用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國,澳州,加拿大,讀中學, 點揀?
go

英國,澳州,加拿大,讀中學, 點揀? [複製鏈接]

其實除咗學費,其如有幾大分別?
   2    0    0    0

回覆樓主:

看有冇人幫手如親戚等,做監護人或提供住宿,附近有冇好學校介绍等

回覆樓主

我囡有澳籍,有親戚亦在澳洲,但選擇去英國讀寄宿。雖然貴咗好多,但比較適合我囡囡,因為:
1. 英國A level 只需要讀三科,佢本身只對數理有興趣,其他科都讀得唔係咁好
2. 我囡囡之前冇乜紀律心散,寄宿比較有規律。如果去澳洲,本身唔多寄宿選擇,好嘅學校同香港一樣,要全科都有番咁上下成績,如果住親友屋企,怕佢日夜打機冇心機讀書。加拿大同美國其實同澳洲亦差不多,但平好多。

所以去邊留學比較好,要睇囝囡本身性格,同小心選擇合適佢地嘅學校。當然澳洲就天氣好,而且讀完大學後可留低做嘢機會亦比英國高啦。而家冇英藉要留英非常難,澳洲會比一年visa大學畢業生搵工

回覆樓主:

你首先要了解佢哋每個國家主要考啲乜嘢公開試

邊種公開試啱你小朋友讀。

qwerty0000 發表於 18-5-29 02:03
你首先要了解佢哋每個國家主要考啲乜嘢公開試

邊種公開試啱你小朋友讀。

咁在澳洲和加拿大升大學要考什麼公開試呢?

gogogo333 發表於 18-5-28 21:42
我囡有澳籍,有親戚亦在澳洲,但選擇去英國讀寄宿。雖然貴咗好多,但比較適合我囡囡,因為:
1. 英國A leve ...

住寄宿除咗夠鐘要熄燈瞓覺外其他時間係咪都可以一樣打機呢?

STEM330 發表於 18-5-29 19:33
咁在澳洲和加拿大升大學要考什麼公開試呢?

澳洲和加拿大升大學係咪容易啲呢?

回覆樓主

我囡嘅寄宿每日放學後,晚餐前有大概兩小時prep time, 學生要留在課室溫書,有老師睇住。每星期六早上有測驗,所以可以keep到每日溫習。當然晚歺後到十一時學校關wifi前,都可以打機,但學校network慢,就算自己用電話data 都收得差,所以自自然然就打少咗機,會睇下其他課外書,佢好快就習慣,亦冇投訴不人道(emoji) 。少咗打機,亦多咗時間運動。
所以揀學校都好重要,當然唔係每個小朋友都可以接受呢種生活,要囝囡自己參與選學校,如果係自己揀嘅,接受程度會大好多,亦會讀得開心D。

STEM330 發表於 18-5-29 19:35
澳洲和加拿大升大學係咪容易啲呢?

如果你未有打算,可以找幾家升學Agent 問吓了解吓,反正Agent係不收費的,費用係最後收咗你嘅學校比。英國既大小Agent 非常多,澳洲就可問IDP. Sorry美加我就不太清楚

gogogo333 發表於 18-5-29 22:20
我囡嘅寄宿每日放學後,晚餐前有大概兩小時prep time, 學生要留在課室溫書,有老師睇住。每星期六早上有測 ...

多謝你的回覆, 有朋友話我聽其實加拿大的data plan好貴同得好少data,所以好快玩完, 打唔到幾多機。 唔知澳洲有冇呢個情況

STEM330 發表於 18-5-30 10:58
多謝你的回覆, 有朋友話我聽其實加拿大的data plan好貴同得好少data,所以好快玩完, 打唔到幾多機。 唔 ...

如果去澳洲,美加,呢個就唔係重點,亦唔應該係你考慮因素。因為美加澳寄宿學校少,多數住home stay 或親友家中,就一定會有wifi 。建議先行第一步,根據小朋友喜好及成績,找兩三間Agent問下不同地方考試制度,學費及學校選擇,然後家中做下資料蒐集,睇下邊類學校適合你小朋友,比佢參與選擇,篩選之後再搵返個Agent攞多啲詳細資料。其他嘅細節,先不用考慮
‹ 上一主題|下一主題