KTS 升中派位好?

joygigi 發表於 18-6-9 20:50
民生最吸引是一條龍,不過又唔收返晒。同埋聽聞佢好多年前好勁(我只從親戚那裡知),但近年唔係真的咁top ...

民生好似冇乜正面評價,好多家長都係咁講,我想問吓民生幼稚園係咪都係好谷??

bettyay 發表於 18-6-9 21:27
同意!KTS 唯一唔太好就係升中要再搏殺過,但你會係在清楚自己位置能力去揀合適的中學!所以最終揀什麼小 ...

咁KTS 同宣道小,邊間好點?谷得來全面同happy d?

ericjil 發表於 18-6-9 22:29
民小上民中有70%至75%,有家人教民中。
有朋友孩子在讀,她說民小上民中没有七成喎

bape0060 發表於 18-6-9 23:45
咁KTS 同宣道小,邊間好點?谷得來全面同happy d?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3514703&extra=&page=1
個人認為各有各好!其實無論邊間學校都有其優點及不足,家長要按自身情況作考量

小曳人 發表於 18-6-9 11:46
...

是否要先搞清楚,民生中學係資助~~~

bape0060 發表於 18-6-9 23:42
民生好似冇乜正面評價,好多家長都係咁講,我想問吓民生幼稚園係咪都係好谷??
...

視乎小朋友資質同家長取向

朋友個仔醒目記性好學野快,讀民幼如魚得水,課程深真係提升到佢學術水平,學校鼓勵學生去考試比賽增加信心,父母都好認同,仲請埋多個專科老師上門教,K3一手證書考到名男校轉會。

另一邊廂,同事個女民幼升民小,成績中上果批,都無話讀得好辛苦,不過考試時節同事一定唔會OT,甚至請幾日假陪女溫書。佢仲有個細女讀民幼,無家姐咁叻,就有呻話讀得辛苦......

cchappyforever 發表於 18-6-10 00:19
有朋友孩子在讀,她說民小上民中没有七成喎

我家人都好出奇,点解网上经常話民小只有一半上到民中,其實響升中簡介會有講,每年約130-140民小上民中,即70%左右。叧外可问问啲中一生,每班只有十个以內外校生,点可能只升一半民小上民中。

ericjil 發表於 18-6-10 16:01
我家人都好出奇,点解网上经常話民小只有一半上到民中,其實響升中簡介會有講,每年約130-140民小上民中, ...

民中保証收番小學部既學額只有99個(直屬位),其餘3x人係要透過自行/甲部/叩門入,人數唔會有保証。

以近年民生小一收到一級240人去計,99個位連50%都唔夠。所以民小要努力每年汰弱留強,再係小六減到得番5班。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-11 07:23
民中保証收番小學部既學額只有99個(直屬位),其餘3x人係要透過自行/甲部/叩門入,人數唔會有保証。

以 ...

即表示民小教育質素好差?為何自己一手培養的幼稚園生,小學生都達不到中學要求?

兩者黎講,我一定會揀kts, 至少同學間的競爭冇咁直接,壓力都少d, 而且好多都可以考上比民中更好的學校,除左地點問題,諗唔到有乜理由揀民生了。

sunnymama2 發表於 18-6-11 07:52
即表示民小教育質素好差?為何自己一手培養的幼稚園生,小學生都達不到中學要求?

兩者黎講,我一定會揀kt ...

如果升上中學部既學生唔夠水平,攪到中學做唔到全英中,結果咪又係攬炒。

無乜幾多間學校可以好似培正咁,唔著重英中呢個虛名。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題