用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS與民小,請賜教。
樓主: rabbitmingming
go

KTS與民小,請賜教。   [複製鏈接]

回覆樓主:

我感到有點兒驚訝是一面倒支持KTS, 但十分感謝你們的意見,令我再次反思兒子的能力和對他的期望從而去選校,我也很喜歡KTS的自信教育。不過家人覺得民小有保障d

回覆樓主:

民小上唔到民中個50%最後去邊?如果民中唔收都讀到band1就值得讀

KTS上band1有70%,有d仲要係比民中好既學校

樓主三思,我朋友兒子在讀,媽媽不下一次講民小的不合理的谷,谷到要轉校。利申: 我孩子不是今年小一

回覆樓主:

KTS 比 民小好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,如果你真係覺得民生係保障,你應該同用家傾下.... 特別係中間或中下嗰班....
恐龍家

starry_night 發表於 18-6-8 22:28
民小上唔到民中個50%最後去邊?如果民中唔收都讀到band1就值得讀

KTS上band1有70%,有d仲要係比民中好既學 ...

我都想知,民小冇公佈

回覆樓主:

當然係KTS,升中BAND 1率已經可以睇到邊間強。但縱觀一面倒傾向選擇KTS,而你又覺得要揀番呢小,呢樣我哋先覺得奇。

Yanamami 發表於 18-6-8 16:41
唔洗举例咯……九小係識既都知点好法~

小曳人 發表於 18-6-9 07:22
樓主,如果你真係覺得民生係保障,你應該同用家傾下.... 特別係中間或中下嗰班.... ...

我身邊未問到。咁係咪民中的中及中下出路會差過KTS的中及中下?

e2m 發表於 18-6-9 08:21
當然係KTS,升中BAND 1率已經可以睇到邊間強。但縱觀一面倒傾向選擇KTS,而你又覺得要揀番呢小,呢樣我哋先 ...

我未決定,我傾向KTS, 家人傾向民小因為出名d及有中學,所以想睇下宜家坊間及用家意見,畢竟以前係咁唔代表現在。

rabbitmingming 發表於 18-6-8 20:21
我感到有點兒驚訝是一面倒支持KTS, 但十分感謝你們的意見,令我再次反思兒子的能力和對他的期望從而去選校 ...

家人意見重要啲,最重要係和諧,最重要係共識,想留民小就民小吧

rabbitmingming 發表於 18-6-8 20:21
我感到有點兒驚訝是一面倒支持KTS, 但十分感謝你們的意見,令我再次反思兒子的能力和對他的期望從而去選校 ...

小朋友喜歡KTS? 他的意願也很重要!如果揀民小,能在安全網直上或更上一層固然好,但萬一在邊缘時,小學對未能直升的同學的升中支援如何,也要考量!

SeaOtter 發表於 18-6-9 08:40
家人意見重要啲,最重要係和諧,最重要係共識,想留民小就民小吧

我想KTS呀, 只是想比家人Justification點解選它。

bettyay 發表於 18-6-9 08:46
小朋友喜歡KTS? 他的意願也很重要!如果揀民小,能在安全網直上或更上一層固然好,但萬一在邊缘時,小學對 ...

他只會到想和同學一起升民小,但意願也不是太強烈。

rabbitmingming 發表於 18-6-9 08:51
明白!咁你同要小朋友和家人商量下了!上年也有從民幼升KTS 的小朋友,我見他都讀得好開心,好快又有新朋友

rabbitmingming 發表於 18-6-9 08:51

民小好好辛苦,我個世侄女(已經高中學生)過年時見過,千叮萬囑叫我個仔唔好考民小,佢在民幼上民小讀到小三,壓力好大,一D都唔開心,學術係跟到但超谷,每晚睡覺時會一邊睡一邊哭,最終轉返合一堂,最後升上九真。
KTS派位會比民小一定好好多。

rabbitmingming 發表於 18-6-9 08:39
我未決定,我傾向KTS, 家人傾向民小因為出名d及有中學,所以想睇下宜家坊間及用家意見,畢竟以前係咁唔代 ...

選校的事情, 家長最清楚及了解小朋友。
家人及板友的意見作参考好了。

回覆 rabbitmingming 的帖子

民小唔覺有保障, 朋友兒子上年民小升中, 本身中下成績, 升唔番民中, 派咗去余振強.........

Felix223 發表於 18-6-9 10:53
民小好好辛苦,我個世侄女(已經高中學生)過年時見過,千叮萬囑叫我個仔唔好考民小,佢在民幼上民小讀到 ...
我完全相信。我朋友給我看過最近一次小一考試中文範圍,真是非常非常多同深,我的感覺是,有必要嗎?小兒讀的學校課程也深,但是循序漸進,不會叫個小一生做三四倍能力之事。超班馬可能食到,但有多少個呢?朋友仔越讀越冇信心,不合理的深与谷只有磨損學習信心和動機。

rabbitmingming 發表於 18-6-9 08:32
我身邊未問到。咁係咪民中的中及中下出路會差過KTS的中及中下?

民生升唔返中學去咗邊就唔清楚,,但KTS 最少近三年都沒有同學入讀band 3學校,縱然不幸派了,也有能力叩回band 2, 甚至叩回band 1中學,實力不容忽視

另學校老師關愛學生程度、品德教育要求,對我來說都相當重要,KTS
‹ 上一主題|下一主題