用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問陳守仁寫求情信有冇用?
go

請問陳守仁寫求情信有冇用?   [複製鏈接]

如題

陳守仁似乎唔係好肯收求情信,試過交去門口管理員及學校校務處都唔肯收,打去問又話就算寄到學校都唔會交到校長手上。

請問有冇人有方法建議或成功例子可以分享?
   2    0    0    0

回覆 CyrCur 的帖子

樓主不如考慮小二插班

karsaq 發表於 18-6-7 00:22

樓主不如考慮小二插班

真係咁絕望?!(emoji)

今年難得入到 waiting list, 小二得咁少插班位機會咪仲渺茫?

CyrCur 發表於 18-6-7 00:29

今年難得入到 waiting list, 小二得咁少插班位機會咪仲渺茫?

其實我成日覺得,學校已經有一個排名,點寫作用不大⋯⋯,不過收左既人一定覺得有用,根本唔會找到答案⋯⋯

CyrCur 發表於 18-6-7 00:29

入到3RD IN 都會有WAITING, 其實個WAITING LIST 都好長

CyrCur 發表於 18-6-7 00:13
如題

陳守仁似乎唔係好肯收求情信,試過交去門口管理員及學校校務處都唔肯收,打去問又話就算寄到學校都唔 ...
咁你覺得你小朋友是學校想收的那類學生ma?

kwai5 發表於 18-6-7 10:31
入到3RD IN 都會有WAITING, 其實個WAITING LIST 都好長

今年學校官方網頁話會篩選600人 2nd in,然後篩選400人 3rd in 見家長。學位只得160個,即係有240人 waiting list. 仲有今年有成8000幾人報,都唔知 2nd in 同 3rd in 會唔會唔止上面個數。

所以其實我想知多唔多人會因為更好選擇放棄陳守仁,同埋佢哋係咪通常好遲七、八月先至call waiting?

MrBeast 發表於 18-6-7 12:30
咁你覺得你小朋友是學校想收的那類學生ma?

咁就真係唔知,雖然校長話過佢哋唔會特別喜歡收某類型嘅小朋友.......

我只係覺得呢間學校係我in 過幾間之中最適合我小朋友的一間,因為我小朋友語言能力比較強,中英文都不錯,只是性格比較文靜慢熱,希望陳守仁的多元學習環境能對他有所啟發。

CyrCur 發表於 18-6-7 12:39
今年學校官方網頁話會篩選600人 2nd in,然後篩選400人 3rd in 見家長。學位只得160個,即係有240人 waiti ...
直資唔會因為大抽獎result而轉動音樂椅...因為根本無得抽... 但叩門開始收生就會轉啦!等多等,一定有人drop offer...但call唔call到呢就係另一回事

Penipony 發表於 18-6-7 13:03
直資唔會因為大抽獎result而轉動音樂椅...因為根本無得抽... 但叩門開始收生就會轉啦!等多等,一定有人dro ...

但係有幾多間叩門津小會好得過陳守仁? 除左兩軒,St Jo和LS外,我諗唔到有其他啦。所以我學得drop offer的多數都係手揀幾間一線的直私而仲未作出決定。

sunnymama2 發表於 18-6-7 14:28
但係有幾多間叩門津小會好得過陳守仁? 除左兩軒,St Jo和LS外,我諗唔到有其他啦。所以我學得drop offer的 ...
附近有st Mary,遠嘅有11、12網都好幾間...  如果我拎住心儀私校係比抽獎嘅,我會一早放tsl再博抽津校。 再唔係嘅,拎住幾個offer嘅通常等交大訂就會揀定... 機會係有嘅

人地家長幫自己小朋友寫,你唔寫,你小朋友已好盡力面試,你連那寫信的丁點努力也不給,做父母的點向小朋友交代?件事好簡單,冇用也要寫,出於對小朋友那個心。

回覆樓主:

樓主有寫,係學校唔收,交唔到校長手。所以問有無其他方法!

回覆樓主

樓主是3rd in 後waiting? 建議8月尾再寄多幾次救求位信,到8月尾如果學校仲有位會想call d一call 即到嘅人,寫比學校的信表明心意啦

Penipony    發表於 18-6-7 15:24

如題

陳守仁似乎唔係好肯收求情信,試過交去門口管理員及學校校務處都唔肯收,打去問又話就算寄到學校都唔 ...
樓主有無其它offer, 大抽獎派得如何?

如題

唔試就一定無機會,試左或許仍然係無機會,試過總算盡過力~~~

我掛號寄得到對方喎,除非郵政署耍我。

Penipony 發表於 18-6-7 13:03
直資唔會因為大抽獎result而轉動音樂椅...因為根本無得抽... 但叩門開始收生就會轉啦!等多等,一定有人dro ...

但係其實我想問,陳守仁係2月28日先出Offer,而統一派位申請表二月頭已經要交。咁嗰啲報咗統一派位,然後先收到陳守仁 offer 嘅人,教育局係咪會抽起佢哋個名唔俾大抽獎?

CyrCur 發表於 18-6-7 12:47
咁就真係唔知,雖然校長話過佢哋唔會特別喜歡收某類型嘅小朋友.......

我只係覺得呢間學校係我in 過幾間 ...
我相信語文能力必定是其中之一,最好問去過見校長的,對話內容或可略知一二

knoy0799 發表於 18-6-7 15:32

我掛號寄得到對方喎,除非郵政署耍我。
都要經過書記個關
‹ 上一主題|下一主題