用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師應否以垃圾來責駡學生?
樓主: charlieyeung811
go

老師應否以垃圾來責駡學生?   [複製鏈接]

yovin 發表於 18-5-30 04:11

見你咁有愛心,points 又夾我,係EK又咁green
你咁講,我又真係望下啲分,唔到2千分又真係相比啲老臣子green唔少。

不過我都係耐唔耐上黎睇下啲升學資料,咁啱見個別議題有興趣就講下個人睇法,大部份題議唔太熟就純聽下人講咁啦。

咁啱有人講咩學校欺凌,其實依家小朋友最容易受欺凌既地方,已跳出晒學校或課室,若然感受到EK討論氣氛,就更明白小朋友一上網時遇到既情況,而且惡劣得多。

所以....偶爾上下網一定學到野。

ABC-DAD 發表於 18-5-30 11:05
如果,一句『垃圾』,當眾 羞辱就可以激勵到小朋友同大人 發奮,咁加埋粗口會否事半功倍呢?
還有必要遇到伯 ...

對不起 ! 真的為了那個老師睡不著:
唔再玩答你問題先,假設情況如下

3月呈分試完⇒孩子 每況愈下, 勸下好少少,又來過(已通知家長)。 快要六月final試 ,張成績表可能仲要見人:
已經勸勸勸十 獎勵下( 你們指的循循善誘)
又 鬧鬧鬧十 罰罚罰(言詞 恰到好處)
以上兩個方法 都一樣冇辦法令佢奮發圖強?
都仲唔改→ 要六月要考試, 老師心急了
A 試下用 「垃圾」 羞辱佢一次
B 放棄他
C你哋有無好提議?

如果有,我 將會 去信教育局十send埋蘋果 教曬所有老師。
我6月12日 上來看答案

(其間,請勿Tag我)

至於粗口,大人? 其他問題 12号再玩吓討論吓

https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20180530/58257467
良善被人欺,遇到不公事情就要出聲

Vanadium 發表於 18-5-30 23:08
你咁講,我又真係望下啲分,唔到2千分又真係相比啲老臣子green唔少。

不過我都係耐唔耐上黎睇下啲 ...

謝謝你!你已给我知道一個有「修養」的人,完美 示範!

我望塵莫及了。

yovin 發表於 18-5-31 06:47

對不起 ! 真的為了那個老師睡不著:
我看不必為此事過於粗心,我沒對你問問題,還是管好自己就夠。

放低包袱,繼續前行。

老師當面閙學生垃圾,有,但相信係少數,始終為人師表,老師對自己言行應懂得控制,言行過激有失斯文。

師奶閙老公、仔女垃圾我就親耳聽過,算唔算語言欺凌?當然,可以理解師9唔係一份斯文工。

charlieyeung811 發表於 18-5-25 17:30
學生因功課馬虎, 默書不合格. 老師便在堂上於20名同學面前指責該孩為垃圾!!!

兒子因此情緒低落, 可否告知 ...

一定向校長投訴

October. 發表於 18-5-31 11:15
老師當面閙學生垃圾,有,但相信係少數,始終為人師表,老師對自己言行應懂得控制,言行過激有失斯文。

師 ...

問下 Love 網友,話判斷言語上欺凌非常容易。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

October. 發表於 18-5-31 11:15

師 ...

C9其實鬧自己多啲喎,老公自己揀,仔女自己生依家好少聽生舊叉燒.......

------------------------
‹ 上一主題|下一主題