用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 東亞英國戶口轉帳問題
go

東亞英國戶口轉帳問題

請問各位爸爸媽媽﹕東亞英國戶口轉帳到匯豐英國戶口交學費/監護人費用要收手續費嗎﹖

SamuelC 發表於 18-5-26 12:05
請問各位爸爸媽媽﹕東亞英國戶口轉帳到匯豐英國戶口交學費/監護人費用要收手續費嗎﹖ ...

點解唔直接由英國東亞匯款交學費和監護人費?
其實係一家四口子

回覆樓主:

英國唔同銀行之間轉賬係無手續費。
不過我暫時未試過,係開戶時東亞個staff 講。

一家三口 發表於 18-5-26 12:26
點解唔直接由英國東亞匯款交學費和監護人費?
學校和監護人都是用匯豐銀行,如果用英國東亞戶口匯款要收手續費嗎?匯款每日是否有上限?
我是新手,唔知道用乜嘢方法交學費和監護人費最經濟和方便,請指教!

SIYip 發表於 18-5-26 12:31

英國唔同銀行之間轉賬係無手續費。
原來如此,謝!

SamuelC 發表於 18-5-26 12:05
請問各位爸爸媽媽﹕東亞英國戶口轉帳到匯豐英國戶口交學費/監護人費用要收手續費嗎﹖ ...

我有用英國東亞轉帳去英國匯豐銀行(監護人戶口),
冇收手續費,但你一定要登記左英國匯豐銀行戶口先可以做轉帳!我意思係網上轉帳!

SamuelC 發表於 18-5-26 12:39
學校和監護人都是用匯豐銀行,如果用英國東亞戶口匯款要收手續費嗎?匯款每日是否有上限?
我是新手,唔知 ...

edamame 發表於 18-5-26 13:14
我有用英國東亞轉帳去英國匯豐銀行(監護人戶口),
冇收手續費,但你一定要登記左英國匯豐銀行戶口先可以 ...
請問點樣登記?在香港可以登記嗎?

SamuelC 發表於 18-5-26 16:46
請問點樣登記?在香港可以登記嗎?

你要打電話去英國東亞銀行,叫佢比張form你加返個戶口落去,先可以過到,但係過戶款項有上限的。
詳情你打電話去問英國東亞銀行問,你開戶口的時候佢冇叫你加英國其他戶口?

如果未開東亞英國戶口, 你先準備好學校, 監護人及子女之英國戶口資料, 開戶時一并交登記. 即使子女未有東亞英國戶口, 你一齊申請埋, 東亞會幫你聯繫埋.
另外, 英國戶口做本地英國轉賬, 每日上限一萬鎊. 本地轉賬(DOMESTIC PAYMENT)網上做不收費用. 但學費超過一萬就要分開兩日上網做喇, 或者開票都得. 由香港戶口轉英鎊去英國戶口就每日上限等值5萬港幣.

Avenger 發表於 18-5-26 19:06
如果未開東亞英國戶口, 你先準備好學校, 監護人及子女之英國戶口資料, 開戶時一并交登記. 即使子女未有東亞 ...
我交咗3個term學費每次都過1萬鎊,一樣過到數喎!

yiphalook 發表於 18-5-26 22:30
我交咗3個term學費每次都過1萬鎊,一樣過到數喎!
無錯,每日上限一萬英鎊,多一鎊就過唔到喇!

Avenger 發表於 18-5-27 11:52
無錯,每日上限一萬英鎊,多一鎊就過唔到喇!

英國東亞10000鎊?咁好唔方便

HSBC UK daily limit 25000鎊, Barclay 50000

yiphalook 發表於 18-5-27 22:31
英國東亞10000鎊?咁好唔方便HSBC UK daily limit 25000鎊, Barclay 50000鎊

東亞好唔方便,衹有星期一至五9:00-3:00pm 可以東亞香港轉東亞英國,今早唔知是否因為英國仲係星期日又轉唔到!!!! HSBC 香港轉去HSBC UK 就24小時都ok

回覆 SamuelC 的帖子

我想開東亞Supreme gold(因網上見7月十萬元可開)。再開東亞英國户口。女兒因一些原因必須開滙豐英國户口。
請問
我唔去英國都可以用我名字開BEA英國户口?
有咩特別條件?
謝謝。

williammoj 發表於 18-7-5 01:53
回覆 SamuelC 的帖子

我想開東亞Supreme gold(因網上見7月十萬元可開)。再開東亞英國户口。女兒因一些原因 ...
我在香港東亞總行開英國户口,只有中環總行可開,但我同孩子一齐開,要出示大學offer letter, 如只家長開户,你最好先問一問