用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019 英國 half term 返港 機票
樓主: bbqueen
go

2019 英國 half term 返港 機票   [複製鏈接]

kykyma2000 發表於 18-6-18 22:07
我訂了聖誕節漢莎航空,但是剛剛看到學校延後回校日期,rebooking 除了130磅手續費,仲要補差價,那幾天剩 ...
會唔會唔改機票去 host family度住一兩日呀??前年亞女學校改開學,我買左機票,我叫 agent 同學校講我地好多家長都買晒機票,後來學校提早一日開 boarding 比佢地返去!

basbyy 發表於 18-6-18 22:17
會唔會唔改機票去 host family度住一兩日呀??前年亞女學校改開學,我買左機票,我叫 agent 同學校講我地 ...

謝謝你!可能都要這樣做,改機票仲貴過原來張機票

回覆 basbyy 的帖子

我在網上買不是學生票,選了倫敦去香港23kg X 2, 香港回倫敦23Kg X 1, 只有可選件數,check in時才知BA 23Kg 是手提。那麼回英時,會否自動有1件7Kg 手提?
CX & EK 行李就不會有這問題,已有一件7Kg 行李是手提。

noel2010 發表於 18-6-18 23:16

我在網上買不是學生票,選了倫敦去香港23kg X 2, 香港回倫敦23Kg X 1, 只有可選件數, ...
我D小朋友近半年無搭 BA 唔知 D 野有無改,不過以前搭 BA 時佢地係唔磅件手提行李,所以好多時你會見到D人件寄倉行李 overload 時,佢地會張 D重野攞出黎,換落件手提行李度,BA 手提行李以前係唔限重,而 BA 經濟倉一向都係得一件行李架!既然你係喺永安網上,咁最好打去永安 hotline 度問下,你比到個 booking Ref.佢地就 check到。我覺得你今次嘅問題係旅行社問題,唔係航空公司問題。

已上了機,只是奇怪2件23Kg 是指一件手提23kg,一件寄倉23Kg 吧。
第一次坐BA,呀仔話架機好舊,又delay 個多鐘起飛,他已經話下次唔再坐它。剛check 還要delay landing。

noel2010 發表於 18-6-19 13:49

已上了機,只是奇怪2件23Kg 是指一件手提23kg,一件寄倉23Kg 吧。
我 D 仔女平日好少評價 D 飛機好唔好坐,咁耐以黎亞女只係講過漢莎 D 野好食 D,D 戲新 D,可能佢地都明白自己父母打份牛工,而供佢地去外國讀書已經幾吃力,只要比佢地返黎已經好滿足!!

回覆 noel2010 的帖子

我們仔都話BA冇CX好,CX較準時,而且T3過安檢冇咁多人,所以下學年都買曬CX了!

basbyy 發表於 18-6-18 22:12
我乜野都用信用咭架!!喺淘寶買野都用信用咭!!而家 wechat pay 同支付寶都綁死張大新咭,變相去麥當當, ...

是否八達通自動增值?好似多多積分!自己冇

brother4 發表於 18-6-19 18:56
是否八達通自動增值?好似多多積分!自己冇

係呀,一家四口八達通都係登記信用卡自動增值。   

noel2010 發表於 18-6-18 23:16

我在網上買不是學生票,選了倫敦去香港23kg X 2, 香港回倫敦23Kg X 1, 只有可選件數, ...
我囡多數坐BA,一向economy 都係一件寄倉23kg加一件手提23kg。premium eco就兩件寄倉23kg。
反而我鍾意佢早早到Heathrow T5,customs通常未開工我乜都帶過去。

Brianmommy 發表於 18-6-19 18:06

我們仔都話BA冇CX好,CX較準時,而且T3過安檢冇咁多人,所以下學年都買曬CX了! ...
他只是擔心困在飛機個多鐘仍然delay,見飛機型號內𥚃舊,擔心安全多些。
不過check in 職員對他好好,比他兩件行李寄倉,還幫他upgrade,可惜查完又打電話問,班機已full,冇得upgrade。

佢飛機delay 會搞到我心掛掛瞓唔著,冬天又擔心大風雪航班取消唔知點,搭CX我會安心啲,唯有早啲買平啲

Brianmommy 發表於 18-6-19 22:00

佢飛機delay 會搞到我心掛掛瞓唔著,冬天又擔心大風雪航班取消唔知點,搭CX我會安心 ...
我咁多年來都會擔心,未起飛都瞓唔著,今天專登放假大掃除,煲湯,接機。

etoile 發表於 18-6-19 21:45
我囡多數坐BA,一向economy 都係一件寄倉23kg加一件手提23kg。premium eco就兩件寄倉23kg。
反而我鍾意佢早 ...

係呀,亞女話次次返過英國 Customs 都無人架, touchwood 從來無比人 check 過行李!而坐 BA 通常都係揀 A380 上層坐,D座闊D舒服D。

basbyy 發表於 18-6-21 11:27
係呀,亞女話次次返過英國 Customs 都無人架, touchwood 從來無比人 check 過行李!而坐 BA 通常都係揀 A ...

想坐上層,係未要比 $ 揀位?24 hrs 前都 ok, 可以揀到?

noel2010 發表於 18-6-19 23:17
我咁多年來都會擔心,未起飛都瞓唔著,今天專登放假大掃除,煲湯,接機。 ...

嘩! 你哋真係好緊張喎,我而家唔會啦,雖然盡量接機送機,不個都唔係次次得。嚟緊七月中阿仔返嚟我飛咗,要到22號先見到一日,然後我又飛。。。工作忙其實都好,無咁容易心掛掛。

回覆 Ruby1219 的帖子

他舊年暑假冇返,唔想冷落他又係一個人在路途上。

bbqueen 發表於 18-6-21 15:43
想坐上層,係未要比 $ 揀位?24 hrs 前都 ok, 可以揀到?

唔洗加錢㗎,24小時online check in,有就有,冇就冇。

etoile 發表於 18-6-19 21:45
反而我鍾意佢早 ...

阿囡尋日落機,佢喺T5用self bag drop, check in 完ㄧ件寄倉後,架機問佢do you want to check in your hand luggage?佢試下,又得喎,唔洗加錢,原本諗住手提個大背囊寄埋倉。

係呀,近年BA手提行李服務好似幾有彈性及更人性化。除咗Check-in時會問需唔需要免費check-in手提行李,入到T5近Gate10有BA 專櫃行李帶,可以買完免稅商品後、才再決定把手提行李免費托運。很方便! 唯一不肯定,這專櫃是否24*7運作
‹ 上一主題|下一主題