用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 突然加要求
go

[其他] 突然加要求 [複製鏈接]

本身冇硬性規定上堂鐘數,我自問唔係話要成日上堂,谷爆個小朋友,只係keep住定時上,叫做有個興趣活動。通常考試暫停,病左暫停,去旅行暫停,有其他活動就暫停。
你話對小朋友有冇期望呢?會有,但就順其自然啦,更加唔會責怪老師。

當然都有加堂時候啦。有加有減咁樣啦。一直都相安無事。
突然被個老師強烈要求一個月上足四堂,
請假要補堂。

0    0    0    0

回覆樓主

講真,一開始有講要上足,我同意左嘅話,我唔上足就我唔啱啫。

而家,我話冇得彈性處理,我地會轉老師。
個老師直程「玩失蹤」, 最近嗰堂話唔舒服,叫我小朋友「無需來上堂」,之後嘅whatsapp又唔覆。

家下仲細咩?!都咁大個人啦,合則來不合則去。講真,個家長(即係我)符合唔到佢「要求」,邊有得強求架。

回覆樓主

當然,我都冇一開始講話每月只上多少堂

所以我冇怪佢有要求架。

我只係覺得玩失蹤嘅老師令人大失所望。

回覆樓主

個老師自己都曾經同我講過佢有事做,呢兩星期上唔到堂⋯⋯都唔止一次啦⋯⋯

合則來不合則去,換老師吧

b3410 發表於 18-6-4 23:00
合則來不合則去,換老師吧

都要轉架喇

回覆樓主

Mini-mummy 發表於 18-6-4 20:54
當然,我都冇一開始講話每月只上多少堂

所以我冇怪佢有要求架。

個老師係咪等錢用。。。所以就作出無理的要求。。。後尾又索性玩失蹤。。。係英文老師嗎? 外國人?

回覆樓主

合則來不合則去吧⋯⋯

恕我直言,以我所知,有啲老師對自己對學生都好有要求,佢地會希望學生keep住穩定的進步,所以未必接受到等閒就上堂唔得閒就請假的態度.......我仔老師講明Hea學佢寧願唔教

另外,老師都要開飯,為了確保穏定收入,好多都要求請假要補堂....否則可能考試暑假期間可以完全零收入(因個個都話用不同理由請假),呢方面我非常理解

都係嗰句,合則來不合則去吧⋯⋯

老師都要開飯, 依句中肯, 我小朋友 6 月只可以返到 2 堂羽毛球, 我都會照比 5 堂錢, 因為係自己要請假

拿拿利 發表於 18-6-14 15:43
老師都要開飯, 依句中肯, 我小朋友 6 月只可以返到 2 堂羽毛球, 我都會照比 5 堂錢, 因為係自己要請假 :qui ...
我都會儘量keep 到一個月4-5堂。如果假期/旅行/撞期等等就另外補堂。
‹ 上一主題|下一主題