用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇D 暑假活動適合小六升中一的學生
go

有冇D 暑假活動適合小六升中一的學生 [複製鏈接]

如題
   4    0    0    0

都吾洗參加架啦.要上中學暑期班,做暑期作業.不如游下水,去下樂園玩.平日預習下中一既課本,睇下英文書仲好啦...

admiral1008    發表於 18-5-31 10:09

我估好多中學都會有暑期功課, 你上BRIDGING COURSE 時就要交埋, 期間隨時得兩三個星期時間做, 臨開學點都要揭吓啲新書預習一下啩.  扣扣埋埋, 仲有時間去個短旅行已經好好了, 再有時間淨, 我會想佢清埋啲買咗好耐都未有時間睇的書囉.

admiral1008    發表於 18-5-31 10:10

回覆 chanwendy 的帖子

閱讀報告都做到死下死下.仲有數學成本練習.如果考完AT成績吾好仲要上補底班.真係忙到9月1日.買書呢,開左學都吾齊.校服又成日都未有...其實呢個暑假係最忙既...

回覆樓主

我已經報咗暑假班

回覆 bb鼠 的帖子

我都報左了, 我報星期六, 中文報左文言文專班, 英文報左中一專科, 仲有平時恆常既游水

妹妹頭 發表於 18-5-31 11:28
回覆 bb鼠 的帖子

我都報左了, 我報星期六, 中文報左文言文專班, 英文報左中一專科, 仲有平時恆常既游水

我報咗中、數,中文星期一6點後應該無問題,數就星期三

ydoris 發表於 18-5-31 10:24

閱讀報告都做到死下死下.仲有數學成本練習.如果考完AT成績吾好仲要上補底班.真係忙 ...
邊間要做讀書報告呀? 希望亞女嗰間唔洗啦, 我女睇書慢, 我怕睇得完都開學喇.

基本上大部份都要做讀書報告, 至少2份

妹妹頭 發表於 18-5-31 11:47

我女成個月都睇唔完一本

chanwendy 發表於 18-5-31 11:44
邊間要做讀書報告呀? 希望亞女嗰間唔洗啦, 我女睇書慢, 我怕睇得完都開學喇. ...

我仲諗住佢今年暑假好爽添

做暑期作業做到8月31日呀.有些要睇金庸啦.英文我阿囡睇最近上畫個套奇蹟男孩.我要同佢一齊睇.因為係中小升英中,英文差..

妹妹頭 發表於 18-5-31 11:47

你唔好嚇我喎, 做一份都死, 仲要打孖上, 咁真係要即刻開工先掂喎.

我都叫阿女, 下星期考完畢業試就開始要睇定故事書, 之前佢睇左一本了, 叫佢睇多一本打下底

ricky944 發表於 18-5-31 08:14
如題

舊年經驗告訴我,其實又唔係真係咁忙。

bridging course一個星期啫。校服書簿註冊時已買了。其實無咩忙。

舊年去左2個多星期旅行,所以無報任何暑期課程。(今年成績甚佳,有無暑期升中預備課程無影響)。

我都係甘安排, 中一要relax 下,

IloveJJ 發表於 18-5-31 17:29
八卦下,英文要睇咩書呢?
好多中學網上有書單有reader, 睇初中個些最好.  之前我見過NPL 的, 有不少亦是阿仔小學的reader.   我都見過朋友仔女中學睇的reader, 好似上智就有Sherlock Holmes , 另有好多學校睇簡愛, 傲慢與偏見個D, 不過比較女仔些. 其實你最好去睇下你想入的中學 (KC, YW, SPboys etc   興睇咩 ).

中學bridging course  到暑假已完, 可以多少時間自己安排.  我已報左一些年年都有的暑期體育活動, 不過較偏向多升中後可以大班繼續玩的如藍球, 保齡, 溜冰, 羽毛球 etc.  

冇報學術野, 靠做下中學補充啦,反正都是預備.  佢將去遊學, 所以應該唔會再有長途旅行, 只會加插一些短期/outing.   之後又有中學的camp 等, 都唔會有太多時間.   
‹ 上一主題|下一主題