用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 小三至小六應該考邊d level 的英文試?
go

小三至小六應該考邊d level 的英文試? [複製鏈接]

如題
   10    0    0    0

chelsea_jbb 發表於 18-6-5 14:18
如題
個個人情況唔同。

王家爸爸 發表於 18-6-8 19:58
個個人情況唔同。

難得你肯回應,抵讚。

王家爸爸 發表於 18-6-8 19:58
個個人情況唔同。

仲須要考Cambridge 果d試嗎?(本身未考過) 如考中學睇唔睇呢d?

chelsea_jbb 發表於 18-6-13 09:46
仲須要考Cambridge 果d試嗎?(本身未考過) 如考中學睇唔睇呢d?
B1學校唔會睇,但係B2、B3可能會有用(起碼證明有努力過)。

王家爸爸 發表於 18-6-13 10:00
B1學校唔會睇,但係B2、B3可能會有用(起碼證明有努力過)。

咁B1睇邊d?

回覆 chelsea_jbb 的帖子

呈分試

王家爸爸    發表於 18-6-13 13:37

chelsea_jbb 發表於 18-6-13 11:03
咁B1睇邊d?
主要係睇全港排名,即係個人呈分試成績,加上學校師兄姊既PS1成績。然後睇面試表現。再睇埋你係唔係讀死書,即係睇藝術、運動、音樂或者其他課外活動。

回覆樓主:

可參考British Council建議: https://www.britishcouncil.hk/english/courses-primary/cambridge-exam-preparation

回覆樓主

Toefl junior

bbeasy25 發表於 18-7-13 21:36
Toefl junior

請教下Toefl junior , PET, IELTS 有何分別?

回覆樓主

只是學校安排才考,對其他無研究

chelsea_jbb 發表於 18-7-14 00:04
請教下Toefl junior , PET, IELTS 有何分別?

各自官網都有詳細及公開的資料,自己去查閱比較便知。

chelsea_jbb 發表於 18-7-14 00:04
我大仔   P4 考TJ (對比cambridge TJ冇speaking), P6考Cambridge FCE (有group speaking, 4卷, 時間長一點, result valid for life(?)  ) . 之前從冇考過其它cambridge.   2個試都是裸考, 冇上過堂, 只在試前睇過下passpaper 了解下形式, 旨在bench mark 下"冇"特別準備下的英文程度同外間的距離, 同將passed result 加入考中學的profolio.  其實實際升中有冇用冇人知, 感覺好過冇野放.     
IELTS 身邊冇人小學畢業前考,  通常見是S6 or 想去外國讀U前考. 坊間有指 FCE pass 大約等同 IELTS  5.5 - 6.  一般外國大學要收IELTS 6-6.5, 神校如cambridge 7.5以上,
香港一般中學畢業生英文可以的是在6-6.6之類, .  我識人英國中學讀最後2年,  畢業考IELTS 都是6.5 上下, 可能6.5 是算常態  (我估DSE 4 ?)  國際或勁的 (我估=DSE 5**)可以在 IELTS 8以上.  我等佢上左中學有時間先會考下..

HaYi 發表於 18-8-8 21:03
我大仔   P4 考TJ (對比cambridge TJ冇speaking), P6考Cambridge FCE (有group speaking, 4卷, 時間長一點, ...
因為 IELTS 有年齢限制,唔可以細過16歲考

回覆樓主

ajfamily 發表於 18-8-9 11:20
因為 IELTS 有年齢限制,唔可以細過16歲考
我聽有D家長說佢地的小朋友是早過16歲考, 上網見有人說只要有家長信就得, 不過result 得2年有效, 早過留學需要考好似都冇咩用...

HaYi 發表於 18-8-22 16:36
我聽有D家長說佢地的小朋友是早過16歲考, 上網見有人說只要有家長信就得, 不過result 得2年有效, 早過留學 ...
基本上所有語言考試都係得2年有效。

王家爸爸 發表於 18-8-23 12:01

Fce個D好似冇expire day架.....

王家爸爸 發表於 18-8-23 12:01

不是所有啦。
‹ 上一主題|下一主題