用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LA Salle vs CKY
樓主: Hailey_Man
go

LA Salle vs CKY   [複製鏈接]

siden 發表於 18-5-31 15:39
認真

唔喜歡傳統學校唔好勉強入La沙

兩類型唔同學校,更加容易作出選擇啦

siden 發表於 18-5-31 14:28
你都識講你覺得,你覺得乜係你自由

不過咁,你唔該唔好將你嘅覺得強按落我身上

唔洗嬲嬲豬既,我都係"覺得"你笑佢姐,如果你唔係咁你唔洗嬲嬲豬既,不過呢我覺得人地爸爸又冇係呢度回覆,咁樣引用人地說話唔係幾好咁姐,再講,人地爸爸已經del晒post唔再係度玩啦,係咁咬住人又何必呢。

利申:完全同人地爸爸唔認識,亦冇LS or CKY. 所以不會回覆啦

回覆樓主

其實,CKY是好學校,但越來越多人喜愛某程度上亦是因為多了人為了它放棄傳統名校的報導...
在我立場,我會選擇一個小朋友性格適合的,學校也能切合社會路向的!希望幫到你!

relaxd 發表於 18-5-31 16:25
唔洗嬲嬲豬既,我都係"覺得"你笑佢姐,如果你唔係咁你唔洗嬲嬲豬既,不過呢我覺得人地爸爸又冇係呢度回覆 ...

我覺得自己十分之非常之咁好。

上forum為乜?

唔參考前人嘅經歷經驗同教訓,使乜係度取經?

人地嘅成功甚至失敗例子,都有助後人學習,或告誡自己不要重覆同一條路。何況我甚至冇指名道姓。

醫生present同事醫療失誤個案、律師大學上課時利用以前同事打唔贏嘅case做例子,又唔係幾好咁話?所以唔好present la, 等人地連學習機會都冇la好未?

唔明你乜野羅輯。

SarahGil 發表於 18-5-31 15:51
回覆 MrBeast 的帖子

棄dgs去cky真係聴唔少, 唔知有無棄Co-ed去cky呢?https://www.edu-kingdom.com/forum. ...
LS神過MCS?一間男校,一間女校,好難直接比較

回覆樓主

可以去呢兩間嘅開放日感受下,你會有同印象中不同嘅體會

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

I asked this question because it seems to me that people are more willing to give up MCS for CKY, but not the same case for LS.

SarahGil 發表於 18-5-31 17:38

I asked this question because it seems to me that people are more willin ...

應該是男女校和男校的取向問題

maomaofafa 發表於 18-5-31 17:27
可以去呢兩間嘅開放日感受下,你會有同印象中不同嘅體會

喇沙冇開放日,只有一年兩次嘅fun day。

Soundervolt 發表於 18-5-31 18:22
喇沙冇開放日,只有一年兩次嘅fun day。

有呀、今年去咗
https://www.la-salle.edu.hk/en/photo.php?pid=46

maomaofafa 發表於 18-5-31 18:38
有呀、今年去咗
https://www.la-salle.edu.hk/en/photo.php?pid=46

只係60週年活動,其他年份只係fun day。

Hailey_Man 發表於 18-5-31 12:18
大家會點揀?

你另一半點揀?兩夫妻最好有共識,勝過問我地呢啲局外人。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主:

想課程學校自主, 不用担心改來改去就cky

SarahGil 發表於 18-5-31 17:38

I asked this question because it seems to me that people are more willin ...

咁多唔多人放棄CKY而去㨂MCS~~~

SarahGil 發表於 18-5-31 15:51
回覆 MrBeast 的帖子

棄dgs去cky真係聴唔少, 唔知有無棄Co-ed去cky呢?https://www.edu-kingdom.com/forum. ...

識人有棄co Ed 去維記

【wONdEr】棄傳統學校 蔡繼有家長:仔女不用抄寫 轉數更快
http://s.nextmedia.com/realtime/ ... 2286&a=58115822

以上有CKY家長分別有小朋友讀一缐傳統名校及CKY的分享

Hopeforb 發表於 18-6-1 00:00
【wONdEr】棄傳統學校 蔡繼有家長:仔女不用抄寫 轉數更快
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20180 ...

傳统津小為了要拉近學生學術水平差異, 難免多少少功課。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 18-5-31 14:03
喇沙學生有法裔、南亞、東洋、新港人....,都幾國際化㗎。
仲有韓仔
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

有兩個case可參考
(1) 幾年前CKY第一batch 收,家長打聽過後唔多like CKY (當中包括讀過cky轉走嘅學生家長),亦有親友精通紫微/術數,知道孩子同cky唔夾就無take offer,但同LS夾,擇吉時入表(手上hold住一間私小offer),抽中 。孩子响LS 品學兼優

(2) 插班生,一生復一年,對傳統教學覺得極苦悶,開始唔願返學,考CKY失敗,話中文卷要求頗高,上面師傅事前講咗應該唔得,亦唔夾.. 但讀LSC應該會開心,暫時未印証到,仲未升中....

我唔係想叫人迷信,我唔係迷信嘅人,但我信孩子有自己同學校嘅緣份,不強求~

所以,樓主,你係問定抽中會點?自己決定唔到就隨緣啦!

恐龍家

小曳人 發表於 18-6-1 07:27
有兩個case可參考
(1) 幾年前CKY第一batch 收,家長打聽過後唔多like CKY (當中包括讀過cky轉走嘅學生家長) ...

Can't agree more la
‹ 上一主題|下一主題