用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國租車自駕探仔,大家有沒有推薦車公司和相關保險? ...
樓主: kykyma2000
go

英國租車自駕探仔,大家有沒有推薦車公司和相關保險?   [複製鏈接]

回覆 bbqueen 的帖子

Avis 是買機票時一條數比,收左200Pounds deposit,我都驚到時唔退deposit

jj100c 發表於 18-8-29 06:15

Avis 是買機票時一條數比,收左200Pounds deposit,我都驚到時唔退deposit  ...

你經 Expedia 租?

回覆樓主

我7月去英國租車就有好不愉快事件。。。

如大家經agent 租車,有間Grexx Motxx 的千萬要考慮清楚。而且強烈建議經agent 租車,而租車日子長的一定要幫agent 買full protection.
因為當去到拎車公司時,佢地d full protection 超貴。
經 agency 買左全保可claim 足,仲會claim 埋個exchange rate.

我經BA連來回機票租兩星期$13xxx,因為之前睇過租車公司,兩星期要600鎊左右。

jj100c 發表於 18-8-29 14:13

我經BA連來回機票租兩星期$13xxx,因為之前睇過租車公司,兩星期要600鎊左右。 ...

好抵喎,是什麼車啊?

回覆 kykyma2000 的帖子

Volkswagen Golf 旅行版

請教一下, 英國租車可以異地還車嗎? 例如在倫敦租, 在愛丁堡還? 因未租過, 打算今年暑假去

sthnothing 發表於 19-2-22 11:26
請教一下, 英國租車可以異地還車嗎? 例如在倫敦租, 在愛丁堡還? 因未租過, 打算今年暑假去  ...
應該唔得,因為距離太遠

sthnothing 發表於 19-2-22 11:26
請教一下, 英國租車可以異地還車嗎? 例如在倫敦租, 在愛丁堡還? 因未租過, 打算今年暑假去  ...
Yes of course. But you will need to pay extra money for that, and choice of cars would be limited.

回覆樓主

舊年book Avis 都有不愉快經驗,不停sell 保險搞咗成2粒鐘才甩到身。揸揸下車,义電位冇電搞到GPS 唔work . 要call 佢地去第二度換車。還車時因為趕時間冇同佢check 車,結果佢send 相話肽軨有scratch . 我買了全保所以唔理佢。
去咁多地方自駕,最差是英國。諗住AVIS 是大公司會好D,結果都是唔好

rainbowbb 發表於 19-2-23 02:06
舊年book Avis 都有不愉快經驗,不停sell 保險搞咗成2粒鐘才甩到身。揸揸下車,义電位冇電搞到GPS 唔work . ...

唉,連Avis都咁樣,我喺泰國都租Avis幾好架,唔通係人嘅問題?英國人咁差架咩咁我八月租邊間好呢Green同Sixt都話唔好

cfs 發表於 19-2-23 09:37
唉,連Avis都咁樣,我喺泰國都租Avis幾好架,唔通係人嘅問題?英國人咁差架咩咁我八月租邊間好 ...

在機場攞車時見Avis 同budget rent a car 用同一office , 收據聯名

rainbowbb 發表於 19-2-23 11:41
在機場攞車時見Avis 同budget rent a car 用同一office , 收據聯名

所以邊間也是一樣,唯有睇自己彩數,同自己小心啲今次自己送佢開學,附近遊一星期先人學校,拎著個喼又吾想坐火車

skIII 發表於 18-8-27 17:23
未租過車,但英國本地人好多用Enterprise,比我都會用呢間,英國人通常好好,但租車租屋就好多古惑嘢,一 ...

經 Enterprise 租過三次,非常滿意,幸運每次車輛都非常新。
今年初取車時,sales提供一個透明的膠片template,上有size marking,供取車時記錄有否大於template 上的scratch / defects.... 以作記錄。
並説明還車時,只會就大於size marking 的new defects 才會收費,非常清楚均真。
Sales 也非常friendly,交車也十分暢順。

hollandbean 發表於 19-2-23 17:16
經 Enterprise 租過三次,非常滿意,幸運每次車輛都非常新。
今年初取車時,sales提供一個透明的膠片templ ...

到又安心啲喎
係咪直接向他們訂,定透過agent?

我哋都租過幾間,Avis 最好。

jj100c 發表於 19-2-24 00:14
我哋都租過幾間,Avis 最好。

又多個參考

cfs 發表於 19-2-23 21:23

聽到又安心啲喎

我是直接在enterprise 網站book 的

hollandbean 發表於 19-2-26 19:17
我是直接在enterprise 網站book 的

謝謝

想問下大家有無租過Budget這間租車公司,唔知好唔好呢?thx
‹ 上一主題|下一主題