用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網:如果有將天,仲會唔會叩陸小?
go

95網:如果有將天,仲會唔會叩陸小?

哥哥非常好彩抽中將天,但自問真係唔識依間學校。而我自己母校係陸小,知係非常之谷,但學生出嚟有一定保證。之前亞仔in過陸小failed,諗緊去唔去翻生賽。因為有妹妹跟尾,親戚話將天妹妹必收會好啲,請問大家會點決定?

Clarity 發表於 18-6-3 15:41
哥哥非常好彩抽中將天,但自問真係唔識依間學校。而我自己母校係陸小,知係非常之谷,但學生出嚟有一定保證 ...

將天好像程度好高和谷,是近年TKO津校最top 的幾間。

陸小是没有交呈分試,直上羅氏,但轉其他官津中學有點困難(因冇呈分)。

回覆樓主:

正常有細跟尾,如果間官津校是好,大多數選官津校。

Clarity 發表於 18-6-3 15:41
哥哥非常好彩抽中將天,但自問真係唔識依間學校。而我自己母校係陸小,知係非常之谷,但學生出嚟有一定保證 ...

地區一線津小vs陸小,會選津小。

我想陸小程度唔會差過將天,唔好啉住直上羅氏就唔谷,因為系直上的关系,对學生的學術有一定要求。認同出嚟的學生有一定保證,同埋學生是選過,差異程度对比津小總會小点。至於去唔去翻生赛,我觉得咪照去,反正你有將天在手,考到到時先再想。

回覆樓主:

樓主若選將天,第日細妹報小學必收,小了一個煩惱。

當然在將天讀,小五和小六為準備呈分試,小朋友和家長到那時的壓力是十分大。

要看樓主甘不甘心將來大哥讀羅氏中學(Band 1C/2A),還是會考更好的Band 1A/1B中學
(註: TKO 沒有Band 1A級的中學)

樓主可看將天網頁過往升中派位,便知它的畢業生能跨區到很多Band 1A/1B中學讀,是中學派位相當好的小學。

tpmon 發表於 18-6-3 16:06
正常有細跟尾,如果間官津校是好,大多數選官津校。

x2

tpmon 發表於 18-6-3 16:29
樓主若選將天,第日細妹報小學必收,小了一個煩惱。

當然在將天讀,小五和小六為準備呈分試,小朋友和家長 ...

Thx for ur info

無錯,有細嘅跟尾係好大原因會揀津小。其實哥哥本身有間2線英小男校offer, 不過因為妹妹原因所以我prefer將天 or 重考陸小

waiwaileung1 發表於 18-6-3 16:19
我想陸小程度唔會差過將天,唔好啉住直上羅氏就唔谷,因為系直上的关系,对學生的學術有一定要求。認同出嚟 ...

學生有篩選過係重點,不過其實將天嘅中學派位result係好好。

加上亞仔唔係好多cert去叩門果種,搏到嘅機會應該唔大

Vote for 將天! 不用叩陸小。

Clarity 發表於 18-6-3 17:26
學生有篩選過係重點,不過其實將天嘅中學派位result係好好。

加上亞仔唔係好多cert去叩門果種,搏到嘅機 ...
陸小叩門不會理你多小張Cert ,是考筆試的,我過年考200多人收十多過位左右,龍年重多人,搏到机会可能都不是太大。同埋你都話將天派位好好,看來你已選擇了將天,最緊要自己鐘意。

Clarity 發表於 18-6-3 17:24
Thx for ur info

無錯,有細嘅跟尾係好大原因會揀津小。其實哥哥本身有間2線英小男校offer, 不過因為妹妹 ...

就算有哥哥係到讀,陸小都不一定会收妹妹的,因為是直资,反而官津就一定要收。如果,妹妹的关系对你來説是很重要的因素就選將天吧!有個post 是將軍澳宣基VS陸小的post,有家長都是有细佬妹跟尾,宣基都是區内大熱,但是有家長選了陸小,明白每個case都唔同,只是给你參考下。https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3642409&extra=page%3D3

Clarity 發表於 18-6-3 17:26

加上亞仔唔係好多cert去叩門果種,搏到嘅機 ...

既然陸小都係谷,咁不如係將天谷,係將天讀得好,升中選擇會多好多

讀得好固然選擇多,但讀得唔好呢?要知道6年後龍年升中競爭比升小更激烈,之前有JM講過將天只有精英班可以誇區,次精英班好像只能選本區的band 1中學,但將軍澳的band 1 中學學位不足的。因此,我觉得這点都是考慮因素。羅氏以前就係band 1C至band 2A, 但舊年自己陸小的小學生直上考DSE已考出band 1B 成绩,4以上成绩高過景嶺書院,只是差過迦密主恩,有JM更分析過4以上成绩和观塘地区名中聖言和观碼差唔多,羅氏潛力唔錯的。

將天要求都好高,都會谷。家長分享話將天有精英班(頭 30 名),次精英班(30-60名)都要平均 A 先入到。將天叻嘅學生都會跨區中學。

waiwaileung1 發表於 18-6-3 19:27
讀得好固然選擇多,但讀得唔好呢?要知道6年後龍年升中競爭比升小更激烈,之前有JM講過將天只有精英班可以 ...
讀得好固然選擇多,但讀得唔好呢?<< 讀得唔好係陸小都一樣有排受...

HK-MAN 發表於 18-6-3 21:39
讀得好固然選擇多,但讀得唔好呢?

但起碼都可以升上羅氏,如果津校讀得唔好,會入band2/3中學,要知道中學生受朋輩影響好深,上band 1中學至少唔會咁易學壞,學習氣氛都好,而且羅氏補底工作做得好好,上一屆DSE證明了呢樣。

sunnymama2 發表於 18-6-3 22:21
但起碼都可以升上羅氏,如果津校讀得唔好,會入band2/3中學,要知道中學生受朋輩影響好深,上band 1中學至 ...
我並非說陸小唔好,是否肯定陸小好過將天,我就覺得非一面倒.
陸小不能達到升羅氏水評,會否被勸退呢??另外羅氏今年成績..還要多看幾年能否保持才可確定好有B1b能力.

利申:我小朋友並非就讀以上兩校.

回覆樓主:

陸小唔係唔好,不過無咩亮點,要比錢讀就唔值。
將天課程深,讀得好,讀將天會有 bonus(跨區一綫英中的 offer); 讀得平庸,兩間出嚟都平庸。
比我揀,我揀將天。

siden    發表於 18-6-4 00:20

waiwaileung1 發表於 18-6-3 19:27
讀得好固然選擇多,但讀得唔好呢?要知道6年後龍年升中競爭比升小更激烈,之前有JM講過將天只有精英班可以 ...

只是一年成績並不能作準,要多看至少幾年吧,在這年之前,羅氏一直只keep在Band2A水平。我始終認為陸小無呈分,除非十分鐘情羅氏,否則小朋友讀一線地區津小,升中選擇會好些。加上陸小並不能hea讀,小測評估閱讀報告頻密,追不上老師會設法補底,家長協助同壓力我相信也不少,所以當陸小做back up呢個想法我不贊同。