用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派了卷,心情好似天氣一樣,灰爆
go

呈一派了卷,心情好似天氣一樣,灰爆  

中作失咗手,拉低了中文科。暑假都唔敢去玩!

little_yolky    發表於 18-6-7 15:04

熱媽 發表於 18-6-7 15:01
唔好嚇我啦, 我今日先考中作, 下個禮拜先呈分呀。

現在才是呈一, 還有二, 三追, 只是中作失手, 不用太悲觀, 會影嚮小朋友心情

離題?

睇定D先,都未派哂。未必一定拉低banding,最緊要其他同學嘅名次係咪高過你
8-)

anitawong21 發表於 18-6-7 15:23
睇定D先,都未派哂。未必一定拉低banding,最緊要其他同學嘅名次係咪高過你
...
全科派晒,本身唔差的,但中作失咗手,就馬上低了一級。唉!

little_yolky    發表於 18-6-7 17:04

cf1126 發表於 18-6-7 15:17
現在才是呈一, 還有二, 三追, 只是中作失手, 不用太悲觀, 會影嚮小朋友心情
...
我就係對佢口話無所謂啦!但自己心情馬上灰爆

bb鼠 發表於 18-6-7 15:23
離題?
無離題,係寫晒成條題目,但漏了那件事對自己的啟發!當教訓,但真好沈重

熱媽 發表於 18-6-7 15:43
無離題,係寫晒成條題目,但漏了那件事對自己的啟發!當教訓,但真好沈重 ...

我女呈三又係衰作文原本讀卷a拉到b

每日玩完作返200字的日記,如何?

唉, 作文佔20%, 有咩E郁真係影響個Grading(我女上次又係咁由A變B), 不過可能只係成績表上個grade無咁好睇啫, 對總排名吾係太大影響呢! 呈二呈三加油

littlelamlam 發表於 18-6-7 16:35
唉, 作文佔20%, 有咩E郁真係影響個Grading(我女上次又係咁由A變B), 不過可能只係成績表上個grade無咁好睇 ...
你就好啦,我地作文佔40%,陰公

siden    發表於 18-6-10 19:25
little_yolky    發表於 18-6-7 17:13

MrBeast 發表於 18-6-7 16:29
每日玩完作返200字的日記,如何?
佢平時作文0K架,所以我先唔理,點知。。。

熱媽 發表於 18-6-7 16:55
佢平時作文0K架,所以我先唔理,點知。。。

我地又糸占40%,一失手就敝啦唔寫教訓感受最多得七十几分

熱媽 發表於 18-6-7 15:38
全科派晒,本身唔差的,但中作失咗手,就馬上低了一級。唉!
阿大剛剛放學返嚟, 我噚晚同佢溫中作, 俾我捉中咗題目, 好彩有教佢點作, 佢之前仲大支嘢話唔會作果題。

P.S. 我雖然 tip 中作文題目, 但我唔係補習天王。

CACACAROL    發表於 18-6-12 09:47

熱媽 發表於 18-6-7 16:53
你就好啦,我地作文佔40%,陰公
吓? 40%咁甘? 咁...........扣得好杰嗎?

little_yolky 發表於 18-6-7 17:06
阿大剛剛放學返嚟, 我噚晚同佢溫中作, 俾我捉中咗題目, 好彩有教佢點作, 佢之前仲大支嘢話唔會作果題。
點解你地咁叻,可以估中出咩題目?我真係無呢個能力!一D幫唔到個女

little_yolky 發表於 18-6-7 17:13
吓? 40%咁甘? 咁...........扣得好杰嗎?
中/英作文我地都係佔40,份閱讀卷佔45,其他咪聽同講

熱媽 發表於 18-6-7 17:17
點解你地咁叻,可以估中出咩題目?我真係無呢個能力!一D幫唔到個女
經過我年年月月既觀察同分析, 我哋學校一般作文考試都係作返學期內作過既大概題目。咁, 咪估囉。作文最緊要個大綱啫, 個框無錯, 就起碼唔會離題丫嘛。阿細小一時, 我都估中過英作題目了。