用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 首志願七成六? 六成五?? 六成???
go

首志願七成六? 六成五?? 六成??? [複製鏈接]

2017年有四萬七千二百零三名學生參加升中派位,較去年多逾一千六百人。教育局昨公布升中派位滿意率,整體九成人獲派首三志願;若以自行分配學位及統一派位階段計算,合共有七成六人獲派首志願,兩項滿意率均是自一四年以來的低位。

在自行分配學位階段,每所中學最多預留三成學額,學生直接向屬意中學申請,不受地區限制,共有六成五人獲派首志願。俗稱「大抽獎」的統一派位,六成人獲派首志願,八成三人獲派首三個志願。

我一直睇唔明首志願獲派七成六, 自行分配首志願六成五, 大抽奬六成人獲派首志願..... 依幾個數字係點計出來?

0    0    0    0

helencarl1314 發表於 18-6-5 17:26
2017年有四萬七千二百零三名學生參加升中派位,較去年多逾一千六百人。教育局昨公布升中派位滿意率,整體九 ...

You never know
Neither do I

回覆 2jkidsfather 的帖子

依個係咪一個怘惑既數字遊戲?
我嚐試過將四萬七, 大約三七分, 當三成人自行七成人大抽奬, 然後自行乘六成五, 大抽奬乘六成, 結果都得唔出總人數既七成六.....一定係我計錯數 >_<  

helencarl1314 發表於 18-6-6 10:11
回覆 2jkidsfather 的帖子

依個係咪一個怘惑既數字遊戲?
絕對係數字遊戲 !

咁容易畀你明白

2jkidsfather 發表於 18-6-6 10:22
絕對係數字遊戲 !

咁容易畀你明白

寫果位都未必明,睇果位更加難明~~~

佢禁寫咪你禁睇……唔好考究~新高又好新低也罷,最紧要自己果个中……

2jkidsfather    發表於 18-6-6 11:40

每一個pool都唔一樣

helencarl1314 發表於 18-6-5 17:26
2017年有四萬七千二百零三名學生參加升中派位,較去年多逾一千六百人。教育局昨公布升中派位滿意率,整體九 ...
因為, 佢係計自行+大抽奬既首志願, 唔係自行一+大抽奬首志願。佢仲無講, 甲部點計。所以, 响沒有公布所有數字下, 你只可以「睇」佢既數字, 但唔可以質疑佢既數據。

回覆樓主:

仲要叩左直屬,聯繫位乙一必收位。直屬有機會收埋band2,所以真係抽中乙一應該再低D。

回覆 little_yolky 的帖子

只好怪我太認真(計算)了~  原來係 'Just for your reference'  哈哈~

其實都是數字遊戲,無需要太認真
只要派到心儀中學便行

回覆樓主

即係一切已塵埃落地 !希望大家都配得岩

我有興趣想知EDB次第其實係點排多D?? 我知道係PRS-S1 AT試成績+校內成績黎排, 但佢又點做到係較公平情況去排?? 其實, 排位有無錯都唔會知. 好似之前升小一派位計分計都曾經出錯過喇, 但呢個EDB次第, 真係死無對證架喎.

2jkidsfather    發表於 18-6-6 22:35

回覆 29XX86 的帖子

學校有好多野都係屎無對證啦, 除咗無奈 都係無奈 (接受)

假設學生總數是100人。

60人參與自行,65第一志願,即是39人。

假設當中有其他6個人中第二志願,自行總數是45人。

換言之,需要進入大抽獎的人數是55人。6成第一志願,即是33人。

39 +33 = 72。總數有72%抽到第一志願。

雖然咁計條數咁計好啱數, 不過想問點解唔係100人參與自行既? 就算有人唔參加自行, 應該只係佔少數人吧..... 純粹好奇...

helencarl1314 發表於 18-6-7 14:50
雖然咁計條數咁計好啱數, 不過想問點解唔係100人參與自行既? 就算有人唔參加自行, 應該只係佔少數人吧..... ...

相信band2尾至band3會比較少人自行,band1尾亦可能想留機會搏抽獎入band1A或B

明白~ 我估條數大約係咁計出嚟   個或然率有七成, 希望大家都中都自己心目中既第一志願啦
‹ 上一主題|下一主題