用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【讨论】政府派位的喇沙小學為什麼能培養這麼多優才? ...
樓主: Kevin_ZHANG
go

【讨论】政府派位的喇沙小學為什麼能培養這麼多優才?   [複製鏈接]

回覆樓主

因為直屬學校才大約收85%,未必關成績好唔好事
自強不息 厚德載物

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-7 15:59
朋友叩門中一入(中學不是小學, 靠自己,無走後門,000無玩過派位)
首先,做筆試
然後鬥高分,去註冊果日 ...

咁幾好喎

夠公平

Felix223 發表於 18-6-7 18:45
St Jo 同LS 同級數㗎!

for the generally known school banding,  yes,  their secondary schools are in the same banding and even ppl would say they both are in the same higher end of band 1, the so-called band 1A.

sangria 發表於 18-6-7 18:58
for the generally known school banding,  yes,  their secondary schools are in the same banding and  ...

我意思係純粹個人觀感啫,LS d 學生 in general quality好過 St Joe.  只係我個人來自工作場合上交往的感覺吧。 我都知佢地係同一辦學團體的

meowloo 發表於 18-6-7 18:50
因為直屬學校才大約收85%,未必關成績好唔好事

直屬中學會有30%學額可收外校學生,除左本身小學B3學生外,其他學生一定唔夠分配,上年都有尐B2學生派唔返上書院,最後都要學校幫忙先至過到馬路。所以大家都希望成為B1學生,能夠百份百確保過馬路而努力。

Soundervolt 發表於 18-6-7 19:07
直屬中學會有30%學額可收外校學生,除左小學B3學生外一定唔夠分配,上年都有尐B2學生派唔返上書院,最後都 ...

其實band 1,班名次約要考幾多?

Soundervolt 發表於 18-6-7 19:07

直屬中學會有30%學額可收外校學生,除左小學B3學生外一 ...

原來如此,明白
自強不息 厚德載物

wskngai 發表於 18-6-7 19:11

喇小冇精英班,每年都會平均地將不同成績學生重新調班,所以每班都有叻、普通、差成績嘅學生。據近年數據,班名次大約喺前22名內都應該屬於B1類别。

sailormercury 發表於 18-6-7 18:16
謝謝樓主提出這個問題,我都想知道!因據我所知,就算同一辦學團體的 St Joe 也做不到同一水平。我估(純粹 ...

你可能係受直升人數多少而有此直覺,須知道LS 中1每級人數係比 SJ 多,自然可以直升既人數亦較多~~~

LS Vs SJC 中1 人數 252 Vs 180

Charlotte_mom 發表於 18-6-7 15:59
朋友叩門中一入(中學不是小學, 靠自己,無走後門,000無玩過派位)
首先,做筆試
然後鬥高分,去註冊果日 ...

(emoji)

wskngai 發表於 18-6-7 19:11

不過唔需要睇班名次,因為小五升小六時,學校會一次性通知每位學生嘅全級排名,而且第二次呈分之後亦會題示學生所屬banding,banding踩界亦會好明確知到本身情況,令學生喺最後呈分試能夠加倍努力,有迎頭趕上嘅機會。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 18-6-7 19:28

班名次大約喺前22名內都應該屬於B1類别。
有咁多?2/3 喎,比外面男孩band 1 得2x%,高好多!
恐龍家

小曳人 發表於 18-6-8 08:28
有咁多?2/3 喎,比外面男孩band 1 得2x%,高好多!

小學嘅B1學生先至可以百份百唔使通過抽纖派位直升上B1直屬中學,而B2學生要通過抽纖派位,近年畢業人數大約有19X人,平均有17X升上書院。因為直屬中學只會對小學部有收生人數上限,而冇規定最少人數,如果B1學生只得2X%(不足50人),每年只會少於一半人過到馬路。

P.S. 上年有190人畢業,係近幾屆最少人數,但有176人成功過到馬路,我之前提及過當中有幾位B2學生未能通過派位升上書院,所以唔係入到小學就可以安枕無憂,大家都需要為過馬路而努力。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 18-6-8 09:12

小學嘅B1學生先至可以百份百唔使通過抽纖派位直升上B1直 ...

呢個係派位,唔係學生banding
書院收band 1 同band 2 嘅直屬學生

我一路估,有50% band 1 已經好勁!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回樓主啦... 個人睇法
喇小成績優異,有幾個原因
- 注重成績,入得嘅家庭,家長都知玩還玩,係要讀書嘅!
- 舊生家庭,或區內家庭都應該屬資源較好嘅中產(或以上) ,揀得,都知要付出
- 應付唔到嘅,中途離場,然後收d勁人
- 插班生+叩門生佔總畢業生數約1/6

實際問題:
男孩起動較遲,小學時可能跟得比較辛苦
band 2 成績上到書院,係咪好事?!

恐龍家

punlik 發表於 18-6-8 09:24
喇沙小學 6班 共約180人
如果每班前22屬Band1, 22/30=73% 既Band1率
可能性不大.

閣下肯定唔係喇小用家,唔好睇呢尐網站當秘笈。喇小編制確實實係30人X6班,但每班當中有三個留班位(所以有叩門或插班空間),所以喇小一級收盡係198人。七成B1人數就一定冇,大約稍高終六成。我以上講嘅資訊會喺六年級第二次呈分之後學校會有數據嘅公布。

醒目開學勳章 王國長老

章太郎 發表於 18-6-7 21:14

叩門收十幾個咋喎,講到真相咁嚴重

本身自行已揀精英,抽獎又一定係b1,唔駛講都知了。叩門(同之後插班)都係咁形式,影響點止十幾個?

小曳人 發表於 18-6-8 09:30
回樓主啦... 個人睇法
喇小成績優異,有幾個原因
- 注重成績,入得嘅家庭,家長都知玩還玩,係要讀書嘅!

多谢您的回复!评价的很中肯,到位!

‹ 上一主題|下一主題