用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我個大女派左去青衣東華三院黃士心小學 ...
go

我個大女派左去青衣東華三院黃士心小學

唔知呢間小學好唔好?

之前自己有冇做過資料搜集

回覆 Fivedragon 的帖子

只知個校長好有心攪好間學校

另外該校約三份一小六學生升讀東華三院中學,相關中學屬Band 1 及Band 2

Chloe_Chan_2018 發表於 18-6-2 16:34
唔知呢間小學好唔好?

好像唔係差的

回覆 joygigi 的帖子

聽你咁講,我就安心啦!

反正黃士心屬葵青區,升中校網比荃灣區好

回覆樓主:

有屋企人讀緊,程度偏淺,教淺考淺,小一上學期係完全無默書考試

Chloe_Chan_2018 發表於 18-6-2 16:34
唔知呢間小學好唔好?

如果你係62網,派黃士心,已經好彩。中學跟葵青網,而且借校之中算好。
中趙曾/荃商

住青衣66網既都多人揀,乙2/3的選擇。校長真係好有心攪好學校。
至於話教淺考淺,我只可以話係跟小一書的課程,無教快,唔似有d學校小一教小二。。

加油

貢獻勳章

青衣屬麻麻地既小學,但校長有愛心

回覆 Chloe_Chan_2018 的帖子

我親戚個小朋友讀緊呢間。簡直不知所謂。
我親戚個小朋友俾人集體欺凌,佢話佢同學成日投訴俾人打。話如果唔送嘢俾同學,嗰個人就叫其他唔好同佢玩。佢話見到有同學偷人嘢,但嗰個人同學唔認,仲反話我親戚個小朋友老屈佢。所以有同學要靠送禮物俾人,等同學唔好唔同佢地玩。
曾經投訴過,但係對方家長唔講道理,仲嚇親我親戚個小朋友。

佢仲話廁所好污糟。有同學喺廁所玩,玩到馬桶都塞埋。我都想幫佢轉校。

kuroro 發表於 19-5-21 21:09
回覆 Chloe_Chan_2018 的帖子

我親戚個小朋友讀緊呢間。簡直不知所謂。

青衣好多間都有欺凌,並不出奇,個區嘅問題,偷嘢亦言,而且要派位好,一定要衝出青衣讀。見朋友女讀青衣龍頭次精英班,本身操行都好好,派同叩到只是b2(小六一級5班),自己計下b1%,我都估唔到會咁!龍頭小學外,派位如何,自己諗,唔好貪近!
你講這間並不是青衣5甲內,學術青衣區從來比外面淺,即使教科書一樣,但人地校本加好多料教,所以教深過青衣區學校㗎!(我比較過)可反映於升中派位(派位靠前2屆雙數年師兄姐考中一學科測驗pre s one AT(全港一樣的卷)的表現),如果學校程度較淺,咪考差囉,學生的全港次第也差了,相對的,結果是學校的派位也影響,變差的!對這敏感課題,好多人避而不談,不是不知。

conniewktang 發表於 19-5-22 07:28

青衣好多間都有欺凌,並不出奇,個區嘅問題,偷嘢亦言 ...
同事個仔多年前系油尖旺一線學校band3頭,老師話既然屋企住青衣,不如轉網去青衣啦,結果入到青衣band2學校

LeeCC 發表於 19-5-22 09:39
同事個仔多年前系油尖旺一線學校band3頭,老師話既然屋企住青衣,不如轉網去青衣啦,結果入到青衣band2學校 ...

Borderline case 吧!

自從李東海林老師自殺事件以後,已經對東華三院轄下屬校有介心,東華對屬下學校既管治能力非常差。

LeeCC 發表於 19-5-22 09:39
同事個仔多年前系油尖旺一線學校band3頭,老師話既然屋企住青衣,不如轉網去青衣啦,結果入到青衣band2學校 ...

青衣中學只區內b2, 而青衣b2不一定全港b2,相對弱少少的。看DSE results吧!青衣唯一一間b1中學其實也麻麻!

conniewktang 發表於 19-5-22 07:28

青衣好多間都有欺凌,並不出奇,個區嘅問題,偷嘢亦言 ...

我認識讀青衣幾間學校的小朋友,佢地學校都好谷架,有一間小一已經做齊中英數tsa 補充

黃士心早2,3年的三年級要提早730返學操tsa 卷的,遲左當遲到

教育局比學校自行決定是否全級應考TSA,呢個辦學團體東華三院無諮詢家長是否同意就選擇屬校全級應考,只係出信通知家長有關事宜,處理手法令人反感。

LeeCC 發表於 19-5-22 11:23
我認識讀青衣幾間學校的小朋友,佢地學校都好谷架,有一間小一已經做齊中英數tsa 補充

...

但是果間派b1只三成幾,谷唔起咁,是否方法有問題?朋友個仔讀了一年轉了區外小學,在果間考級頭幾名的!