用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 deleted
樓主: zazadodo
go

[其他] deleted   [複製鏈接]

safeway 發表於 18-6-1 19:43
Application born between these dates for 2018-19 Admission : 1 Sep 2011 - 31 Dec 2012
咁都唔叫6歳 ? ...

佢寫明5years 8months 喎! 你想你小朋友幾多歲入year 1? 或者係我唔理解你既問題

zazadodo 發表於 18-5-31 15:07
同意啦。 其實香港有沒間好些少的國際學校。 I mean 不要那麼“商業” 味道,考慮多些學術及品德? ...

法國國際

海賊王粉絲 發表於 18-6-1 20:30
佢寫明5years 8months 喎! 你想你小朋友幾多歲入year 1? 或者係我唔理解你既問題
...

Anyway, 一般國際學校year 1 係等於local k3. 保良局國際學校year 1 等於local 小一,咁我地一般講6歲的

貝珠 發表於 18-6-1 20:45
Anyway, 一般國際學校year 1 係等於local k3. 保良局國際學校year 1 等於local 小一,咁我地一般講6歲的
...

明白

zazadodo 發表於 18-5-31 16:47
香港本地學校就英文呀呀嗚,國際就按住來搶仍確保不了教學質素,直資就三千人考!讀個書都咁難! ...

唔係讀個書好難,係讀個你滿意的書好難。

本地校也有英文好的,國際校也有英文差的。選校首要選學制,跟着選學制中的好學校,語文不應占比重太多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

zazadodo 發表於 18-5-31 16:47
香港本地學校就英文呀呀嗚,國際就按住來搶仍確保不了教學質素,直資就三千人考!讀個書都咁難! ...
如果到最後都等唔到心儀既學校, 或許可看看spanish international. 讀住先, 邊讀邊等...

回覆樓主:

deleted

zazadodo 發表於 18-6-2 10:08
之前其實入了^_^中intl school  Frankly speaking, 各方面不夠班!士多啤梨師資不錯。 ...
咁你堅持只俾20萬,我估佢地都会接受。士多啤梨個校長年輕又勤力,又有Kellet經驗,其實都唔錯。泰國士多啤梨亦做得唔錯。

funfun0209 發表於 18-6-2 10:26
咁你堅持只俾20萬,我估佢地都会接受。士多啤梨個校長年輕又勤力,又有Kellet經驗,其實都唔錯。泰國士多啤 ...
泰國好嘎。問過當地人說好。

s7824 發表於 18-6-1 18:49
都有嘅... 好似 ESF, AIS (American), CDNIS, GSIS, CIS,就唔係淨係睇錢,小朋友本身條件唔達標,有錢都 ...

ESF 一樣有 Nomination Right. 到左 minimum standard 人學優次便受錢影響。不止ESF,好多其他學校也差不多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

funfun0209 發表於 18-6-2 10:26
咁你堅持只俾20萬,我估佢地都会接受。士多啤梨個校長年輕又勤力,又有Kellet經驗,其實都唔錯。泰國士多啤 ...

係呀!

shadeslayer 發表於 18-6-2 12:01
ESF 一樣有 Nomination Right. 到左 minimum standard 人學優次便受錢影響。不止ESF,好多其他學校也差不 ...

ESF 買左NR 有 Priority, 係 Priority 1,但唔代表一定收,佢唔收都唔會退返 NR,佢收你,你唔買NR都可以讀。有別於淨係睇錢嘅 IS ,必須要買 debenture 先有得讀

第一天看見士多啤梨學校整個債券計劃已知道學校食相很差。可惜的是國際學校需求大,家長只好比錢。
不過陳生算有心辦學架啦。

EconFather 發表於 18-6-2 19:12
第一天看見士多啤梨學校整個債券計劃已知道學校食相很差。可惜的是國際學校需求大,家長只好比錢。
不過陳 ...
陳生是誰人?

zazadodo 發表於 18-6-2 19:16
陳生是誰人?

香港大部分國際學校後面都會有勢力人士支持。可以上網查,Public Information。

也解釋左點解Mount Kelly點開都開唔到。

s7824 發表於 18-6-2 17:20
ESF 買左NR 有 Priority, 係 Priority 1,但唔代表一定收,佢唔收都唔會退返 NR,佢收你,你唔買NR都可以 ...

你好似對ESF NR有好多誤解。

shadeslayer 發表於 18-6-2 20:15
你好似對ESF NR有好多誤解。

見圖如下

s7824 發表於 18-6-2 21:08
見圖如下

你的問題例如:唔收係會退回NR,收左,你接受左個位,就唔會退。

等等。。。。

zazadodo 發表於 18-6-2 19:16
陳生是誰人?

陳智思最大好處係有水喉

shadeslayer 發表於 18-6-2 23:23
你的問題例如:唔收係會退回NR,收左,你接受左個位,就唔會退。

等等。。。。

仲有呢?你話我有好多唔誤解,可唔可以逐一指出?
‹ 上一主題|下一主題