用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網派校情況
樓主: birdman33
go

16網派校情況   [複製鏈接]

回覆 long107 的帖子

信愛, 叩唔成都會照讀無法辦, 我見過校長都幾好, 有好校長應該有好老師掛^^
你讀邊間丫, 叩左邊D? 好似大份部學校都收哂生, 依家等其他人放棄位再補上

tracyynn 發表於 18-6-21 16:28

信愛, 叩唔成都會照讀無法辦, 我見過校長都幾好, 有好校長應該有好老師掛^^

派左慈幼,都係叩愛官,筲官,梁李。

梁李我覺得D面試內容很深, 佢比起愛宮同柴米仲深~~@@" 好似好谷下, 以前D人話佢地無咁谷, 但我去IN完, 睇到佢地D奬杯多到呢....怕且功課同課外活動都會幾忙下

tracyynn 發表於 18-6-21 17:49

梁李我覺得D面試內容很深, 佢比起愛宮同柴米仲深~~@@" 好似好谷下, 以前D人話佢地無 ...

請問16網各校叩門面試會考小朋友乜嘢㗎?

回覆 Irenecys 的帖子

有D全英文對答同自我介紹, 看圖作故事, 中英重組句子 -----呢D我個人覺得深, 除非自己英文好好, 有工人長期講英文, 或K2開始操小朋友便識

tracyynn 發表於 18-6-21 23:20
回覆 Irenecys 的帖子

有D全英文對答同自我介紹, 看圖作故事, 中英重組句子 -----呢D我個人覺得深, 除非自 ...

真係難,我小朋友都係問差不多的問題

long107 發表於 18-6-21 10:21
今年二線都變一線

Y

回覆 tianchan 的帖子

同小朋友扣左十間八間學校, 從遞表, 同老師接觸, 面試過程, 觀察學校學生, 學校扣門安排, 可以觀察到學校既一D特性, 以下少少感受:
筲官 - 係我扣過甘多間, 我覺得係教育上最有 heart 既一間。
老師冇架子, 甚至可以話係有 customer service, 我遞表時老師非常有交帶, 有彈性, 當我見盡其他學校既風格, 所以感受深刻。
面見時, 老師相對用在比較長既時間見小朋友 (我見其他面試生都係), 相信老師係想 warm up 同 ice breaking, 甘先可以觀眾到小朋友既真身。
面試內容應該係混合式, 有中英數同聊天。

慈幼 - 之前曾經參觀過, 感覺老師門都好有 heart, 學生門比較活躍, 有點 hyper, 活動當日, 見到主持活動既老師都好有學生風格, 甚至連上年紀既老師(可能係senior職位) 都係hyper / 童心。
我自己有諗過是否男校如此, 但吾似, 教學似係針對比較坐吾定既學生。
家長可以參考, 如果小朋友係比較吾可以坐定定既, 慈幼相信幾適合。

christychan66 發表於 18-6-11 22:02
新基通常會有幾多人去面試?會唔會500人咁多
我有apply, 申請號碼已經係過一千。

tracyynn 發表於 18-6-21 16:28

Agree. 有好校長非常重要!

相信所有面試都已經完成。
來緊兩三日, 將會係學校通知備取生取錄既日子, 相信官校會跟教育處指引, 係 28 號先正式通知, 同埋有D學校有 2 round 以上既面試, 未收到通知既家長, 不要灰心啊。

回覆 Workingpama 的帖子

筲官係面試時巳偷步同D佢想收學生, 叫佢地不用叩其他學校.....口頭有話跟教育處指引, 行動上偷步無跟! 愛官先係跟足

tracyynn 發表於 18-6-25 00:00
回覆 Workingpama 的帖子

筲官係面試時巳偷步同D佢想收學生, 叫佢地不用叩其他學校.....口頭有話跟教育處 ...

相信官校吾會吾跟教局指引, 佢最多比D暗示, 但一定等到28號左右先公報。依家網上甘多交流, 流言蜚語, 官校會更小心。
從另一角度去睇對家長同學校既影響:
家長會否因為有暗示而安心去等註冊, 會否因為有暗示而停止扣門行動..
而學校最怕收吾夠學生, 16 區兩間官校係家長心目中算中游位置, 相信有D係自行收生/大抽獎幸運兒, 會因扣得更理想學校而放棄學位, 尼個係未知數, 甘學校會向幾多個學生預早提出暗示..如果暗示額過多, 係咪最後有人落空, 如果喑示額少左, 甘可能仲會有家長會係28號公報期收到確認。我相信會有得不到暗示既學生家長, 到時會收到取錄確認通知, 仍然有希望。

Workingpama 發表於 18-6-24 22:17
相信所有面試都已經完成。
來緊兩三日, 將會係學校通知備取生取錄既日子, 相信官校會跟教育處指引, 係 28  ...

希望大家叩門叩到。

冬日勳章

岩岩今朝同學仔媽咪收到電話柴米收左!好開心!

回覆 Rannie524 的帖子

比較少家長提及韋理夫人,請問這間是催谷學校嗎?
是否通常放乙二都可派到?
請指教,謝謝!

請問那些學校是16網比較不受歡迎的?
因小女快參加小學派位而我又不太熟悉,請見諒

Kchloe 發表於 18-6-27 10:02
回覆 Rannie524 的帖子

比較少家長提及韋理夫人,請問這間是催谷學校嗎?

今年乙二好似全入到? 乙三就有人唔中
我本來都想寫落乙三 但驚死搬左上黎
聽校長講今年收爆左 所以叩門難入

16/17前我見d評語都麻麻
催谷 多功課 無愛心
但17/18換左校長 功課明顯少左
親自放學去問d家長都話老師有愛心左
升中率就中規中矩
值得一提係學校行粵普教中
小班 兩班粵教兩班普教
選定左就六年唔轉得

冬日勳章

回覆 Kchloe 的帖子

今年乙二入唔晒,有個同學仔叩門收左,但今朝收到柴米叩門收左,所以放韋理,明德,要柴米!

冬日勳章

回覆 Kchloe 的帖子

16網寶校信愛, 救世軍中原,慈幼!
‹ 上一主題|下一主題