用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【讨论】政府派位的喇沙小學為什麼能培養這麼多優才? ...
樓主: Kevin_ZHANG
go

【讨论】政府派位的喇沙小學為什麼能培養這麼多優才?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-6-9 12:43
I know a guy who knows a guy who s from china.  個仔Kg 已C補,奬杯多到一個櫃都裝唔哂

從樓主Kevin_zhang 在EK開的幾個posts,都估到他和他的小朋友是超班馬。

現在香港人在香港揾食很難。我求職囯內企業在香港開的公司,因為自己普通話不太好,所以不獲錄用。

MrBeast 發表於 18-6-9 12:43
I know a guy who knows a guy who s from china.  個仔Kg 已C補,奬杯多到一個櫃都裝唔哂

首先要解釋下果位小朋友獎杯截數日期去到幾年級? 再講吓隻櫃有幾大先? 方便了解了解~~~

Soundervolt 發表於 18-6-9 11:56
升得上LSC讀中一,大部份已經係B1及少量B2學生,成績唔達標已經入唔到LSC,所以學生係唔需要留班,而唔係 ...

中學區先有網友分享左,可能你要過番去澄清下外來全港性B2生既入學機會可能性~~~

mcl203 發表於 18-6-9 14:42
首先要解釋下果位小朋友獎杯截數日期去到幾年級? 再講吓隻櫃有幾大先? 方便了解了解~~~
...
K3考小一時咋,e加佢應小4,我估要一間房先裝得哂

MrBeast 發表於 18-6-9 14:56
K3考小一時咋,e加佢應小4,我估要一間房先裝得哂

獎杯多用於細細個既比賽,高小階段獎牌多,獎杯獎牌可以係有豬肉成份,我小朋友都有D豬肉牌~~~

mcl203 發表於 18-6-9 14:44
中學區先有網友分享左,可能你要過番去澄清下外來全港性B2生既入學機會可能性~~~
...

使乜澄清吖,如果係B3又有特異功能嘅學生而又有興趣喇叭咪試下apply,咪知到收唔收囉。

2jkidsfather    發表於 18-6-10 09:37

Soundervolt 發表於 18-6-9 15:04

使乜澄清吖,如果係B3又有特異功能嘅學生而又有興趣喇叭 ...

就係分享左收左噃,所以先要你出手去澄清嘛~~~

mcl203 發表於 18-6-9 14:59
獎杯多用於細細個既比賽,高小階段獎牌多,獎杯獎牌可以係有豬肉成份,我小朋友都有D豬肉牌~~~
...
冇仔細睇ar,我地成班差不多年0的小朋友呢個鶴立雞群,細B當年未被神校垂青,但~小三成功插入神津,父母support 比學校重要,我自問sup 不如人

MrBeast 發表於 18-6-9 15:19
冇仔細睇ar,我地成班差不多年0的小朋友呢個鶴立雞群,細B當年未被神校垂青,但~小三成功插入神津,父母su ...

叫左你谷下㗎啦,甚麼羽毛球,乒乓球,田徑,游泳,排球,籃球,大中小提琴,管樂,執到一瓣就忍忍腳,升左中先再煩過~~~

mcl203 發表於 18-6-9 15:23
叫左你谷下㗎啦,甚麼羽毛球,乒乓球,田徑,游泳,排球,籃球,大中小提琴,管樂,執到一瓣就忍忍腳,升 ...
唉,你估我唔想咩,谷得起先得架。
不過執到唔係印印腳,係要2nd mortgage

回覆樓主

汰弱留強?應該頗多人第一年過不到/自動退出。如果你本身唔係谷開,入咗去好難跟的。話晒人哋一線名校。

MrBeast 發表於 18-6-9 15:36
唉,你估我唔想咩,谷得起先得架。
不過執到唔係印印腳,係要2nd mortgage
...

講堅,執番樣興趣大D既,長時間㷛下,有助提升自信心,尢其是升中後,好多全人教育既中學生都有某樣興趣,埋堆都易D-~~~

mcl203 發表於 18-6-9 15:56
講堅,執番樣興趣大D既,長時間㷛下,有助提升自信心,尢其是升中後,好多全人教育既中學生都有某樣興趣, ...
我都係咁諗,所以佢唔想去合唱團,我話唔想佢第時唱K要陪湯藥費。之前有學羽毛球,不過比返教練,或者大d再學,personally 我自已中意壁球多d,不過hk不太popular

1998Ruby1998 發表於 18-6-8 11:17
小學離場率低,師妹話佢果屆只得一個去 DG,一個去協恩 (我地都諗唔通點解去 HY)
中學離場高 d,200+ 中一 ...

因為運動?運動發展去这两間比留在smc佳?
‹ 上一主題|下一主題