用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師應否以垃圾來責駡學生?
go

老師應否以垃圾來責駡學生?   [複製鏈接]

學生因功課馬虎, 默書不合格. 老師便在堂上於20名同學面前指責該孩為垃圾!!!

兒子因此情緒低落, 可否告知大家的睇法? 我應該怎樣做?
   4    0    0    0

charlieyeung811 發表於 18-5-25 17:30
學生因功課馬虎, 默書不合格. 老師便在堂上於20名同學面前指責該孩為垃圾!!!

兒子因此情緒低落, 可否告知 ...

不可以,完全唔專業

回覆樓主

數學作業改正改錯左,要逐個逐個出去老師枱當住老師面前改正,個個都嚇到震!改完老師將本作業擲向牆角,叫佢地自己執!

我仔係受害者,所以轉左校!

回覆 egg.plant 的帖子

我個仔六年級喇... 仲有個幾月就畢業, 不過無預計到喺呢個時候發生啲咁既事

charlieyeung811 發表於 18-5-25 17:52
回覆 egg.plant 的帖子

我個仔六年級喇... 仲有個幾月就畢業, 不過無預計到喺呢個時候發生啲咁既事 ...

要心平氣和向校方反映

回覆樓主:

就畢業就頂埋去。咁樣鬧,老師係唔對。

在安慰小朋友之餘,可以同佢傾吓,叫佢想吓自己有無做錯咗乜嘢,去令人咁樣鬧佢。你唔比機會人地,佢就無機會侮辱你。

試過有,不過係中學生,同埋係補習老師。

不過我覺得呢 d 不論係乜年紀乜情況,都唔應該用呢個言詞去鬧人。

我有聽過唔少呢類投訴(好多係津校),再過份的也有。
我自己一定頂唔順!

回覆樓主:

小六畢業捱過去
待七月派發成績表後再向校長投訴
只係投訴講完就算叫做講咗
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

ar_mak 發表於 18-5-25 19:44
情況分成兩部份,一部份係設毒計去對付個老師,另一部份係點同小朋友一齊面對。

先講小朋友呢部份。其實佢 ...

令我諗起以前有個同事,俾老細話完都唔會唔開心,心理質素好好,佢認為老細係話件事做得唔夠好啫,唔係話佢唔好,真係學到嘢

mrs.so 發表於 18-5-25 19:09
小六畢業捱過去
待七月派發成績表後再向校長投訴
只係投訴講完就算叫做講咗

見到校長講一聲,但係話,嗱,其實我唔想講係邊個男/女老師,因為佢仲教緊六年班XX科既,唔想影響到教學。唔知噤講得唔得

其實這些是"老師欺凌".....小朋友聽到真係會好吾開心...成績差都吾應該受這些欺凌,我會同小朋友講:個老師有問題,老師講既野照聽, 不過無理的說話和行動要抺左佢.     同意畢左業先同校長講.

個心經驗同校長口講作用不大,要寫信,寫比校長, 校監,cc比教育局,如學校有宗教背景,寫比負責教育部的工作人員,好快會有人跟進。記住,除左教育局同教區,只要係學校人士都叫他們書面交代,如果唔係都係得個講字,採你都傻

jumphigh 發表於 18-5-25 20:30
强调#(好多係津校)#有乜意義?
我有唔少朋友既子女讀津校,啲老師質數的確好參差。

原來到今時今日仲有老師鬧人垃圾,相信果批老師都係上一代就黎退休果批。

鬧人垃圾既老師無論點都係唔啱,比我會主動問個老師發生咩事,因好多時仔女返到屋企,只會講件事對自己有利既一面,更有機會將事情誇大,以保障自己,為証明老師講既係事實,亦可從同學方面查問。若明顯老師有錯,可再向學校校長查詢。

(點解要直接問老師? 因若真係自己仔女作左少少野,結果又寫信去教育局、校監、校長,查明仔女誇大左後,相信對仔女負面後果仲衰。)

但另一角度亦要積極少少,教子女面對呢類說話,亦可分析老師同佢自己錯既地方(如真係無認真去對待功課、可能唔合格但仍態度輕蔑),當然若然真覺得自己子女已盡力無咩錯處,亦可教導子女如何看待不合理批評,因子女成長過程,總有面對各種人及各式負評機會,有時都要學習如何處理。

回覆樓主

睇黎我係另類家長,d字亂寫、簡單改正錯完又錯,我會鬧佢交d垃圾比老師係不負責任的行為。如果佢認為冇所謂,咁我都會對佢做d不負責任的行為如唔煮飯、特登煮佢唔食的、學校旅行課外活動好玩的通吿唔簽

Ocean419 發表於 18-5-25 21:29
睇黎我係另類家長,d字亂寫、簡單改正錯完又錯,我會鬧佢交d垃圾比老師係不負責任的行為。如果佢認為冇所謂 ...

交d垃圾比老師,和鬧個學生係垃圾,好似層次上有d唔同。

其實出來社會,講嘢mean爆的人大把,如果做嘢唔認真,聽難聽說話的機會好大。現實係殘酷,自己唔尊重自己就容易招來人地唔尊重你。不過小六仲未係大人,咁講嘢,係課堂,仲係老師,就唔係咁好。

charlieyeung811 發表於 18-5-25 17:30

兒子因此情緒低落, 可否告知 ...

我會安撫阿仔情緒先,相信佢有能力做得好好。再鼓勵佢認真做功課,努力温默書,用行動證明俾老師睇佢唔係垃圾。
‹ 上一主題|下一主題