用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀緊聖公會德田李兆強有咩好中學介紹? ...
go

讀緊聖公會德田李兆強有咩好中學介紹? [複製鏈接]

HaYi 發表於 18-5-31 21:48
德田我見跨區的人數是個位數, 一般B1都是離不開樓上所提的

聖言, st.paul , st cat, 官瑪, 順天,
唔止下麻...我見佢誇區37, 本區58(減左間band 2英文中學) woo

王家爸爸 發表於 18-6-1 10:34
老實講,連小朋友既成績、強弱項都唔知道,無可能俾到有用既建議。  ...
咪係, 讀咩小學都一樣..你考級一同考級1百都爭好遠啦!

王家爸爸    發表於 18-6-1 10:50

HaYi 發表於 18-6-1 11:28
你計埋表上的跨區直資同B2 ?  
我說單位是指見呢D跨區校每校是單位 (我見長年是1-2個), 唔同Stpaul 聖言等 ...
要睇間小學咩野level, 緊係要睇埋誇區直資啦! (spcc, dgs, hys, gh....)你估係人去考都收咩! 厘d學生, 我相信留番o係本區, 都一定係1a中學首選. (不過我小朋友唔係讀厘間, 無咩時間去慢慢數..立下眼, 見陳瑞祺lasa/聖道加南係band 2黎)

正常自行誇區去考既, 真係間間小學都係得個位數架咋! 留本區考到既, 又唔知有幾多係自行, 幾多係抽獎. 所以, 反而好難睇到情況.
你講既: 聖言, st.paul , st cat, 官瑪, 順天(次一些就呂郭, 羅陳, 蒙民偉..) 其實, 觀塘區得好少band 1中學咋麻...你都講晒咁制喇. remark: 其實呂郭dse成績計一定唔係band 1, 羅陳更加係2b-c既中學.

不過, 我覺得要睇既, 並唔係樓主讀咩小學, 而係樓主小朋友自己係咩野level既學生. 幾差既小學, 都有band 1生, 所以, 你讀間小學幾勁都好, 都唔代表你個小朋友一定得/唔得.
‹ 上一主題|下一主題