用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 drop M2
go

drop M2   [複製鏈接]

想請教各位現在讀緊8科,除core其他係phy chem bio+M2, 如果drop M2會有咩影響呢?best 5係咪唔計M2?
   9    0    0    0

DFSON 發表於 18-5-29 22:24
想請教各位現在讀緊8科,除core其他係phy chem bio+M2, 如果drop M2會有咩影響呢?best 5係咪唔計M2?
...

我最近也周圍睇緊呢個問題,M2 計唔 Best 5 要看看大學什麼系,工程要 M2 同埋計

如果唔讀工程, best 5又唔計M2? 咁M2 是否可以吾駛理? 就算吾drop有冇5* 或5** 都分別不大?

...
如果知道自己是數痴,就最好儘快drop左佢
否則建議 drop bio/phy 是但1科

best 5 要睇邊間/邊系。ust有啲當 m1/m2 係一科選修,甚至比重有乘大添。cu 有啲都類似,不一定只是工程
讀得到其實8科不是想象中那麼難~

回覆樓主:

兩個問題,
一、預計DSE成績係邊個range ?
二、出唔出外國讀要求數學的科?

...

CU Subject Weighting (2018 Entry) http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/selection_principles_2018.pdf
Best 5, or the total score of Best 5 HKDSE subjects
[The 5 best HKDSE subjects can be core or elective subjects or Maths M1 or M2. Where applicable, subject weighting(s) is applied before the 5 best subjects are selected.]

1) FACULTY OF SCIENCE 睇 M1/M2
2) FACULTY OF ENGINEERING 睇 M1/M2
3) JS4238 Insurance, Financial and Actuarial Analysis > M1 or M2 (x 1.5)
4) JS4252 Quantitative Finance > The best one subject of M1/M2, Chemistry or Physics (x 1.5)
5) JS4276 Quantitative Finance and Risk Management Science > M1 or M2 (x 2)
6) JS4361 BEd in Mathematics and Mathematics Education > Mathematics and M1 or M2 must be included
Note: The programme places much heavier emphasis on English Language, Chinese Language, and especially on M1 or M2.
7)  JS4006 Anthropology 人類學 > 1 NSS elective subject and Mathematics  (Extended Part) Module I or Module II.  http://www.arts.cuhk.edu.hk/~ant/en/application_procedure.php?

今年in左 CU Science JS4601已收到e-mail 加bonus point

個別例子: 同級同學讀phy/chem/bio但冇收M2, 成績同阿囝差唔多,同様放 JS4601 在Band A竟然冇interview.... UST engineering 都冇得in

hugub 發表於 18-5-31 10:26
今年in左 CU Science JS4601已收到e-mail 加bonus point

個別例子: 同級同學讀phy/chem/bio但冇收M2, 成績 ...

thx for your info.暫時佢未係心儀你例出果d科.  我同佢講睇埋今次考試成績再考慮。

我會睇讀成點,如果M2預計DSE可以取到起碼L3,我會辛苦啲KEEP住讀,尤其依家少學生修讀既情況下,大學選科有優勢。

October. 發表於 18-6-1 21:22
我會睇讀成點,如果M2預計DSE可以取到起碼L3,我會辛苦啲KEEP住讀,尤其依家少學生修讀既情況下,大學選科 ...

想請教,drop科係咪幾時都得? 佢下星期考試睇埋成績再諗。L3即5x分?

DFSON 發表於 18-6-1 21:29

想請教,drop科係咪幾時都得? 佢下星期考試睇埋成績再諗。L3即 ...
你仔我冇估錯係曾記?要讀完一年先可以drop,即讀完中四可drop。

係另一POST睇到你仔想讀E, 照計有能力讀M2, 係唔係佢想將時間盡量放係7科衝**?

October. 發表於 18-6-1 22:17
你仔我冇估錯係曾記?要讀完一年先可以drop,即讀完中四可drop。

係另一POST睇到你仔想讀E, 照計有能力讀M2 ...

你好好記性 你都好似係同區,我仔係好自動波同成績都可以,但我覺讀醫係神科好多尖子爭佢又未必入到,佢開始覺得m2有d吃力,想全力谷其他7科,做家長就當然唔想。

你細路是否同校?佢學校會否比較深一d, 校內成績對比dse會否提高level?

DFSON 發表於 18-6-1 22:47

你好好記性  你都好似係同區,我仔係好自動波同成績都可 ...
曾記理科得呀,英文也唔錯,我女話學校份卷深过過、厚過DSE,佢當年校內數學常常不合格,后尾有去補習,dse 都取到5。不過,聽講佢哋通識科較差,你仔要谷7科,就要留意吓。

October. 發表於 18-6-2 00:10
曾記理科得呀,英文也唔錯,我女話學校份卷深过過、厚過DSE,佢當年校內數學常常不合格,后尾有去補習,dse  ...

我仔通識麻麻,英文同phy最好,chem, bio就中等,數你女係邊補?我仔之前係遵x補佢話唔得,成日教佢地㩒計數機無教step,之後轉左去一間細補習社。

DFSON 發表於 18-6-2 00:43
我仔通識麻麻,英文同phy最好,chem, bio就中等,數你女係邊補?我仔之前係遵x補佢話唔得,成日教佢地㩒計 ...

Phy 好的學生通常數學都好,而且唔中意背書。我建議保留 M2,唔讀 Bio 。你仔似系數學人,讀 M2 花時間少又易欏高分,又可保留報工程、QFin等機會。Chem 系報醫科穩膽,唔 drop 得。Bio  花時間,而且唔系你仔強項, 報醫科又唔駛一定要有, drop 佢留翻D時間等其他七科衝 5**。

kwunpa 發表於 18-6-2 01:14
Phy 好的學生通常數學都好,而且唔中意背書。我建議保留 M2,唔讀 Bio 。你仔似系數學人,讀 M2 花時間少 ...

想報醫科 Drop Bio真係難以理解。

中大醫科 Chem同Bio都係preferred。Drop Bio剩低4C+Phy/Chem/M2,M2計一半分,又少個preferred elective。

港大醫科收生要求4C+2X轉Best6為乜?

報醫科Drop Bio,唔通讓賽?

LingChiBaBa 發表於 18-6-2 13:44
想報醫科 Drop Bio真係難以理解。

我都覺得難以理解。以前我個代報醫要讀bio。
但 DSE 后,有好多人講報醫唔駛讀 bio, 讀 chem 就得,收生系計總分。

DSE 后,好多 物理系及工程系學生中學都無讀過微積分,歷史系學生高中無讀過歷史。呢樣野仲難理解。

總之,DSE 系全世界最荒謬的高考制度。

ACE2126    發表於 18-6-28 17:36

kwunpa 發表於 18-6-2 20:05
但 DSE 后,有好多人講報醫唔駛讀 bio, 讀 chem 就得,收生系 ...

我嗰代報醫只須會考 bio, AL maths group 都可以。

kwunpa 發表於 18-6-2 01:14
Phy 好的學生通常數學都好,而且唔中意背書。我建議保留 M2,唔讀 Bio 。你仔似系數學人,讀 M2 花時間少 ...

讀醫好似要 BIO 架喎

kwunpa 發表於 18-6-2 20:05
但 DSE 后,有好多人講報醫唔駛讀 bio, 讀 chem 就得,收生系 ...

我都咁話,唔讀bio 或對bio 冇興趣,點解會揀醫科
‹ 上一主題|下一主題