用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人派咗荃灣聖十架?
go

有冇人派咗荃灣聖十架?   [複製鏈接]

小女派咗依間。其實係唔係啲人講得咁差?有冇人有小朋友讀緊?

3    0    0    0

Maych2012 發表於 18-6-3 12:54

我識有人既大女係讀呢間,佢話呢間其實唔係想像中咁差,話雖如此,但佢話佢會比佢細仔試下抽其他學校博下.......

你可試叩其他更好的荃灣小學,給自己一個機會。叩門成功才作最後決定。

據稱三寶之一,但好似呢幾年好在

tpmon 發表於 18-6-3 16:49

你可試叩其他更好的荃灣小學,給自己一個機會。叩門成功才作最 ...

會呀。但係叩門位實在太少,好大機會都係讀聖十架。

mc2011 發表於 18-6-3 16:15
我識有人既大女係讀呢間,佢話呢間其實唔係想像中咁差,話雖如此,但佢話佢會比佢細仔試下抽其他學校博下. ...

咁都安慰d

Maych2012 發表於 18-6-3 17:37
會呀。但係叩門位實在太少,好大機會都係讀聖十架。

舊年我囡都係派聖十架。雖說以前是三寶之ㄧ,但近年都積極改善。我有去過參觀聽講座。校長老師都好有愛心。活動也多元化。原本打算就讀,但幸運地叩到其他。所以放棄了。。我囡有幾個同學都讀緊。聽聞讀得好開心。

回覆樓主

請問聖十架放第幾志願派到?
^^ ~心甯爸&心甯媽既心肝寶貝心甯小公主~ ^^

回覆樓主

填表時無認識過先填?你應該係乙二或乙三中

不如你實地睇下感受下,當然,試下叩其他學校囉

回覆樓主:

其實有好多人冇試過冇睇過就話人哋差。
仲有如果你留意到係有一個信天主教嘅女人呢幾年係網上邊咁唱衰佢.
我親身問過讀緊嘅同學同家長。佢哋話讀得好開心。老師有愛心.
但係升中派位,我就唔知喇。

其實你哋都可以自己落去問下。好過係度問人。

回覆樓主:

但係佢哋今年第一輪收生都收爆,仲要有後補。
睇佢嘅總學位同埋淨返出嚟派嘅學位就知道,最搞笑就係d位仲少過海官同石中。
今年係有啲奇怪,前幾年邊有呢支歌仔唱。

叩到好就轉啦!! 無論有幾積極改革, 始終做左咁多年寳校, 三五七年內嘅升中派位一定唔多令仔。

因為近年推行愉快學習, 下午不用上堂, 食正現代家長心態, 所以有父母好buy, 如果覺得理念啱key, 就去馬啦!!

delete

delete

醒目開學勳章 王國長老

puiyee61 發表於 18-6-4 14:11
回覆 gracelam 的帖子

有冇咁差呀? 咁當然同你間馬基冇得比............但我見佢校長好勤力, 同埋佢好努力 ...

gracelam 所講係事實, 要改善升中派位非一兩年可以做到, 要洗晒之前幾次 PS-1 帶落黎既 B1%, 無返 5 年都唔得.

多年黎一間積弱既學校, 收既學生以新移民為主, 成績好既學生係初小時都轉校, 留返係度讀高小既都係成績唔太好, 連帶落黎升中派位, PS-1 成績會係點, 相信好多人都估到.

我都識人唔知頭唔知路搬黎荃灣時插班入左聖十架, 讀左半個學期已經頂唔住, P.2 下學期去其他學校考插班, 當時考唔到, 家長勁搵補習補底, P.3 終於轉左校.講明先, 個小朋友未搬前 P.1 成績好好, 估唔到讀左半個學期一落千丈.

期望今年聖十架可以大大方方咁放晒升中派位入讀各中學人數出黎, 等大家可以更清楚學校改變成點.

http://www.hcls.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1790&mode=published&nocache&lang=zh

升中概況

近年(12-13年度至16-17年度)本校畢業生派獲第一至第三志願約90%。
畢業生所獲派的中學包括:
荃灣區學校
荃灣官立中學
荃灣公立何傳耀紀念中學
可風中學(嗇色園主辦)
寶安商會王少清中學
廖寶珊紀念書院
保良局李城璧中學
荃灣聖芳濟中學
博愛醫院歷屆總理聯誼會梁省德中學
及其他

他區學校
保祿六世書院
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

delete

delete

醒目開學勳章 王國長老

puiyee61 發表於 18-6-4 14:52
回覆 miriam 的帖子

請問版主你是否這區人士? 朋友的小朋友, 係咩年份入讀呢? 不是challenge 你.......... ...
我係荃灣住左 2x 年, 聖十架既學生都有見過, 好深刻就係某年升中派位後, 有幾個學生出口成文地勁爆粗, 話讀乜 ( ) 野, 句句都有助語詞, 真係聽到呆晒.

朋友既小朋友今年 S.4, 個半年真係學好外語, 佢小朋友學識既唔係英文, 係客家家福建話個 d.

總之, 一間學校要完全洗底翻身, 無返 7 年都未必得, 要洗幾屆既 PS-1 成績, 當三次已經要 5 年, 再洗到好少少既, 你覺得要幾耐?

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

delete

delete

醒目開學勳章 王國長老

puiyee61 發表於 18-6-4 15:08
回覆 miriam 的帖子

咁又真係差既..........不過我屋苑(荃灣D字頭)果D仲衰, 成班小五小六年紀英文溝通, 但 ...
曾經有會員話柴天派位差, 咁唔好彩個幾年我真係有數據係手, 我會同柴天平反.

係, 我都未必可以間間都有數據, 學校年年有少少野睇, 同堆埋幾年先有幾間 B1 學校名出黎, 相信大家都會估到咩事.

要 challenge 我都無問題, 我由我囡 K.2 開始睇睇荃灣各校公佈既升中數據, 就算升左小學都仲有睇下, 依家我囡已經 S.3, 聖十架真係咁多年都無放過真實數據.

發現打手請舉報等管理員查證.

回覆樓主:

好野,功課在學校內完成,壓力少

delete

delete

‹ 上一主題|下一主題