用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小四暑假, 如何幫小朋友升呢預備小五呈分 ...
樓主: 紫翹
go

小四暑假, 如何幫小朋友升呢預備小五呈分 [複製鏈接]

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-6-8 11:48
1. 去搵專人補習。

2. 唔想補習, 可以上網search一下D差唔多主題既文章, 分析下人哋文章既優點、佳句、結 ...
1&2. 唔係唔想補,但搵唔到合適而且我仔好抗拒補習同唔受教。3. 至於古文,有無邊本易啲明?我驚連我都唔識解釋。
4. 我target每星期作一篇,夠唔夠?

bobbob 發表於 18-6-8 12:12
thx. 有無推介邊類書?有無邊本閱讀理解好?

我女會有本關於寫作嘅書,唔知佢有冇睇
我無指定要佢睇咩書,去到圖書館佢自己揀,好似係啲台灣青春小說果類
閱讀理解我用教圖出版社

紫翹 發表於 18-6-7 15:28
本身係小朋友係B1C至B2A, 希望暑假幫佢升呢, 諗住可以同佢備下課, 同埋寫下D生字, 訓練佢寫好D字.

但其實 ...
確保佢既數學概念正確、清晰;訓練係啲語言技巧,例如寫下野、睇下書。

回覆樓主

如果是數學不好,怎提升好?已請人補習,但都是得7字頭?很煩惱

patpat234 發表於 18-6-8 14:31
我女會有本關於寫作嘅書,唔知佢有冇睇
我無指定要佢睇咩書,去到圖書館佢自己揀,好似係啲台灣青春小說果 ...
其實怎樣可以提升中文寫作和閱讀理解 (小孩已看很多圖書,但為何這2份試卷分數還是保持在75-85左右),今次中文寫作因學校竟然考寫作倒敘法文章,所以失手還扣了很多分跌出了拿6X (雖然全班有一半同學也扣了很多分),真的有點擔心,不知怎樣幫拿回信心?

daddadmum 發表於 18-6-19 12:27
其實怎樣可以提升中文寫作和閱讀理解 (小孩已看很多圖書,但為何這2份試卷分數還是保持在75-85左右),今次中 ...

我俾本作文書佢自己睇咋,我乜都俾返晒老師

patpat234 發表於 18-6-19 18:32
我俾本作文書佢自己睇咋,我乜都俾返晒老師

請問是什麼作文書名?可以分享一下,謝謝

daddadmum 發表於 18-6-19 18:40
請問是什麼作文書名?可以分享一下,謝謝

返屋企睇下仲有冇係到

patpat234 發表於 18-6-19 18:42
返屋企睇下仲有冇係到

好呀,因擔心今年準備呈分,希望自己可以幫他手不用這麼辛苦

四年級下學期呢次考試,睇住同學成績直線上升,仔雖然keep到,但可以想象到名次會落後左
原來未到五年級,戰場已經開始了

LeeCC 發表於 18-6-19 19:16
四年級下學期呢次考試,睇住同學成績直線上升,仔雖然keep到,但可以想象到名次會落後左
原來未到五年級, ...
因為好多直資中學,是由小四成績表開始睇

threegifts 發表於 18-6-8 20:49
如果是數學不好,怎提升好?已請人補習,但都是得7字頭?很煩惱
你話我個仔? 之前無補, 只係補英文, 一路都中上, 八字頭, 係小四第一次好勁咁9字頭, 第二次唔合格, 第三次上返8字頭囉.  佢操下OK, 因為佢D概念都識, 但計得唔快囉

threegifts 發表於 18-6-8 20:49

其實我覺得最好自己跟,每日功課唔識既要即日清,要搵出錯既原因,睇吓係概念問題定係草稿抄寫問題,唔可以積埋等一次過教,準確率係要靠改變壞習慣嚟提升。平時空閒時間就做吓補充練習,做錯過嘅要反覆重做(學校既工作紙,練習都要),到考試前就去學校附近嘅補習社操吓同校嘅舊卷操吓時間同題形。

紫翹 發表於 18-6-20 10:28
你話我個仔? 之前無補, 只係補英文, 一路都中上, 八字頭, 係小四第一次好勁咁9字頭, 第二次唔合格, 第三次 ...

得數學,得天下。我囡試個因為數學抄錯了一條文字題,同漏做了一條數(check 了三次卷)、呈分大跌十幾名。

Sophie0804 發表於 18-6-20 12:40
得數學,得天下。我囡試個因為數學抄錯了一條文字題,同漏做了一條數(check 了三次卷)、呈分大跌十幾名 ...
咁嚴重?  有D又話音樂視藝呢D小科都唔可以放過

回覆 紫翹 的帖子

因為數學冇其他拉分, 係實得分數, 仲要係X9, 所以係好重要, 我女3次呈分都係靠數學食糊, 雖然中英文都唔係太差, 但數學有級3內, 就好穩定係B1A學生了

妹妹頭 發表於 18-6-20 13:33
回覆 紫翹 的帖子

因為數學冇其他拉分, 係實得分數, 仲要係X9, 所以係好重要, 我女3次呈分都係靠數學食糊, ...
o但我仔中文唔得, 次次都係7字頭, 8都未試過.  反而英數常都係8同9

紫翹 發表於 18-6-20 13:35
o但我仔中文唔得, 次次都係7字頭, 8都未試過.  反而英數常都係8同9

先主攻中文,有餘力再幫補視藝,一個暑假時間有限,其他人也會發力的。

仔要追返中文和數學,特別是閱讀理解和說話

這兩科不穩定,有時7字尾,有時神經刀有90分,但最叻只有9字頭,從未過92

中文閱讀理解有冇D書推薦?之前只買過教圖
‹ 上一主題|下一主題