用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40區深水埗有關特殊學習需要(sen)支援學校 ...
go

40區深水埗有關特殊學習需要(sen)支援學校

想請問40區校網,深水埗,有咩學校對sen學生有支緩較充足?
認讀/言語/較活躍/專注

謝謝

醒目開學勳章 王國長老

除左睇有無支援, 呢 d 校務報告會提及, 其實都要留意師資有無特殊教育培訓.

當然最好係觀校時可以問校長或老師, .

中基督教會協和小學 ( 長沙灣 )2016 - 2017 周年報告書 (P.30)

中華基督教會協和小學(長沙灣)

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Ccb1031 發表於 18-5-30 13:01
想請問40區校網,深水埗,有咩學校對sen學生有支緩較充足?
認讀/言語/較活躍/專注

Schooland也有SEN training info, 如:

長協出名多功課做, 十樣八樣很平常, 有 SEN  需要的小朋友真的要很小心.

可考慮聖公會基愛小學.

醒目開學勳章 王國長老

AndrewHo_FB 發表於 18-5-30 22:30
長協出名多功課做, 十樣八樣很平常, 有 SEN  需要的小朋友真的要很小心.

可考慮聖公會基愛小學. ...
長協出晒名谷同多功課, 我畀佢睇既資料 for 參考用, 等佢知道點樣去睇.
基於融合教育下間間都會有支援, 做到幾多就無得知.

實例係識人撈埋幾樣野係身, P.2 時已經勸退, 咁家長唔肯走學校都無佢符, 咁就順家長要求繼續升班, 留班就一定唔會畀, 個學生由佢讀夠 6 年畢業...........應該係結業算數.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

體藝多元化學校合適sens小朋友,可在其他方面發展,
基愛有愛心,見啲學生都幾純

長協的學士有98%;瑪神的有約48%。

似乎長協師資比瑪神高很多。

AndrewHo_FB 發表於 18-6-1 11:40

睇清楚啲。

40無出名支援sen嘅學校。
基愛 聖多馬 四邑 深信 都係區內無咁谷同開心嘅學校。

miriam 發表於 18-5-31 11:50
長協出晒名谷同多功課, 我畀佢睇既資料 for 參考用, 等佢知道點樣去睇.
基於融合教育下間間都會有支援, 做 ...

長協支援不多,有sen要認真考慮

回覆樓主

我講白點

長協瑪神根本唔適合

worldcat 發表於 18-6-1 12:52
基愛 聖多馬 四邑 深信 都係區內無咁谷同開心嘅學校。 ...

仲有五邑,

深水埗亍坊會

醒目開學勳章 王國長老

MariaTsui 發表於 18-6-1 18:00

愛德都係

AndrewHo_FB 發表於 18-6-1 11:40

你講開師資,旅港開平的老師,
有學士學位達100%,碩士學位40%。

小華媽媽 發表於 18-6-1 21:34
你講開師資,旅港開平的老師,
有學士學位達100%,碩士學位40%。

資優兒(經評估IQ過130)也可算是SEN, 旅小對資優生照顧得好好!佢夠谷,其實幾適合gifted child。

回覆樓主

其實有幾多個學位教師碩士老師,對教普通「小學生」有幾大影響?我十分懷疑。

尤其對SEN小朋友,受受過特殊教育訓練會好些,但也不保證係好。好唔好,好大程度取決於校長老師的態度同政策。

AndrewHo_FB 發表於 18-5-30 22:30
長協出名多功課做, 十樣八樣很平常, 有 SEN  需要的小朋友真的要很小心.

可考慮聖公會基愛小學. ...

基愛普教中同常識用英文,怕小朋友應付唔到

@[email protected] 發表於 18-6-1 09:05
體藝多元化學校合適sens小朋友,可在其他方面發展,
基愛有愛心,見啲學生都幾純 ...

基愛普教中同常識用英文,怕小朋友應付唔到

worldcat 發表於 18-6-1 12:52
基愛 聖多馬 四邑 深信 都係區內無咁谷同開心嘅學校。 ...

聖多馬會啊會好難入?
深信好少人講,去女青上堂見佢有幾個學生感覺差
其他果的好似都比較差
牙女模彷易近默者黑

MariaTsui 發表於 18-6-1 18:00

呢間唔會諗