用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 phonics vs Cambridge
樓主: baby7
go

[英文] phonics vs Cambridge [複製鏈接]

SweetBbYan 發表於 18-6-17 00:54
請問學邊套phonics 比較好?

我聽我囝phonics 老師講話letterland 比較適合幼小,jolly phonics 好全面, 但有D悶,多rules 記,我就用phonics kids (set 1 & 2) 平靚正

assado 發表於 18-6-16 06:38

同你一樣, 一對一教phonics, 係快好多。

冇錯,phonics 越早學越有得著,相反其他嗰D興趣班 真係唔知做過D乜

baby7 發表於 18-5-31 08:53
小兒k2
讀英文私幼
升K2暑假已開始學phonics

Phonics應繼續。假如還沒有每天閱讀, 現在要開始由比教淺的開始。Cambridge Cert對考小一沒有用。但學習過程也是對英語的浸淫。不要選那純操卷的班。學Cambridge phonics 沒有充突。但是也可以自己教。

laabc 發表於 18-6-18 02:45
我聽我囝phonics 老師講話letterland 比較適合幼小,jolly phonics 好全面, 但有D悶,多rules 記,我就用p ...

多謝回覆!
會不會怕同學校教的不同有混淆?

cwm1980 發表於 18-6-16 01:39
邊到學請問你小朋友?
Monkey xxxx

Baymax 發表於 18-6-18 10:47
Phonics應繼續。假如還沒有每天閱讀, 現在要開始由比教淺的開始。Cambridge Cert對考小一沒有用。但學習過 ...

請問cambridge starter 自己教可用什麼教材?

Leanne123 發表於 18-6-20 08:13
請問cambridge starter 自己教可用什麼教材?
https://www.britishcouncil.hk/exam/cambridge/courses-resources/books-related-games-exam-vocabulary-lists

laabc 發表於 18-6-18 02:45
我聽我囝phonics 老師講話letterland 比較適合幼小,jolly phonics 好全面, 但有D悶,多rules 記,我就用p ...

請問 phonics  kids 有相嗎?
我都想試下自己教,因小朋友好抗7返興趣班上堂。

assado 發表於 18-5-31 09:40
先學好phonics 先, 學到可以併到讀音。
可以的話, 請老師上門單對單同時phonics, oral, starters 一齊教,  ...

----

laabc 發表於 18-6-16 16:18
一星期一堂一定唔夠,就算一星期二,三堂都要父母每晚English bedtime story 先pick up 得快。當然教法係 ...
不能同意更多,講得冇錯呀,就算有老師私補,多數都係一星期一至兩堂而且每堂只係一個中,如果父母冇配合自己同小朋友講故事同練習,進度係會好慢。我自己本身係教開小朋友Phonics, 有時都覺得好無奈,奈何好少家長係會配合到。
shamus

回覆 Shamuslau 的帖子

你好,我小朋友剛4歲,之前學的phonics都是英文班裏學,沒有專門學。因為我經常同佢伴讀,可以自行閲讀簡單英文書,也認識好多sight words. 宜家我好想佢學好phonics,怕佢大D默書串字好吃力。如果外面centre學我又怕浪費時間和錢,請問如果一對一(不需要net),外面公價大概多少錢?我這個情況,一星期得一堂大概又學幾耐?我是full time mum, 會盡量配合教小朋友。

回覆 Miumiung 的帖子

在MT學phonics 分高中低班。每班大概三個月。每週一堂。

必須著意,不是學完phonics 你的口語就好了。 phonics 主要是讓口語有一定程度的小孩能看書能讀。
小孩的英語初步最自然方法還是由口語開展。

‹ 上一主題|下一主題