用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯vs英一
go

聖類斯vs英一

聖類斯
Good:
1.有聯繫中學
知道吾係100%小學畢業入得返,但成績吾好太差,入返中學應該冇咩問題;亦知道中學係區內吾算好top,傳聞入大學率吾高(?),但話駛都叫band1尾band2頭嘅英中(有錯請糾正),當然如果亞仔讀到,緊係想佢去英皇,怕就怕佢半天吊
2.近屋企
行路10-15分鐘,吾駛坐校車
3. 英小
4.大足球場/操場(興趣班有足球班,亞仔都幾鍾意玩足球),活動空間夠大
Bad
1.私校,每月起碼6千(包括校内輔導班,未包興趣班)
2.男校(亞仔比較內向,想佢同女仔多啲接觸)
3.要讀聖經
4.中一派位/入大學率未見到有官方數據

回覆樓主

英一
1.校長好肯花錢投入資源去搞STEAM
2.有輔導班
3.中學派位成績好
4.我個人好buy校長提出嘅六色思維
5.男女校
6.免學費(嗰6千夠曬亞仔出去學嘢同補習)
Bad
1.遠,一定要坐校車
2.學校細
3.中文教學
4.感覺到校長係好積極,好push啲學生出去比賽,吾知亞仔適吾適應到

回覆樓主

亞仔自己最鍾意英一,但去聖類斯都ok;老公成個局外人咁,叫佢揀都吾知我講乜;我就心大心細,吾識揀,求意見,thanks

回覆樓主:

請問你是已有offer而抽獎派左英一?

hohoho888 發表於 18-6-5 23:14
請問你是已有offer而抽獎派左英一?

抽中英一,聖類斯後備(聽聞每年都好多放位,所以想攞定意見)

回覆樓主

通常bk舉例說明英中唔等於band 1,SL必定係例子

pekovian 發表於 18-6-5 23:18
通常bk舉例說明英中唔等於band 1,SL必定係例子

唔計,甘其實中西區男仔都冇乜中學啦喎

SL 應該係直屬關係 wor....同聯繫差好遠。

DSE 官方數據:https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3363059

不過好似上年冇公佈成績?

6 年後,龍仔龍女一樣都係要爭,SLPS 如果 keep 到考頭 60%,應該都可以安全升返中學,考得好頭就恭喜你可以出公海更上層樓。中西區 Band 1 男仔都係 50/50 入 KC,入唔到就去 SL 或者南區,Band 2 仔仔更加冇埞企。畀我就寧願貴少少,買個升中保險。冇人知道自己仔女 5-6 年後能否讀得好。見身邊有唔少考到私立小學/抽到靚學校,但係讀讀下成績下滑。

BTW,讀聖經唔算 bad,中文教學也不算 bad(中小也可以注重英文)。男校不一定會令男仔更內向,好多齋校嘅學生都不知幾 open、大膽同玩過火。 如果想多 d 同女仔接觸,可以參加下港大 d 免費暑期班同埋義工活動、星期日彌撒等,照樣可以認識唔同小朋友。參加童軍、交通安全隊都好。

回覆樓主

龍b競爭太大,留St Louis穩陣d。

kavenzou 發表於 18-6-5 23:08
亞仔自己最鍾意英一,但去聖類斯都ok;老公成個局外人咁,叫佢揀都吾知我講乜;我就心大心細,吾識揀,求意 ...

Louis  

kavenzou 發表於 18-6-5 23:07
聖類斯
Good:
1.有聯繫中學

好簡單,睇錢。

唔想俾,或俾少D 咪津校囉。

照計無話一定要讀輔導班架,有冇人提過聖LU 較嚴,基本上都俾返個好仔/薯仔你?

回覆樓主:

借位一問,我是聖類斯vs李陞,有皇仁聯繫,如何選擇?

回覆樓主:

英一升中唔錯wor,  聽說聖類斯中學跌band中,唔知真定假,我無深入研究,不過我會選英一  

smallpeachbb 發表於 18-6-6 07:33
借位一問,我是聖類斯vs李陞,有皇仁聯繫,如何選擇?

揀李陞,反正六年後無論李陞同SL 都一樣爭KC. 李陞仲有KC 聯繫位。SL 冇. 如果你一心目標係KC.

Usagicat 發表於 18-6-6 10:10
揀李陞,反正六年後無論李陞同SL 都一樣爭KC. 李陞仲有KC 聯繫位。SL 冇. 如果你一心目標係KC.
...

謝回覆。最終目標一樣。不過成日聽李陞較淺,聖類斯英小

smallpeachbb 發表於 18-6-6 10:18

請問李陞你乙幾中?

smallpeachbb 發表於 18-6-6 10:18

李陞轉左校長,好谷&深左,每日9-10樣功課,係咪你杯茶?

Usagicat 發表於 18-6-6 10:45
請問李陞你乙幾中?

請問要係李陞考頭几考入皇仁

kavenzou 發表於 18-6-5 23:17

抽中英一,聖類斯後備(聽聞每年都好多放位,所以想攞定意 ...

我抽中呂小,聖類斯後備(佢話收的話會13/6前收到CALL),如聖類斯收的話,大家覺得我應該揀邊間?