用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 adhd 嬰兒時期有冇咩明顯徵狀
go

[過動] adhd 嬰兒時期有冇咩明顯徵狀 [複製鏈接]

想請教下adha 小朋友bb時期有冇咩特別不同?

仔仔一歲,非常活躍,好難坐定定同教指令,所以至今起聽指令上比同齡慢左好多,未識拍手俾野放野,亦冇意識模仿大人,吾中意望人,好難有眼神接觸,又好難專心坐低玩到小遊戲,如果勉強迫佢會瘋狂尖叫發脾氣。我留意到佢特別中意玩會轉的玩具,如齒輪、車碌等就會非常專注,所以令我更擔心佢會否有adhd的傾向。

但訓覺還算良好,整體訓到的時間都算長;同吾怕同陌生人玩
我知道一歲好難斷定症狀,個個bb都係咁哭鬧,最多只可持續觀察,但佢中左幾個主要徵狀,而且有經驗的人士同佢相處後都留意到佢有吾同,令我更擔心,望有家長可解答,謝謝
   0    0    0    0

回覆樓主

回覆 kunn 的帖子

ASD的小朋友較少有眼神接觸,有部份會沈迷某些聲音、玩具。ADHD的小朋友較活潑好動,不過會有眼神接觸。
如果擔心,不妨找專業人士幫忙

kunn 發表於 18-6-2 00:49
想請教下adha 小朋友bb時期有冇咩特別不同?

仔仔一歲,非常活躍,好難坐定定同教指令,所以至今起聽指令上 ...

你bb啲行為好似我個仔,我個仔9.5個月,又係好鐘意用手玩「碌」嘅野,其他玩具玩唔得耐,玩2分鐘就嫌悶,好易分心。俾指令佢,佢唔會做,但有時自己同自己拍手。e中同埋佢勁鐘意企同跳,我都擔心佢過度活躍。

回覆樓主:

印象中我仔係冇乜爬行階段,九個月就係企/跑,係呀行都小,佢未夠一歲已經識跑,就算跌過都好勇敢衝呀!一歲多後覺得唔對路,自己溱番,玩具成日要轉換冇耐性,教佢排隊非常困難。我知前額葉要受足夠刺激才可正常發展,你哋小朋友仲細可以留意下,遊樂場對幼兒成長好重要,盪秋千係非常好架。

回覆樓主:

我女係開朗型,唔怕羞,玩得開心會好明顯係過左龍,瘋瘋癲癲咁 啲長輩會當係活潑 錯過左睇醫生黃金期。

回覆 kunn 的帖子

而家有冇好d?我仔一歲都係甘,唔食野,一換衫就爬走,好擔心

solim 發表於 18-8-25 23:25
回覆 kunn 的帖子

而家有冇好d?我仔一歲都係甘,唔食野,一換衫就爬走,好擔心 ...

我仔而家又有少少改善,遇上佢中意既會好認真靜靜地玩,知佢識聽但仍不中意模仿,脾氣好大,少少吾順意就尖叫,非常活躍,剛識行已經想跑,所以而家好怕帶佢去pg, 吾會坐得到

adhd係一個高level認知問題,BB階段連字都未識唔會咁快去到認知層面,所以要到最少6歲醫生先可以開始評估adhd

8個月爬咗都無一星期,就扶嘢企同行,10個月一星期識行
2歲識駁嘴
4歲5個月cac評懷疑adhd,幼稚園話唔專心
但你問返佢老師頭先講咩,又答啱到8/9成
6歲2個月聯合醫院觀察小組後,確診adhd

回覆樓主

成日講野唔望人, 上堂好似唔專心發白日夢,但老師問問題佢可以答晒出來。我小朋友是ADHD +高敏族,自小對聲音氣味觸感反應非常非常強烈,可能同前庭發展有關

嬰孩時期成日唔肯訓,瞓覺嘅時間普遍比其他人短
‹ 上一主題|下一主題