用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小提琴
go

小提琴 [複製鏈接]

學左五年,考埋個五級想停左佢,是否有D曬咗!每次考試好煎熬!小朋友喜歡學,但唔願放時間練習!家長有D矛盾!學費會越上越貴!考慮將錢放在其他補習費到,因成績開始退步!大家可否比些意見!
   0    0    0    0

勉強冇幸福,停學一陣,試下叫佢自己練自己喜歡的歌

MrBeast 發表於 18-6-2 07:23

都係好方法!

操練十分沉悶,從小朋友角度去諗,唔知練來做乜,好難會有動力

MrBeast 發表於 18-6-2 07:23

係, 吾好為考試而學。

MrBeast 發表於 18-6-2 07:50
操練十分沉悶,從小朋友角度去諗,唔知練來做乜,好難會有動力

其實佢很學到五年,我都佩服佢,其實都悶!

係,我仔學半年都話好難,你仔好叻

encina 發表於 18-6-2 15:19
係,我仔學半年都話好難,你仔好叻

係,!所以我都好矛盾,個老師又教得,因為好老師可遇不可求!係最慘無心機練習!

回覆樓主

我同你個case一樣架!我個女學左4年又係考左5級,但每次叫佢練琴個樣即刻hehe 鞋鞋,怨口怨面咁,我同佢講過唔好繼續學了,佢又話想繼續,都唔知想點。我其實都覺得宜家停又好似好蹝,唸起之前大家付出既努力好似白費左咁。

lovebunny 發表於 18-6-3 22:35
我同你個case一樣架!我個女學左4年又係考左5級,但每次叫佢練琴個樣即刻hehe 鞋鞋,怨口怨面咁,我同佢講 ...

所以我等考完五級,停佢兩個月,睇下咩情况!

cyhin 發表於 18-6-3 22:39
所以我等考完五級,停佢兩個月,睇下咩情况!
Same case here, 琴四年, 小提琴一年, 學又係自己話想學, 練就叫先肯練...每當呢D時間, 每星期都會糾葛幾次, 你唔想練係咪唔想學? 佢又話唔係, 真係唔知佢想點.
同大家想法一樣, 一路學上去學費愈貴, CUT左佢又好似好SIDE。
雞肋也。。。。

我又想過報比賽可以比D目標佢去做,唔會唔會好D

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我個女學左十幾年鋼琴,一直學緊
佢5歲時經鋼琴老師介紹左個好老師(指揮級,雖然唔出名,但真係有料)
學左一年,誓願咁,我放棄,唔好嘥學費
十幾年過去,機緣巧合下幾個女仔組班學小提琴,另一個較年青老師,又係我女話ok,又捱左年幾,報左3級未考已經話唔想學
又捱埋個3級試。考得唔差架wor! 但佢堅持唔學
算!

但鋼琴就一直有學囉

happpy 發表於 18-6-7 13:44
Same case here, 琴四年, 小提琴一年, 學又係自己話想學, 練就叫先肯練...每當呢D時間, 每星期都會糾葛幾次 ...

我無去佢比賽過,佢唔很!而家決這停一個學期,睇佢很唔很自動拿個琴練,如無!算!早些止血!留番D錢好過!

Charlotte_mom 發表於 18-6-7 18:24
我個女學左十幾年鋼琴,一直學緊
佢5歲時經鋼琴老師介紹左個好老師(指揮級,雖然唔出名,但真係有料)
學 ...

其實鋼琴難學嗎!

cyhin 發表於 18-6-7 18:32
其實鋼琴難學嗎!

我個都5級鋼琴同5級小提琴,吾願練,我都打算学埋暑假停了,6級以上花精力時間会更多,我覺得吾花時間綀真無謂再拖

HaYi 發表於 18-6-7 19:31
我個都5級鋼琴同5級小提琴,吾願練,我都打算学埋暑假停了,6級以上花精力時間会更多,我覺得吾花時間綀真 ...

你個好勁,學兩種樂器,係,如繼續學,仲有個五級樂理考!

cyhin 發表於 18-6-7 18:32
其實鋼琴難學嗎!

初學者,鋼琴比小提琴容易上手

cyhin 發表於 18-6-7 19:50
你個好勁,學兩種樂器,係,如繼續學,仲有個五級樂理考!
佢同樓上幾位說一樣, 佢有興趣唔想quit, 我就俾佢拖拉左多年!     鋼琴應該超5級好久但就是中間停左成年, 俾佢自己睇, 佢轉左一個老師又學番先繼續, 而我都唔係太介意佢考唔考級同一唔一定要考8級, 因為本來都只想佢學下樂器可以自娛.   5級樂理因之前太忙本想佢報個summer 精讀班之後考, 佢又好似冇咩興趣, 如果唔上6級又好似冇大必要學.  逼唔到, 等佢自己想先可以過關.   我唔理佢, 睇下個細仔會唔會好些, 至今都自動彈.  
‹ 上一主題|下一主題