用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網派校情況
樓主: birdman33
go

16網派校情況   [複製鏈接]

tracyynn 發表於 18-6-30 20:49
回覆 Workingpama 的帖子

而且完全沒有介紹學校,最後話根據教育局規定27/6先可以公佈,如果27/6之後幾曰 ...
乜同我甘大分別。。。

對啊,完全沒有你所講的,仲要一D笑容也沒有,所以我先對筲官沒好感..唉

tracyynn 發表於 18-6-30 20:49

而且完全沒有介紹學校,最後話根據教育局規定27/6先可以公佈,如果27/6之後幾曰 ...

我同你一樣遭遇,不過我等大半個鐘就有得見。
可能老師見咁多人,對唔會取錄的小朋友家長,唔想晒咁多時間吧!

之前search過話筲官好,老師好有愛心,面試完覺得貨不對辦,我只可以話交表時個老師定文員確係好既,校工也很好

回覆 long107 的帖子

可能係,我等足1.5,好趕甘見5分鐘又目無表情,個時已經差不多學校lunch 時間,我諗面試已經甘大細超,入左去,如果成績差D,個小朋友會點呢@@

tracyynn 發表於 18-6-30 21:34

可能係,我等足1.5,好趕甘見5分鐘又目無表情,個時已經差不多學校lunch 時間,我諗 ...

可能同這間學校沒緣份吧!

tracyynn 發表於 18-6-30 21:27

之前search過話筲官好,老師好有愛心,面試完覺得貨不對辦,我只可以話交表時個 ...

我地叩門時原本想叩埋筲官,但交表前一晚剛好見到有帖寫筲官對入精英班D小朋友會好重視,入唔到就由佢自生自滅唔多理,所以我即時抽返份表唔遞了,覺得間學校比較現實。

回覆 tomtom81 的帖子

係,我後期先知有分精英班,如果晤係入精英班,父母便要額外操小朋友成績,所以晤入筲官我一D都晤可惜

tracyynn 發表於 18-7-1 11:10
回覆 tomtom81 的帖子

係,我後期先知有分精英班,如果晤係入精英班,父母便要額外操小朋友成績,所以晤入 ...

其實好多學校都係咁,入唔到精英班待遇實無咁好。

都係,不過呢間面試時已經表現得好現實,其他學校起碼一視同仁甘面試

我覺得分精英班係吾錯既做法, 當然要同時兼顧非精英班嘅學生, 即係所謂拔尖補底。
現行派位制度, 係無分學生能力去分配, 而且小朋友仲細, 小朋友既吾同能力同性格會發展出來, 係2 3 年班開始, 小朋友表現出既分別會明顯, 如果此時將小朋友開始分類, 係資源上同教學上都有利。
如果學校係吾理D學生, 有冇精英班都一樣。
小朋友讀書, 吾係將個責任交比學校就算, 家校合作, 如果學校真係甘有問題, 吾會過得到甘多位家長, 老師校長都過吾到甘多次家長日。

Workingpama 發表於 18-7-2 13:40
我覺得分精英班係吾錯既做法, 當然要同時兼顧非精英班嘅學生, 即係所謂拔尖補底。
現行派位制度, 係無分學 ...

Agree.

其實官校好多時都是3,4年換一個校長,初小時可能好快有新意象。

tracyynn 發表於 18-6-30 21:34

可能係,我等足1.5,好趕甘見5分鐘又目無表情,個時已經差不多學校lunch 時間,我諗 ...

總結你既經歷, 有兩點
-等得耐, 見得快
-老師目無表情

見你面試時間, 已介午飯時間, 似係之前上午既面試超時, D學校年年都做叩門面試, 都甘失預算, 而且仲係1.5小時甘耐, 的確係吾太正常, 我面試左甘多間都冇甘既情況, 會吾會有老師臨時缺席, 或者之前用多左時間係之前既學生面試。

綜合咁多位家長經驗分享, 尼間學校似乎吾考家長。
合適既考生, 有即場明暗示, 吾合適既學生, 似乎就 pass, 家長入去接回學生走人。

想問下小朋友有冇講番面試過程, 考D乜, 同小朋友點回答問題。

總觀16網有13間小學, 大家對佢地點定位?

經歷過派寶, 憂心, 奔波同無奈既3星期, 身歴其境去接觸各間學校, 以下係小小感想:
新基明顯係一線級數, 拋離其他小學( 但小朋友同家長受得谷先好, 但都係嗰句, 有得比你讀, 你讀吾讀 XD )
其餘3或4間小龍就算係家長心目中既好學校( 包含上緊力既培僑)
之後除左2間被定為寶校既, 都係一D中游但家長都應該接受既小學 (或者各家長有所好)

作為一個派寶家長, 只要入到任何一間非寶校, 已經好開心了。

有,三條問題,只識二條,我只可以話我小朋友係冇乜自信心同慢熱怕忸小朋友,我由填學校排位時已希望小朋友不用叩門,因為小朋友性格衰緊,可惜最終派得甘差寶校,總結叩5間,筲官感覺最差,面試態度很大差別,其他同普通面試無乜特別,係梁李考小朋友比較深!

tracyynn 發表於 18-7-3 00:24

有,三條問題,只識二條,我只可以話我小朋友係冇乜自信心同慢熱怕忸小朋友,我 ...

我既小朋友係好緊張嗰種, 會揸到自己隻手發白, 作為父母, 見到5歲幾既小孩子就承受尼D甘無形既壓力, 仲要甘密集式, 心 𥚃 都難過。係我case, 我見老師甘關心小朋友情緒, 再加上其他方面, 所以我對尼間學校好正面。
小朋友報告, 當日有考寫中英文, 同口頭問數學。
小朋友報告老師有讚佢, 話佢全部識哂, 話有其他小朋友只能答到/ 寫到部分答案, 小朋友信心即刻堅定左。。

尼次 interview, 家長既得着吾係因為得到一個 offer 而開心, 反而係因為終於有老師認同小朋友既能力。

來緊一兩日係 16 綱應該會再有家長放位, 祝幸運~

回覆樓主

咁本身派到 中原慈善基金學校
叩門 筲箕灣官立 收
你地會揀邊間?

Workingpama 發表於 18-7-2 23:39
總觀16網有13間小學, 大家對佢地點定位?

經歷過派寶, 憂心, 奔波同無奈既3星期, 身歴其境去接觸各間學校,  ...

呢個叩門遊戲,已經睇化。
只能嘆自己小朋友技不如人,調整自己心情,為小朋友預備小一。

pinky918 發表於 18-7-3 09:24
咁本身派到 中原慈善基金學校
叩門 筲箕灣官立 收
你地會揀邊間?

筲官
我小朋友都係派咗中原,要四出叩門⋯

ggcmmc 發表於 18-7-3 11:22
筲官
我小朋友都係派咗中原,要四出叩門⋯

中原課外活動多過筲官....其實中原有咩唔好?(只想知更多!)
‹ 上一主題|下一主題