用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請教 Babington 坑口 好唔好?
go

請教 Babington 坑口 好唔好? [複製鏈接]

請教 Babington 坑口 好唔好?

本身打算報 RWI ,
但評估後建議讀 Ladder 説比較全面,
請問有冇用家可以分享一下?
又或者有冇其它店可pm推介給我,
又或者係私補 / 自組 比較好?
真心想要成效⋯⋯謝

4    0    0    0

我仔仔係坑口Babington 學RWI, 我覺得好好! 佢個老師好好, 但我自己個人就不是太喜歡BABINGTON 的行政。

VIB 發表於 18-5-30 17:34
我仔仔係坑口Babington 學RWI, 我覺得好好! 佢個老師好好, 但我自己個人就不是太喜歡BABINGTON 的行政。 ...

大好了,終於有人回覆,請問你小朋友幾大?

我仔仔係坑口Babington 學RWI, 我覺得好好! 佢個老師好好, 但我自己個人就不是太喜歡BABINGTON 的行政。 ...

請問係那位老師教的?
多少人一班?
謝謝

GNC 發表於 18-5-28 10:51
請教 Babington 坑口 好唔好?

本身打算報 RWI ,

想請教,評估喺邊度做?都係babington
我係美孚個邊,認同admin真係麻麻
黎緊暑假諗住玩下summer program試下情況

回覆樓主

因為Oxford RWI 只係phonics, 而English Ladder 係咩都有D例如speaking, phonics, spelling, 所以佢話English Ladder 全面D。

你要清楚自己需要,想學好phonics, RWI 真係好有效。想樣樣有D,就報English Ladder.  想整體提升英文水平,報曬兩樣。

RWI 是Oxford 課程,English Ladder 是Babington 自己開發的。

師資幾好,純英國口音,不過預左一年轉一次老師,因為始終環境細。

利申:小朋友讀RWI ,冇讀English Ladder

tree.monkey 發表於 18-5-31 10:13
黎緊暑假諗住玩下summer program ...

評估要約時間,係你想報個間分店做的,約15-20分鐘

bonmom 發表於 18-6-2 21:16
因為Oxford RWI 只係phonics, 而English Ladder 係咩都有D例如speaking, phonics, spelling, 所以佢話Engli ...

我較想讀RWI, 但又怕太悶和慢所以仲諗緊,
請問你小朋友幾大才開始讀RWI?
讀左幾耐/幾級才會見到成效?
謝謝

GNC 發表於 18-6-2 22:20
我較想讀RWI, 但又怕太悶和慢所以仲諗緊,
請問你小朋友幾大才開始讀RWI?
讀左幾耐/幾級才會見到成效?

我個小朋友K2開學才開始讀RWI, 由foundation 1 學起,學左一年無咩特別(即係慢),始終RWI 最初是打根基,根基打得好日後blending, reading, writing 先至有用。果然,一到K3, 一開波讀Green Level, 爆發力非常驚人,Fred talk, reading, 連帶日常問老師野都非常流暢主動!有見證過嘅人都覺得好驚訝!

當然,每個小朋友資質唔同,但係我硏究過RWI嘅設計係好有系統,唔係單單為識原音拼音,而係用phonics 幫小朋友reading and writing 整體提升英語水平,一生受用!

我背後只是平常伴讀ORT 和其他英文繪本,絶冇操佢,所以更相信RWI 嘅實力。

老師當中會加插遊戲玩住學,例如玩hangman 練串字,所以唔悶。

請問老師名字叫什麼?請PM我,謝謝

bonmom 發表於 18-6-3 07:01

我個小朋友K2開學才開始讀RWI, 由foundation 1 學起,學左一 ...

請問小朋友k3 去到RWI 咩level?
之前做assessment 難唔難的?

回覆 VIB 的帖子

請問係邊位teacher?可否PM我

回覆 Fanny331 的帖子

請問你有無讀RWI 課程?

回覆 bonmom 的帖子

你小朋友學 RWI 有成效真是令人鼓舞, 是在坑口Babington 學嗎? 女兒最初是English Ladder 轉 RWI, 由暑期班由 level 3 學起現在 level 4, 好像沒甚麼進度, 但女兒很喜歡上堂, 可能老師教學生動趣味性高,請問老師有定期評估報告嗎?

RWI 係 Oxford 官方教材,
Ladder 只是自家制課程。

回覆樓主

小女上緊ladder,諗緊加多個oral定RWI.

tree.monkey 發表於 18-5-31 10:13
黎緊暑假諗住玩下summer program ...
admin真係麻麻 -> why?  有咩問題??

So teacher teaching RWI must get some kind of certification from Oxford?
‹ 上一主題|下一主題