用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真vs培僑
樓主: iamok
go

九真vs培僑   [複製鏈接]

areyouangry 發表於 18-6-8 18:58
難以置信

我都放咗sfa、aps揀培僑

阿里媽媽 發表於 18-6-9 07:38
我都放咗sfa、aps揀培僑

明智選擇。

hello_meko 發表於 18-6-8 11:08
其實我先生好心儀德望,佢仲叫我唔好同人講放棄左德望,實比人笑我笨,不過我覺培僑比較就比較適合自己小 ...

GH 我有朋友女, 讀了半年P1 就轉校走, 發現吾合適。

回覆樓主

我去年都是放德望揀培僑

aptiva 發表於 18-6-9 00:16
我今年放CKY揀培僑

可唔可以分享下點解會有咁嘅決定呢?

teambuilder 發表於 18-6-9 22:33
我去年都是放德望揀培僑

可以分享下嗎? 讀落感覺如何?

teambuilder 發表於 18-6-9 22:33
我去年都是放德望揀培僑
嘩! 咁多叻叻小朋友放棄神校去培僑, 可分享下吗?

其實我覺得你應該衡量下你係一個點樣嘅媽咪 因為每個人對小朋友期望都唔同 我仔2013年入學 係超收個年 小一時一班38個人 而家5年班31、2個人 其實都有D小朋友轉校走 我諗因為家長同學校理念相唔相同 培僑 功課唔多 成績表冇名次只有ABCD 所以有些進取嘅家長未必中意 但有人放神校揀培僑亦唔出奇 我諗CKY KTS SFA嘅學費其實都差一截 所以最緊要清楚自己

Kk531 發表於 18-6-10 01:18
其實我覺得你應該衡量下你係一個點樣嘅媽咪 因為每個人對小朋友期望都唔同 我仔2013年入學 係超收個年 小一 ...

據我所知有部份是海外回流的學生,英文好但中文較弱,培僑中文好深,對這些學生來說,中文不易應付,我識好幾個轉返出去讀國際學校,或是一家又回到海外定居而退的。

回覆 applelove 的帖子

Sorry 我想問下你係培僑家長? 因為我仔讀左五年 我就唔多覺有好多外國回流小朋友 反而外藉小朋友係有嘅 我仔四年班有個英藉同學而家都仲讀緊,我想講我都好中意培僑 因為好啱我 但有D家長轉走係因為覺得以佢地嘅準則可能hea左少少(因為有些真係好緊張小朋友成績)當然亦有移民走  所以我覺得揀邊間學校首先要了解到自己想要咩先

Kk531 發表於 18-6-10 01:48
回覆 applelove 的帖子

Sorry 我想問下你係培僑家長? 因為我仔讀左五年 我就唔多覺有好多外國回流小朋友  ...
hea 但成绩好 (今年35% 3大), dream-school!!!

Funtoread 發表於 18-6-9 23:39
可以分享下嗎? 讀落感覺如何?

讀落唔係想像中咁淺同hea, 有小小唔慣(我expect 可以再hea d)中英文都教得好深下。但一到termbreak 又好開心可以去旅行。培僑成績唔算最top, 但對學生升學支援和對學生包容度(補底)可以話係全港數一數二。各種因素加埋衡量過後,我都係覺得培僑比德望或其他直私優勝。學校最近在校園開多左間cafe, 而家d學生真係好幸福。

twhkleung 發表於 18-6-10 02:03
hea 但成绩好 (今年35% 3大), dream-school!!!
2017年九真和培僑書院進步確實很大,有些數據提高雙位數以上,例如本地學士課程比例,培僑由2016年的36.84%提高到2017年的51.11%,九真由2016年的65.2%提高到2017年的76.9%。

回覆 Arabellahk 的帖子

九真由2016年的65.2%提高到2017年的76.9%? What a big jump!! Even better than Pui Kiu!!

Arabellahk 發表於 18-6-11 11:24

2017年九真和培僑書院進步確實很大,有些數據提高雙位數以上,例如本地學士課程比例,培僑由2016年的36.84% ...

你用嚟比較既信息, 似乎有D唔啱

畢業年度中學名稱3322率3大比例本地學士課程比例學士課程比例 (本地+海外)人均4+數/整體4+比例主科4+率平均主科4+率
2012 -  2013
九龍真光中學

<=38%38.00%
32.50%~34%/~20%/~34%/~42%
2012 -  2013
培僑書院
52.10%
32.63%48.42%?/38.9%

2013 -  2014
九龍真光中學

<=37%37.00%
29.25%~33%/~14%/~30%/~40%
2013 -  2014
培僑書院
46.20%
34.38%73.44%?/36.5%

2014 -  2015
九龍真光中學
73.00%
>58.2%75.00%
41.50%~48%/~29%/~43%/~46%
2014 -  2015
培僑書院

22.00%47.50%62.50%?/56%

2015 -  2016
九龍真光中學
67.00%
<=65.2%65.20%
34.75%~37%/~36%/~28%/~38%
2015 -  2016
培僑書院

<=21%36.84%53.95%?/54%

2016 -  2017
九龍真光中學
85% (33222)
<=76.90%76.90%
51.25%~54%/~48%/~49%/~54%
2016 -  2017
培僑書院

35.56%51.11%77.78%?/61.2%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-11 14:28
你用嚟比較既信息, 似乎有D唔啱

淨係show左啲學校名,好似出唔到啲數字喎

hkpapa852 發表於 18-6-8 08:31
除非你好心儀培僑書院, 日後升中一定唔會再考慮其它, 否則選九真

請問可告知原因嗎?

twhkleung 發表於 18-6-10 02:03

請問知唔知35%三大係指所有該屆考生or 有JUPAS Offer的35%係三大?

caramelpudding 發表於 18-6-11 17:53
請問知唔知35%三大係指所有該屆考生or 有JUPAS Offer的35%係三大?
这是用家提供(我不是用家), 沒有说明怎样计算, 看你信不信学校了.

twhkleung 發表於 18-6-11 22:40
这是用家提供(我不是用家), 沒有说明怎样计算, 看你信不信学校了.

成績確係好
‹ 上一主題|下一主題