用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89聖若瑟小學,有冇用家可以講吓,請問老師有冇愛心? ...
go

89聖若瑟小學,有冇用家可以講吓,請問老師有冇愛心? [複製鏈接]

89聖若瑟小學,有冇用家可以講吓,請問老師有冇愛心?
   8    0    0    0

HELLO, 我女是2017/18 細B, 大抽獎中左信義, 叩左好多間都唔收, 就叩埋聖若瑟. 個女入左去讀一年啦, 都好開心, 老師有愛心, 校風算唔錯, 功課唔算多, P2-P6有精英班, 以英文成績去計算.

仲有, 2測2考, 中英默書間住默, 小班教學, 一班20-24人左右

希望幫到你地啦

ap9394 發表於 18-6-4 15:45
HELLO, 我女是2017/18 細B, 大抽獎中左信義, 叩左好多間都唔收, 就叩埋聖若瑟. 個女入左去讀一年啦, 都好開 ...

噢~原來係寶校轉寶校,不過兩考兩測又真係小o的壓力o既,點都好過純陽一年四考再加好多測o丫!至於小班,馬鞍山11間小學中就只有幾間係大班,但我諗一般家長都唔多介意,你睇馬循係大班都一樣咁多家長爭住去報就可知一、二啦!而小二分精英班就好多小學都係咁安排(純陽話明年o黎梗o既小二開始唔再分精英班喎),好似只有主風係由小一已經分精英班(普教中)了。
飄泊流浪一孤客,狂歌走馬遍天涯;
笑看浮生逐水談,與人無愛亦無嗔。

ap9394 發表於 18-6-4 15:45
HELLO, 我女是2017/18 細B, 大抽獎中左信義, 叩左好多間都唔收, 就叩埋聖若瑟. 個女入左去讀一年啦, 都好開 ...
請問:

課外活動多嗎? 是學校自己辦? 還是請出面的教練?

升中派位成績好嗎?

hello_rabbit 發表於 18-6-4 16:26
請問:
升中派位成績好嗎?

升中派位好就唔會變寶校啦!

流浪客 發表於 18-6-4 16:28
升中派位好就唔會變寶校啦!

回覆 流浪客 的帖子

咁唔多清楚其他小學係點, 只係有家長問, 咁我女讀緊咪分享下, 好既學校多人爭就一定架啦!
唔洗下下寶校寶校咁叫的, 咁大敵意做咩事呢?

回覆 hello_rabbit 的帖子

課外活動分上下學期, 都係搵外援, 英文, 畫畫, 魔術之類咁, 星期六上午回校上興趣班, 收費都鴿幾百蚊, 俾小朋友開心下咁囉

ap9394 發表於 18-6-4 16:43
回覆 流浪客 的帖子

咁唔多清楚其他小學係點, 只係有家長問, 咁我女讀緊咪分享下, 好既學校多人爭就一定架 ...

我都同意,寶校前寶校後,講真統一派位講彩數,有冇理下人地感受

回覆 流浪客 的帖子

咁唔多清楚其他小學係點, 只係有家長問, 咁我女讀緊咪分享下, 好既學校多人爭就一定架 ...

非常贊同

ap9394 發表於 18-6-4 16:45
回覆 hello_rabbit 的帖子

課外活動分上下學期, 都係搵外援, 英文, 畫畫, 魔術之類咁, 星期六上午回校上興 ...

多謝你快速回覆及分享!

回覆 流浪客 的帖子

Sorry~我個仔都係讀寶校(純陽),完全無對你囡囡有任何貶意,都只係想交流o下o者,對我o黎講個仔入讀純陽已快一年,寶校與否都只係一個代名詞,我唔講亦唔代表間學校就會立即脫離寶校o既行列,最重要係佢讀得開心,能夠快樂地成長,學會分清是非黑白,咁叫唔叫寶校又有乜o野分別?

流浪客 發表於 18-6-4 17:51
Sorry~我o個仔都係讀寶校(純陽),完全無對你囡囡有任何貶意,都只係想交流o下o者,對我o黎講o個仔入讀純陽 ...

正是, 小朋友努力讀書才是 王道, 讀書其實是公平的, 勤力的學生ㄧ定可跑出, 努力

老實講,我上年111 是熱門校,叩門後有得見校長,我當時都仲抱有希望,諗住有得in就有機會,但無奈既係我女真係太細,校長問野都只係識點頭&微笑,in 完都估到唔收架啦。我都唔開心左成個暑假,但個女的番學識到新朋友,見到老師又有愛心,我就算了,覺得只要個女開心就好,得個6歲人仔,你想佢識飛咩?

小朋友性格唔同,感覺到我唔開心,問佢婆婆: 媽咪係咪落唔中意我讀呢間學校呀? 我媽先鬧醒我咋!

各位媽咪加油!

流浪客 發表於 18-6-4 17:51
Sorry~我o個仔都係讀寶校(純陽),完全無對你囡囡有任何貶意,都只係想交流o下o者,對我o黎講o個仔入讀純陽已快一年,寶校與否都只係一個代名詞,我唔講亦唔代表間學校就會立即脫離寶校o既行列,最重要係佢讀得開心,能夠快樂地成長,學會分清是非黑白,咁叫唔叫寶校又有乜o野分別?
也有道理...

流浪客 發表於 18-6-4 16:18
噢~原來係寶校轉寶校,不過兩考兩測又真係小o的壓力o既,點都好過純陽一年四考再加好多測o丫!至於小班, ...

我仔啱派咗純陽,是否很差?

vintnerhk 發表於 18-6-4 17:02
我都同意,寶校前寶校後,講真統一派位講彩數,有冇理下人地感受

同意,89得十一間可以填,除左四大熱爭崩頭,其次俗稱四大寶,有三間係正常的,一天堂一地獄,真係聽到好唔舒服,由其我仔派左去純陽,作為家長邊個唔想入口脾好咖?奈何遊戲係咁玩

麻瓜 發表於 18-6-5 13:21
我仔啱派咗純陽,是否很差?
純陽讀落唔係好似當初感覺咁差,教師對學生也很有愛心,學校對課程追不上的學生會加開特別的補習班並加以輔導,只係教學課程上有點"谷",别家小學一般不是一年兩考兩測就是三考加定期測驗/評估,但純陽就一年四次考試加每星期都梗有一個科目默書、測驗、口試或評估其中一樣,而每天的家課五、六樣已是基本了,一天八、九樣家課要做到晚上十一時也不少見,要輕鬆就真的要去雨川或陳元喜叩門了。
雖然班裡有不少雙非學生,但大部份成績都較本地學生好,一年級前三次考試全級頭三名都是内地雙非學生,所以我都叫孩子不應該歧視他們,反過來應該多點跟他們學習。
‹ 上一主題|下一主題