用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 補習導師蕭源疑非法取得文憑試試題被落案起訴 ...
go

補習導師蕭源疑非法取得文憑試試題被落案起訴 [複製鏈接]

補習導師蕭源疑非法取得文憑試試題被落案起訴

2018-06-04 HKT 18:10 RTHK

廉署落案起訴現代教育中文科導師蕭源夫婦以及兩名考評局人員,涉嫌洩露中學文憑試試題。

廉署表示,又名蕭源的蕭志勇及其妻子蔡盈盈,案發時為現代教育中國語文科導師,蔡盈盈亦獲提名出任去年文憑試中文科監考員。

調查顯示,蔡盈盈與一名文憑試中文科口語主考員,涉嫌透過智能電話,分別將前年及去年中文科考試保密的試題,傳送予蕭志勇。

蕭志勇又透過另一名口語主考員的智能電話,接收去年文憑試中文科考試簡介會的保密資料及試題。

4名被告共被控多項串謀有不誠實意圖而取用電腦罪名,星期三在西九龍裁判法院答辯。

廉署早前接獲考評局轉介的貪污投訴,調查後揭發案件。

王家爸爸    發表於 18-6-5 13:01
   0    0    0    0

醒目開學勳章

youma 發表於 18-6-4 19:19
補習導師蕭源疑非法取得文憑試試題被落案起訴

一件事「已進入司法程序」,其實有兩種含義,其一,就是當事人要準備詳細答辯理據及事實,需要時間細心整理及考慮,如果現在還未考慮清楚就公開了有關內容,如仍有錯漏,到了法庭聆訊時就較難補救,所以還是不說為佳。

第二種含義,就是由於案件已由法庭審理,如果公開評論案件,有可能構成藐視法庭或妨礙司法公正。

智者千慮,必有一失

真正的力量是忍耐

中文科成績4至5**分數接近. 相差只10%, 多年來不少學子受到不公平對待!

建議教育局立即取消中文科口試.

2jkidsfather    發表於 18-6-5 08:32

太不公平。香港考試局如此黑暗,咁佢D學生有無查一下是否個個答案相似?

太不該

影響好大,—經定罪要重判。

回覆樓主:

香港除咗不誠實取用電腦,究竟仲有冇其他法例可以用?如果佢地唔用手機,出黎飲茶通水呢?

jumphigh 發表於 18-6-5 08:35
饮茶吹水呢种唔夠快,通唔到口試題目。
估年年有咁嘅情况,除非当中完全唔經人手,但冇可能  
...

唔夠快?大家太善忘了 ...

飲茶唔得,飲"檸檬茶"囉。我只能說,考試局完完全全係垃圾。

王家爸爸    發表於 18-6-5 13:03

jumphigh 發表於 18-6-5 08:40
呢題我记得,昨天已同家人傾过,估係由呢題开始比廉記住

咁你記唔記得呢條係邊一年題目?如果依你估考試局老廉07年已經開始留意,要11年後先行動? 新聞唔講係拉補習老師,我仲以為佢哋加入華府策劃殺拉登添,考試局仲唔係垃圾?

補習老師抵死,考試局係超級抵死!

youma 發表於 18-6-4 23:09
中文科成績4至5**分數接近. 相差只10%, 多年來不少學子受到不公平對待!

建議教育局立即取消中文科口試.

中文科口试根本是多鬼余!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-6-5 08:58
中文科口试根本是多鬼余!

完全同意。 分小組一批人考口試,根本就好似 debate咁, 同中國語文完全無關.

回覆樓主:

其實教育局係咪唔應該搵啲補習社嘅人,  去 做有關考題嘅工作, 根本就有conflicts of interest.

JustAParent 發表於 18-6-5 08:30
香港除咗不誠實取用電腦,究竟仲有冇其他法例可以用?如果佢地唔用手機,出黎飲茶通水呢?
...
可能真係無佢乎,好難有證據。

王家爸爸 發表於 18-6-5 13:04
可能真係無佢乎,好難有證據。

我哋有"香港考試及評核局條例", 證明到佢地串謀洩漏試題,一樣有例可依拉人封艇。

乜都拉到不誠實使用電腦呢條萬能Key, 本身就有問題! 呢條明明係惡法, 奇怪大家又好受落。

daisy17772 發表於 18-6-5 12:19
其實教育局係咪唔應該搵啲補習社嘅人,  去 做有關考題嘅工作, 根本就有conflicts of interest.
...

正是如此!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題