用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國租車自駕探仔,大家有沒有推薦車公司和相關保險? ...
樓主: kykyma2000
go

英國租車自駕探仔,大家有沒有推薦車公司和相關保險?   [複製鏈接]

kit2004 發表於 18-6-12 23:48
我剛剛英國探仔回來,租了兩間租車都有不愉快經歷. 去到佢地係冇你初初選既車款.係都要你加錢upgrade.我地初 ...

乜英國租車咁差?英國我未租過,我在美國租過3次,係租租車網租平DD, 但都係比果幾間我選Sixty, Rentalcar...但每次都好滿意服務又ok

我在美國不同地方租過六,七次車(只是第一次有買zero excess),全都是零意外零事故,放低駕車已可輕鬆走人。

TKSMOM 發表於 18-6-13 15:10
我在美國不同地方租過六,七次車(只是第一次有買zero excess),全都是零意外零事故,放低駕車已可輕鬆走人 ...

me too, check都唔駛check就走得

醒目開學勳章

喧嘩 發表於 18-6-13 06:56
咁差? 你喺rental car租邊度攞車? 我直接hertz 租, 買左全保, 加gps要百幾磅所以我地唔加, 我暑假先去, 都 ...
第一間heathrow 機場Sixt, 其實個女人衰唔晒不過態度差過乜. 最後free upgrape比左架新車我地.因為部車本身冇gps要另加.但入面個charger 後面座位叉唔到. 得前面可叉.攪手部電話又成日冇電所以比佢叉. 所以我冇開google map.要開5,6個鐘電話一定冇晒電. 但車個gps我係台灣用過係ok. 我地2大一中喼.攪好耐先放到,成頭汗又浪費時間!嘔血

第2間係london king cross 叫easirent,呢間就真係衰到冇人有,比說話我地聽.我英文講唔叻但我識聽囉! 跟住攪手話佢都唔想係rentalcar comment寫甘多野先收聲. 佢隔離果個人都知衰對我地都有d禮貌.

係網比晒車型你睇都唔係果回事,全部都冇,旅行車變車仔真係嬲架!

不過錯有錯著,我地係sixt架車唔太大唔係旅行車, 我地去cornwall, famouth 同上山頂,原來係好窄既路,全部都係,單程路雙線行車.成個田園,山都係,揸大架d都好煩. 真係好貼. 又真係租岩車.

到旅行車係車呀仔回校,而放喼就好好多啦,打橫打棟都冇問題,舒服好多.

買全保點都安全d. 但以後都係自己買個gps,費時比人禁住搶. 又怕唔識用人地果d同垃圾gps.

醒目開學勳章

TKSMOM 發表於 18-6-13 11:31
回覆 喧嘩 的帖子

早幾年去英國玩,經Hertz租了車,收車時已經覺得那車很差(大大小小花痕十幾噠,又有輕地 ...
所以拎車時一定要check,我錄影同影相,有花痕同佢講同叫佢mark低.

kit2004 發表於 18-6-13 20:36
第一間heathrow 機場Sixt, 其實個女人衰唔晒不過態度差過乜. 最後free upgrape比左架新車我地.因為部車本身 ...

謝謝分享,我們咁多年來祇是有一次放行理時,車尾刮了1-2cm 痕,還車比Sixt ,因為買全保,所以無事

kykyma2000 發表於 18-6-14 14:31
謝謝分享,我們咁多年來祇是有一次放行理時,車尾刮了1-2cm 痕,還車比Sixt ,因為買全保,所以無事
...

我係Sixt 常客,我又覺得佢哋幾好喎。
啱啱五月去嗰次佢叫我俾多£7x 就可以upgrade 到全保,又送free upgrade 架車,俾架range rover evoque 我。 我老公都話好抵,叫我即confirm.

之前又試過無買全保,佢話要我賠括花咗呔鈴,我appeal 完佢又ok 喎。

我次次都係book 佢,佢又好似有啲offers 俾我咁,服務亦好好。

Ruby1219 發表於 18-6-14 17:18

我今次經Rental Car book Sixt 十日, 睇漏眼原來deposit 要5000 磅,驚中伏

Ruby1219 發表於 18-6-14 17:18

£70 請問是幾多天?

kykyma2000 發表於 18-6-14 19:31
£70 請問是幾多天?

9-10 days, i forgot

kykyma2000 發表於 18-6-14 19:28
我今次經Rental Car book Sixt 十日, 睇漏眼原來deposit 要5000 磅,驚中伏

七月時在Sixt 拿車是晨早五六點,很快及那女職員話Free upgrade ;話下個Booking 都可以安排同一款車,跟著Sell 保險;我無要;需然少少面黑,但是交車時縂算順利 (祇是之後收到在Cambridge 跌入Bus Lane 一、兩秒都要罰37Pd 再加 Sixt Adm 37 Fd)

kykyma2000 發表於 18-8-25 15:18

七月時在Sixt 拿車是晨早五六點,很快及那女職員話Free  ...

昨天下午五點去到Heathrow; 去到個印度人職員向我們推銷保險失敗後; 即面黑,本應話free Upgrade 即無埋;我們去到架車果然是細車放唔落行理,返轉頭話Upgrade 之前七月訂架車,講價後十日要加300 磅(即縂共900 磅);七月租時500 磅10日;有d㯲住搶;再拿車時發現車軚有問題,再換了 福士Candy MPV!!!!(之後再發現車內charger 壞, 乂唔到電...)

等shuttle; 排隊拿車再換車,搞了差不多兩個小時,之前仲要online check in 左!下次都係什麼都B/W及晤好直接同Sixt 訂車

回覆樓主

幾年前租過enterprise 很好,完全冇sell保險,租細車,但俾左架幾乎新SUV。預早網上會平很多,越遲越貴

https://www.enterprise.co.uk/en/home.html

blip 發表於 18-8-26 12:43
幾年前租過enterprise 很好,完全冇sell保險,租細車,但俾左架幾乎新SUV。預早網上會平很多,越遲越貴

ht ...

Enterprise ok.  我英國嘅朋友叫租呢間

我今次租Avis 貪佢喺T5 carpark 取車方便,因為幾年前喺另外租車公司租車,又喺sell保險及upgrade,但我哋通通都冇理佢。還車時佢話我整花左,好彩一攞車就有影相,後來開返相比佢睇先無事,想老屈,所以交車時一定要驗清楚。

vickynicky 發表於 18-8-27 14:39
Enterprise ok.  我英國嘅朋友叫租呢間

未租過車,但英國本地人好多用Enterprise,比我都會用呢間,英國人通常好好,但租車租屋就好多古惑嘢,一定要識得保護自己。

唔同租車公司買保險...想問問大家買乜租車保險?

dbc421 發表於 18-8-27 17:23
唔同租車公司買保險...想問問大家買乜租車保險?

你可以上番2樓睇介紹Rentalcover;

回覆樓主:

我哋租 enterprise,
機場攞車,
市中心還車。

見到㗎車,
又係同心目中有出入⋯⋯
online book 車時係 Ford 或同 grade,
取車時係 Hyundai....

我哋有加錢買 excess...
2日加多 3x pound...

攞車時我哋同職員指出車身有明顯的 scratch,
佢話唔駛擔心,
呢啲係小問題...

還車時...
可能因為唔同 location 返車,
職員好似驗屍咁驗,
擋風玻璃有一點仔,
佢用手指不停咁捽嗰點⋯⋯
我見佢捽咁耐,
就同佢講,
我哋有買 excess....
佢即刻收手同收工⋯⋯係即刻⋯⋯
我心諗,如果無加錢買 excess,
佢會唔會繼續捽?
好似想捽牌咁,由無捽到有?⋯⋯

重有,
佢 hold deposit 係真過數,
然後再退返錢去 credit card,
(之前喺其他國家租車,只 hold credit, 不過數)
變相我要蝕滙差⋯⋯

總括來説,
不過不失,
同埋好彩有比多 3x 鎊買 excess

dbc421 發表於 18-6-7 15:12
想問問有冇邊間租車公司推介?

幾個月前係 Heathrow 租 avis, online 收一次,現場又收多一次,如租 avis 記得 check credit card Statement!

Sixt 都吾好,屈人,收車職員態度好差,額外收多 hkd 1800,
我哋份旅行保險包埋自駕, 可以賠番曬!

今次我哋喺法國都係租 sixt, 明天還車, 希望一切順利!

GPS 一直都係用自己用開嘅, 每年去歐洲唔同嘅地方都係用佢, 同埋google, 唔會租佢哋個 gps
‹ 上一主題|下一主題