用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ASD學生到澳洲讀中學是否可行?
go

[學校] ASD學生到澳洲讀中學是否可行? [複製鏈接]

請問有沒有口卑好,而又有sen support to ASD學生的校名可以提供?
   1    0    0    0

koalakong 發表於 18-6-6 23:59
請問有沒有口卑好,而又有sen support to ASD學生的校名可以提供?

是澳洲公民嗎?

是的話一般local school support 都好好。

Activehealth 發表於 18-6-7 15:21
是澳洲公民嗎?

是的話一般local school support 都好好。

謝回覆!不是公民,是否要選私校才有支援?

koalakong 發表於 18-6-8 01:10
謝回覆!不是公民,是否要選私校才有支援?

不是,剛相反,要政府學校才有支援,私立學校沒有。

要公民/永久居民才會有支援,是國家福利。

Activehealth 發表於 18-6-8 05:38
不是,剛相反,要政府學校才有支援,私立學校沒有。

要公民/永久居民才會有支援,是國家福利。

即公校和私校都不支援公民身份的海外sen學生,這樣理解對嗎?但香港的教育心理學家在講座中,又提議香港sen學生可以考慮去澳洲、紐西蘭或加拿大升學,說當地的融合教育做得好。但就沒有提及英國。

koalakong 發表於 18-6-8 08:07
即公校和私校都不支援公民身份的海外sen學生,這樣理解對嗎?但香港的教育心理學家在講座中,又提議香港se ...

之前認識一位媽媽,佢係專做sen的升學,佢認為sen去澳洲及紐西蘭好D,佢地融合做得好D,但佢指的support是那一方面,是不是免費我沒有問。而且sen有不同差異,唔知你小朋友要什麼支緩,詳細可能要問升學機構!

lulumelody 發表於 18-6-8 08:17

之前認識一位媽媽,佢係專做sen的升學,佢認為sen去澳洲 ...

我小朋友是輕微A仔,在香港讀主流學校,成績一般,性格良好操行A, 對人友善有愛心,沒有情緒問題, 沒有過度活躍。只是上課時會容易不專心,但有興趣的科目如英文、科學、biology和CTI就非常投入,適宜小班教學、peer support 和功課輔導就可以,記性非常好,有音樂細胞,喜歡畫畫。
請問你提及到的那位家長,可以幫忙嗎?如果可以的話,請pm資料給我,謝謝!

koalakong 發表於 18-6-8 10:18
我小朋友是輕微A仔,在香港讀主流學校,成績一般,性格良好操行A, 對人友善有愛心,沒有情緒問題, 沒有過 ...

Thank you

回覆樓主:

其實個媽媽因為做治療而識,因為要等及經常見而有倾,所以沒有電話。其實你個仔咁情形好小事,同升學機構傾,佢地應該比到D建議你。
反而要諗係佢能否自己照顧自己!

lulumelody 發表於 18-6-8 18:46
其實個媽媽因為做治療而識,因為要等及經常見而有倾,所以沒有電話。其實你個仔咁情形好小事,同升學機構傾 ...

阿仔已經可以自己照顧自己,自己返學放學、洗衫整野食買野。只是問過幾間agent都話澳洲一聽到A仔都唔收,纽西蘭都糸,只有英國但要比得起錢,我聽落agent手頭資料無乜,佢地都唔清楚,只是幫忙大海撓針找學校,但agent說有case收了讀一段時期後,也會說沒資源提供,而要求學生轉校,我最担心會這樣。我去過澳洲教育展問過啲學校校長,但都說資源留給本土學生,除非阿仔成績好好而又資優才會考慮。

koalakong 發表於 18-6-8 08:07
即公校和私校都不支援公民身份的海外sen學生,這樣理解對嗎?但香港的教育心理學家在講座中,又提議香港se ...

咁你又唔直接問番果個香港教育心理學家?

Activehealth 發表於 18-6-8 20:06
咁你又唔直接問番果個香港教育心理學家?

有問過,回覆說意見只供参考,不作學校推介,而提供參考的幾個成功例子,都是資優A仔和讀寫障礙。又是個句,按個人需要和經濟能力找升學專家提供意見。

koalakong 發表於 18-6-8 19:11

阿仔已經可以自己照顧自己,自己返學放學、洗衫整野食買野 ...

完全同意,好似香港政府公家嘅特殊教育資源都會留番俾香港人(就算雙非香港出世都算係香港人),唔會俾B6或其他國家人佔用,俾錢都唔得。

澳洲一般私立學校學校好似香港直資學校,唔好寄望對SEN有乜特別照顧, 就算本地SEN都無。

koalakong 發表於 18-6-8 19:11

阿仔已經可以自己照顧自己,自己返學放學、洗衫整野食買野 ...

其實香港英基ESF 對SEN學生嘅支援及融合非常好,駛乜去澳洲、紐西蘭。

問題係要你小朋友入到去。

koalakong 發表於 18-6-8 21:05
有問過,回覆說意見只供参考,不作學校推介,而提供參考的幾個成功例子,都是資優A仔和讀寫障礙。又是個句 ...

總之, 阿仔海外升學之路難行。第一次去紐西蘭homestay貨不對版要徹返。第二次英國,負責agent既職員走左佬,無pass阿仔報告比學校,要自己跟返啲手尾。Agent已是BK推介口卑好的,可能我阿仔運氣唔好。

Activehealth 發表於 18-6-8 21:18
其實香港英基ESF 對SEN學生嘅支援及融合非常好,駛乜去澳洲、紐西蘭。

問題係要你小朋友入到去。

英基早早已了解過,但排隊論唔到阿仔。

Activehealth 發表於 18-6-8 21:11
完全同意,好似香港政府公家嘅特殊教育資源都會留番俾香港人(就算雙非香港出世都算係香港人),唔會俾B6 ...

完全同意!阿仔在香港讀普通直資都無支援,讀特殊學校又無佢份,話佢唔需要。讀主流學校阿仔有幾困難,我地這類家長有苦自己知,讀到洩氣憂心阿仔知道香港無前途先唯有送佢出國讀書。

koalakong 發表於 18-6-8 21:41
完全同意!阿仔在香港讀普通直資都無支援,讀特殊學校又無佢份,話佢唔需要。讀主流學校阿仔有幾困難,我 ...

唔駛咁灰。

有無聽過Montessori Education, Waldorf (Steiner) Education?

可能適合你個仔。

https://www.themontessorischool.wa.edu.au

koalakong 發表於 18-6-8 21:41
完全同意!阿仔在香港讀普通直資都無支援,讀特殊學校又無佢份,話佢唔需要。讀主流學校阿仔有幾困難,我 ...

好多謝各位意見!讓我明白更多。剛收到通知,有間有sen support 既英國學校會收阿仔。

Activehealth 發表於 18-6-8 21:58
唔駛咁灰。

有無聽過Montessori Education, Waldorf (Steiner) Education?

有聽過,好多謝你比我既有用資料!  
‹ 上一主題|下一主題