用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31大家派成點?
樓主: fanay
go

31大家派成點? [複製鏈接]

Tunghk 發表於 18-6-5 17:09
絕對同意家長發功,同學用功!

課程不谷但同學校內考試成績都好好

請問下新油天編班試的主要目的是什麼?學生按入學時進度快慢分班,定係讓好中差學生係5個班中平均分佈?萬分感激您的分享!

W_cindy 發表於 18-6-12 11:33
請問下新油天編班試的主要目的是什麼?學生按入學時進度快慢分班,定係讓好中差學生係5個班中平均分佈?萬 ...

讓好中差學生係5個班中平均分佈
班班都有叻同唔叻o既學生
總會有Lv相近o既競爭對手同目標在左近
唔會有拎80分都要包尾或拎80分就考第一o既情況

TAIOU4 發表於 18-6-12 11:45
讓好中差學生係5個班中平均分佈
班班都有叻同唔叻o既學生
總會有Lv相近o既競爭對手同目標在左近

原來係咁,多謝分享!請問新油天每日有課後補習班或興趣班嗎?

W_cindy 發表於 18-6-12 11:33
請問下新油天編班試的主要目的是什麼?學生按入學時進度快慢分班,定係讓好中差學生係5個班中平均分佈?萬 ...

佢話係平均分班。

不過我們有小班教學,幫助學術上較弱既小朋友小班上課,令佢地更易適應。我估計佢用分班試黎決定邊d小朋友上小班。因有關家長會個別收通告通知的。

例如我們一班33人,每次上中文堂時有5個小朋友去另一個班房小班教學。(好似夾埋另一班5個小朋友,一共10人咁上堂)

Tunghk 發表於 18-6-12 18:24
佢話係平均分班。

不過我們有小班教學,幫助學術上較弱既小朋友小班上課,令佢地更易適應。我估計佢用分 ...

聽起來這樣安排也很好!萬分感謝!

missannali 發表於 18-6-5 13:40
回覆 Tunghk 的帖子

人人以為新油好谷,我聽到用家話唔谷都半信半疑,特別提到功課量唔多就仲驚喜。起初對 ...

收到通告,新油黎緊9月新學年換校長。

之前既發言係未換校長時我呢一年既感受。

唔知換校長後學校會變成點^^
‹ 上一主題|下一主題