用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀緊聖公會德田李兆強有咩好中學介紹? ...
go

讀緊聖公會德田李兆強有咩好中學介紹? [複製鏈接]

如題,除左聖言仲有咩選擇?
想揀男校(。 ́︿ ̀。)
   0    0    0    0

回覆樓主

觀瑪

lilianyuyu 發表於 18-5-29 20:15
如題,除左聖言仲有咩選擇?
想揀男校(。 ́︿ ̀。)

會否中學報誇區?

李兆強全級十名內有能力誇區

睇咩位置,通常頭嗰浸都係聖言

tpmon 發表於 18-5-29 22:02
會否中學報誇區?

李兆強全級十名內有能力誇區

想盡量近d屋企啊就系

lilianyuyu 發表於 18-5-30 14:02
想盡量近d屋企啊就系

觀塘區的男校,真的是第一:聖言,第二: 觀瑪。

除了以上兩間屬Band 1B; 有一間Band 2B 是St Joseph (在聖言隔離); 其他觀塘區的男校都是Band 3。

tpmon 發表於 18-5-30 15:20

觀塘區的男校,真的是第一:聖言,第二: 觀瑪。

感謝回覆!band 1 男女校又有冇介紹?想要好校風及好老師為主

1..問番自己學校;
2..睇下今年D師兄師姐派邊度多咪得LAW

王家爸爸    發表於 18-6-1 10:37

lilianyuyu 發表於 18-5-30 17:05
感謝回覆!band 1 男女校又有冇介紹?想要好校風及好老師為主

你的小朋友是否級十名內?

回覆 lilianyuyu 的帖子

好像只有順利天主教, 觀塘官立 及 蒙民偉是男/女B1

德田我見跨區的人數是個位數, 一般B1都是離不開樓上所提的

聖言, st.paul , st cat, 官瑪, 順天,

次一些就呂郭, 羅陳, 蒙民偉..

識一些平田/德田 的朋友如有意跨, 主要是想去
銀禧, 聖馬可, 張祝珊.

HaYi 發表於 18-5-31 21:48
德田我見跨區的人數是個位數, 一般B1都是離不開樓上所提的

聖言, st.paul , st cat, 官瑪, 順天,
唔止下麻...我見佢誇區37, 本區58(減左間band 2英文中學) woo

老實講,連小朋友既成績、強弱項都唔知道,無可能俾到有用既建議。

rayeu160 發表於 18-5-30 20:44
1..問番自己學校;
2..睇下今年D師兄師姐派邊度多咪得LAW
講得啱,問番自己學校,睇下名次接近既師兄師姐,近兩年派咗去邊幾間,就知道自己最好、最差係點。

王家爸爸 發表於 18-6-1 10:34
老實講,連小朋友既成績、強弱項都唔知道,無可能俾到有用既建議。  ...
咪係, 讀咩小學都一樣..你考級一同考級1百都爭好遠啦!

王家爸爸    發表於 18-6-1 10:50

pattoby 發表於 18-6-1 10:13
唔止下麻...我見佢誇區37, 本區58(減左間band 2英文中學) woo
你計埋表上的跨區直資同B2 ?  
我說單位是指見呢D跨區校每校是單位 (我見長年是1-2個), 唔同Stpaul 聖言等有十幾個...

HaYi 發表於 18-6-1 11:28
你計埋表上的跨區直資同B2 ?  
我說單位是指見呢D跨區校每校是單位 (我見長年是1-2個), 唔同Stpaul 聖言等 ...
要睇間小學咩野level, 緊係要睇埋誇區直資啦! (spcc, dgs, hys, gh....)你估係人去考都收咩! 厘d學生, 我相信留番o係本區, 都一定係1a中學首選. (不過我小朋友唔係讀厘間, 無咩時間去慢慢數..立下眼, 見陳瑞祺lasa/聖道加南係band 2黎)

正常自行誇區去考既, 真係間間小學都係得個位數架咋! 留本區考到既, 又唔知有幾多係自行, 幾多係抽獎. 所以, 反而好難睇到情況.
你講既: 聖言, st.paul , st cat, 官瑪, 順天(次一些就呂郭, 羅陳, 蒙民偉..) 其實, 觀塘區得好少band 1中學咋麻...你都講晒咁制喇. remark: 其實呂郭dse成績計一定唔係band 1, 羅陳更加係2b-c既中學.

不過, 我覺得要睇既, 並唔係樓主讀咩小學, 而係樓主小朋友自己係咩野level既學生. 幾差既小學, 都有band 1生, 所以, 你讀間小學幾勁都好, 都唔代表你個小朋友一定得/唔得.

pattoby 發表於 18-6-1 11:51
要睇間小學咩野level, 緊係要睇埋誇區直資啦! (spcc, dgs, hys, gh....)你估係人去考都收咩! 厘d學生, 我相 ...
For  樓主參考,  樓主唔說band 幾一而想有選擇的, 我相信一定有理由.   我都係識幾個朋友係德田讀(我自己唔係啦),  我朋友B1/B2 都唔係太諗跨區, 因為本區唔同level 選擇都唔少, 如真是marginal case, 去其它區基本上要自行考入, 難度提高.   識好多官津家長朋友都同一打算唔會跨區.  ( 而我自己是直資小學, 所以考全港直資中同跨區選官津中反而是常態.)
‹ 上一主題|下一主題