用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考小ftm成功率會大啲?
go

考小ftm成功率會大啲?

知道部份學校鍾意ftm多啲....所以想研究下

我係在職媽媽無工人,放工放假全部時間俾仔女都覺得唔夠時間用,知道考小要準備好多,陪讀、表達、學術、禮貌、見識缺一不可,但時間有限,都唔知做得邊樣!

想請教在職媽媽點樣分配時間為仔女準備考小,謝謝(emoji)(emoji)

咩都無報,順其自然等運到 ~15分自行無機,只參加大抽獎

pizzafat 發表於 18-5-28 10:26

我係在職媽媽無工人,放工放假全部時間俾仔女都覺得唔夠時間用 ...

學術為主果d學校就好鐘意FTM, 因為呢類學生成績穩定,功課通常會交齊!

我係在職媽媽無工人,放工放假全部時間俾仔女都覺得唔夠時間用 ...

ftm 係成功率大D。 唔係話學校睇你呢個身份,而係個產品既生產過程,品管各方面由頭跟到尾,當然係應該做得好D。

不過如果FTM 靠哂外判,咁又好難講。

retriever 發表於 18-5-28 15:57
ftm 係成功率大D。 唔係話學校睇你呢個身份,而係個產品既生產過程,品管各方面由頭跟到尾,當然係應該做 ...

咁都理解嘅,只係在職媽媽聽完有啲灰心....

pizzafat 發表於 18-5-28 17:29
咁都理解嘅,只係在職媽媽聽完有啲灰心....

我都係在職媽,都係放工自己教,仔最後有幾好offer.

其實,小朋友有無offer, 都係睇父母放幾多心機。 在職媽,無工人,但有心機或識教,都一樣教得好小朋友。俾心機

樹熊MA    發表於 18-5-29 16:20

回覆樓主:

FTM 或在職媽對考小一問題不大, 最重要是否可以準時放工(起碼不常要OT)返家同小朋友一齊看書/玩下.
另Daddy 角色同 Mum 同樣重要。
假日親子活動不可缺少。

學校唔會理,只睇小朋友表現。

識幾個小朋友,家姐考到 DGJS、細佬考到民生,另一對哥哥細佬都考到 KTS(阿哥升中入 LSC),另一個就考到 GT、救恩、九真。佢地全部都係 working mum,但係我睇得出佢地幾忙都會抽時間去教仔女。

有心一定搵到時間教,加油!

ppmmbb 發表於 18-5-28 18:49
學校唔會理,只睇小朋友表現。

係, 主要睇小朋友面試表現.

Tans 發表於 18-5-28 17:54
我都係在職媽,都係放工自己教,仔最後有幾好offer.

其實,小朋友有無offer, 都係睇父母放幾多心機。 在 ...

想請教應點樣分配時間教小朋友?平日晚睇功課、伴讀已無咩時間淨

放假去一兩個興趣班探下長老,請問仲有咩好方法/地方去等小朋友見識多啲?

回覆樓主:

學校睇學生表現多過睇係咪ftm, 冇必要想太多

chingchub 發表於 18-5-28 19:52
學校睇學生表現多過睇係咪ftm, 冇必要想太多

係, 分別不大, 收生主要是看小朋友面試表現。
不過, FTM 可能多時間看功課, 教小朋温書, 在初小養成良好讀書習慣, 上到高小自我學習會好有幫助。
FTM 冇時間, 功課可外判俾老師, 假日親子活動, 品德教養都可以, 成績亦吾會差。
教導冇固定方法可跟, 各師各法。

回覆樓主:

你係全职媽已經俾我哋啲在職媽媽都好多時間。就算 準時放工 返到屋企食埋飯已經七點半。啲仔女  九點半瞓 我哋都係兩個鐘 所以一定要訓練佢哋嘅自理能力

siden    發表於 18-5-30 21:07

0030 發表於 18-5-28 11:21
咩都無報,順其自然等運到 ~15分自行無機,只參加大抽獎

運氣重要, 但不常有; 有好準備就一定多機會。

pizzafat 發表於 18-5-28 19:21
想請教應點樣分配時間教小朋友?平日晚睇功課、伴讀已無咩時間淨

放假去一兩個興趣班探下長老,請問仲有 ...

我仔返學返上午班,我要佢下午自己跟時間表做功課、睇卡通片、睡午覺。 當我7:00返到,就睇功課、食晚飯、沖涼,9:00就開始睇書、認下字,10:00就訓。

平時多d傾計;若有事情唔俾做,都要俾佢知點解;睇下新聞,問下佢睇法,大概講下發生咩事。

星期六就學下課外活動、探嫲嫲。

有時,我會請假,下午約埋同學一齊出街玩。

pizzafat 發表於 18-5-28 19:21

放假去一兩個興趣班探下長老,請問仲有 ...

你一個小朋友?佢幾點瞓?平時邊個湊佢?你每晚可以陪佢有冇一小時至個半小時?
如果有,其實都好夠了。貴精不貴多的。每天伴讀一中一英,已經一年看三百六十本,星期六日更加可以多d

phoebewong123 發表於 18-5-29 10:26
你一個小朋友?佢幾點瞓?平時邊個湊佢?你每晚可以陪佢有冇一小時至個半小時?
如果有,其實都好夠了。貴 ...

係呀,得一個小朋友,每晚見佢時間約2-2.5小時,都有半小時伴讀,伴讀得黎又好似針對唔到認字、溫學校課程咁

就好似想佢考starter咁,除左外判課程外自己唔會有時間教,但上得starter又無咩時間上其他班,所以先唔知點入手好

pizzafat 發表於 18-5-29 13:40
係呀,得一個小朋友,每晚見佢時間約2-2.5小時,都有半小時伴讀,伴讀得黎又好似針對唔到認字、溫學校課程 ...

可唔可以陪多d,半小時太少了。你要想辦法陪佢耐d。外判課程一個星期才一小時,你自己唔多陪佢,晤可能夠的。可以和老公車輪陪嗎?

phoebewong123 發表於 18-5-29 13:55
可唔可以陪多d,半小時太少了。你要想辦法陪佢耐d。外判課程一個星期才一小時,你自己唔多陪佢,晤可能夠 ...

半小時只是伴讀,其餘時間有傾下計、玩下玩具咁