用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問陳守仁寫求情信有冇用?
樓主: CyrCur
go

請問陳守仁寫求情信有冇用?   [複製鏈接]

CyrCur 發表於 18-6-7 15:45
但係其實我想問,陳守仁係2月28日先出Offer,而統一派位申請表二月頭已經要交。咁嗰啲報咗統一派位,然後 ...

係,有offer 嘅已簽晒form 放棄大抽獎。其實大部份要放嘅都放左,有啲揸住直資or 私校,未諗掂,但呢排大部份私校要交大訂,好快啲人要決定。

另外,有堆要會叩神津,最遲7月有定案。

Btw, 我諗TSL 6月未開始call waiting

但係其實我想問,陳守仁係2月28日先出Offer,而統一派位申請表二月頭已經要交。咁嗰啲報咗統一派位,然後 ...
應該係,但唔知手續係點... 我相信學校將收生名單send比edb,唔會有直資offer又有得抽嘅。
ps: 我有offer,但已有其他私校offer,所以唔註冊tsl,即時放左位。

Penipony 發表於 18-6-7 14:40
附近有st Mary,遠嘅有11、12網都好幾間...  如果我拎住心儀私校係比抽獎嘅,我會一早放tsl再博抽津校。 再 ...

我個年代tsl 有兩次申請,近年已取消,意味著放位的人較以前少,不過我是同意dont write dont get. 唔試點知唔得

MrBeast 發表於 18-6-7 15:52
我個年代tsl 有兩次申請,近年已取消,意味著放位的人較以前少,不過我是同意dont write dont get. 唔試點 ...
但係我想講有tsl offer嘅小朋友有其他私小waiting唔出奇...咁大抽獎後其他私小offer嘅小朋友中獎,release私小offer,有tsl offer嘅小朋友收私小call,再放tsl offer都得!又或者有tsl offer嘅小朋友直接收私小call waiting,就會放tsl.... sorry 其實咁大段野都係想講... 唔一定小位放出來 有d私校WhatsApp group都陸續有人退group

Penipony 發表於 18-6-7 16:12
但係我想講有tsl offer嘅小朋友有其他私小waiting唔出奇...咁大抽獎後其他私小offer嘅小朋友中獎,release ...
aka musical chairs

Penipony    發表於 18-6-7 16:27

是. 之後會收到教育局的信, 確認放棄大抽獎

回覆 MrBeast 的帖子

題目話「試過交去門口管理員及學校校務處都唔肯收」,咁掛號咪解決了「唔肯收」的問題囉,是能夠送達對方呀。

寫信有冇用的問題,前述過了,不贅。

相信你無得罪過陳守仁,不用求情信。至於求位信,我覺得是前線職員的既定回答口徑,上年自己的經驗,校長或副校應該有看的。
你第三面是見校長或副校?如後者,可試試寫給副校吧。

祝順利入讀。

manmonster 發表於 18-6-7 17:12
相信你無得罪過陳守仁,不用求情信。至於求位信,我覺得是前線職員的既定回答口徑,上年自己的經驗,校長或 ...

CyrCur 發表於 18-6-7 12:47
咁就真係唔知,雖然校長話過佢哋唔會特別喜歡收某類型嘅小朋友.......

我只係覺得呢間學校係我in 過幾間 ...

你信?

回覆 gs2899461 的帖子

抱歉未能理解你的意思。如查詢家長會面由校長或副校接見,對取錄與否是否關鍵,我不是校方,沒無回答。這裹部分家長對此有其獨見解,不多言了。

回覆樓主:

上年七八月仲有次”四面”, 聽聞主要俾waiting list入面的細佬妹。
其實一定有人放offer, 一定有call waiting的。個個waiting都會寫信,但有冇用真係冇人知,得學校自己知。

knoy0799 發表於 18-6-7 17:06

題目話「試過交去門口管理員及學校校務處都唔肯收」,咁掛號咪解決了「唔肯收」的問 ...
之後仲有句:打去問又話就算寄到學校都唔會交到校長手上。

其實我同意 dont ask dont get, just a few minutes of parents life.  不過唔好assume, generally speaking

DELETED

回覆樓主

寫信去俾校長,註明confidential, 邊個夠膽唔收同幫校長拆

MrBeast 發表於 18-6-11 06:49
之後仲有句:打去問又話就算寄到學校都唔會交到校長手上。

其實我同意 dont ask dont get, just a few min ...

陳守仁封 waiting 信話 6月30日就會 void,咁係咪即係6月30日前收唔到 call 就等於無機會?

但我聽講之前幾年都一直 call 到8月尾,因為佢哋好遲先收大訂。咁佢封信其實係咪年年都係咁寫,但係過咗日期都照 call?

CyrCur 發表於 18-6-18 13:41
陳守仁封 waiting 信話 6月30日就會 void,咁係咪即係6月30日前收唔到 call 就等於無機會?

但我聽講之前 ...
有人話入到3rd un 分享面見最終都會有位,good luck.

MrBeast 發表於 18-6-18 13:54
有人話入到3rd un 分享面見最終都會有位,good luck.

係咪真㗎,如果係就好啦!但係官方網站條片話有400人有 3rd in parent sharing session 喎,真係會有咁多位?

CyrCur 發表於 18-6-18 14:02
係咪真㗎,如果係就好啦!但係官方網站條片話有400人有 3rd in parent sharing session 喎,真係會有咁多 ...
有offer 的來來去去都是個班,有dxs 的會放,又有d會揀sfa,cky etc over tsl,有dwaiting 可能中頭獎,所以有可能架,當然我d料亦可能outdate,平常心
‹ 上一主題|下一主題