用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師應否以垃圾來責駡學生?
樓主: charlieyeung811
go

老師應否以垃圾來責駡學生?   [複製鏈接]

whitesky 發表於 18-5-28 00:37
我驚訝原來有些家長會覺得老師駡小朋友係垃圾是可以接受,還可能令小朋友 ’上進‘?為什麼會認為小朋友不 ...

所以我講,香港其實仲好古老,分不開人有權不被當眾羞辱的權利,未成年孩子更甚。分不開甚麽是溺愛。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bobbob 發表於 18-5-28 00:51
你唔係真係以為老師咁鬧學生係為咗令佢『發奮圖強』呀?定係教到炆控制唔到自己情緒?
作為老師,好應該對 ...

係!我仔由以前7O分(放手自己讀)上到P4.100分[已2次了]上次P5.98分該科全級第一, 其實有著相類似的經驗(我被針拮過), 可惜仍在校讀書, 不便多談。由當初被笑到現在被同學推佢成班長, 也被提名選風紀。 完全因為 「知恩圖報」四個字。

siden 發表於 18-5-28 01:16
「有事發生,連問下老師、了解下發生咩事,子女係學習上出現啲咩問題,點解要當眾鬧佢垃圾都唔會做。 樓主 ...

老師又好,父母又好,絕對可以,應該,為教育孩子而鬧,兇狠的鬧,但當眾侮辱,人身攻擊,則老師/父母也不該做。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

haihaimom 發表於 18-5-27 17:28

老師既專業係教好學生,我唔要求佢教好學生,唔羞辱學生 ...

需要or唔需要對質、問責或交待⇒ 寫信俾校長畀意見當然可以。 先假設是邪惡老師,但為仔女好的前提底下 ,有沒有令老師與學生win win相贏的更好方法?
見到有機會蝕本而毫無把握賺錢的生意,我一定唔會做。但其他人要做,旁觀的我只能善意提醒。

下屬工作唔達要求,上司當然應該極盡羞辱下屬。但何謂<極盡羞辱>先?如果「垃圾」就是極盡羞辱,個人意見就是被駡的玻璃心了。
就同你講工作,我做生意的,要同富豪交手,如果有人虧蝕公司幾個零, 我從未一見過一個會循循善誘的富豪。何止辱罵,出手打你都仲要笑住。唔好講到富豪level。就連睇地盤,D大佬小小嘢都辱罵你全家啦……

yovin 發表於 18-5-28 05:41
需要or唔需要對質、問責或交待⇒ 寫信俾校長畀意見當然可以。 先假設是邪惡老師,但為仔女好的前提底下  ...

續……
至於下屬, 唔係人人鍾意循循善誘嘅。 成個唐僧咁only you……you你一日,我就寧願你極盡羞辱我放我走,唔好阻我做嘢。睇你點教D下屬咀,小小事化大, 垃圾又話侮辱唔做,都唔係賺大錢嘅人!

做事馬虎的人根本我無法容得下,唔講公司,連我家三個女傭都唔敢唔合格,老姐姐跟我十幾年啦!所以從來唔駛勞氣去罵, 一個眼神已經震得住所有, 準時出糧講求效率, 唔該掛嘴邊 ,賺到錢齊齊分,就已經係一個好上司好老闆。 你下下做蝕本生意, 任你愛心爆棚, 出唔到糧,都唔係一個好上司啦。
此上道理,放在屋企一樣可以。

yovin 發表於 18-5-28 06:02

續……

如果講愛心,講同理心。

到底是誰去 願意<嘗試>伸出雙手 包容緊個老師?是誰先以大愛之心去 維護老師? 老師都係人,只要不是出意邪惡,做家長嘅可唔可以幫佢一把,扶佢向善做得更好。

有人個口講循循善誘? 但出手就心狠手辣? 單單片面之詞 不去鼓勵問因由, 有錯就要手起刀落。 然後 自我安慰 大條道理,大義凜然。

然後被圍插嘅又是誰?

愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.不作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。愛是永不止息.
我並非基督徒,但我懂得愛

haihaimom 發表於 18-5-27 17:28

老師既專業係教好學生,我唔要求佢教好學生,唔羞辱學生 ...

原來大家既修養同道德厎線噤唔一樣,我冇話可說,拜服

shadeslayer 發表於 18-5-28 01:48
老師當眾鬧學生垃圾這行為,有那一部分令你覺得老師係為了教育學生?

父母辱罵孩子,多數只為出啖氣。出 ...
你好肯定老師指住該同學話佢是一件垃圾?定還是老師意指學生交啲垃圾功課比佢?凡事未清楚之前不宜太主觀。

yovin 發表於 18-5-28 07:06
如果講愛心,講同理心。

到底是誰去 願意伸出雙手 包容緊個老師?是誰先以大愛之心去 維護老師? 老師都 ...

遇到這樣馬虎做功課的孩子, 家長想老師點去教 ?
一班有3x幾人, 其實老師大可不理, 繼續教書。

assado 發表於 18-5-28 07:59
...

同意,若老師並非想教好小朋友,或認為你冇得救,真係可以理得你,寫手冊記缺點就可以,鬧都費事。

...

認為當全班面鬧垃圾(當眾侮辱個細路)係想教育孩子,根本講唔通。因為以此道理,兜巴星也可以練面部肌肉結一實D,打一身也可以強身健體,令人捱得。如果唔係為教育,可以乜都唔做架嗎。

charlieyeung811 發表於 18-5-25 17:30
學生因功課馬虎, 默書不合格. 老師便在堂上於20名同學面前指責該孩為垃圾!!!

兒子因此情緒低落, 可否告知 ...
我阿細小一時試過俾班主任話「愚蠢」, 我直接寫信去校長度投訴。班主任緊係唔認自己有講過, 不過阿細不同場合, 不同時間, 不同人問佢都可以確實將地點、說話內容同場境講返出嚟, 一D都唔含糊, 所以我相信阿細無講大話。而且, 當年佢中文未有咁好, 唔識用「愚蠢」呢個詞語.............所以一定係聽返嚟。

charlieyeung811 發表於 18-5-27 19:47
對的,我只想向校方指出老師指責學生所用的言詞(以我自己的尺度來說),表達不滿!

可能有些家長覺得以垃 ...
要注意一點係, 小學生仲好細個, 就算你小朋友已經係P6, 你成日話佢蠢, 佢慢慢就會變蠢, 你成日鬧佢係垃圾, 佢會覺得自己真係垃圾。

我唔介意俾人鬧埋我同C6不懂教, 因為我哋當局者迷, 可能真係不懂, 不過, 我好介意小朋友「被塑造」成不該有既形象, 再而被定型。小學生仲細, 有好多方法可以鼓勵, 唔需要下下落佢面, 佢哋同中學生或大人唔一樣。老師係專業人士, 係大人, 佢哋既專業係教好學生, 當佢哋做得唔正確, 唔好叫我哋包容, 佢哋應該改善, 因為呢個係佢哋既專業。

little_yolky 發表於 18-5-28 09:01
要注意一點係, 小學生仲好細個, 就算你小朋友已經係P6, 你成日話佢蠢, 佢慢慢就會變蠢, 你成日鬧佢係垃圾,  ...
未係!毉生閙病人都被人說不專業啦!
有辦法識教的老師點會用垃圾來閙個學生!個個老師都係對住一大班學生又吾見其他老師甘做?

...

我會時刻緊記 : 唔駛理D 妖言惑眾!

未處理好來龍去脈,就先煽動小事化大。 佛口蛇心嘅人,我會多多修行,以愛隨之。

yovin 發表於 18-5-28 09:18
我會時刻緊記 : 唔駛理D 妖言惑眾!

未處理好來龍去脈,就先煽動小事化大。 佛口蛇心嘅人,我會多多修行 ...

我不回應他們, 有空去同小朋友玩, 看多兩本書了。

shadeslayer 發表於 18-5-28 08:40
認為當全班面鬧垃圾(當眾侮辱個細路)係想教育孩子,根本講唔通。因為以此道理,兜巴星也可以練面部肌肉結 ...

兜巴星嗰句,忍唔住笑咗,如果當眾鬧個下屬係垃圾都唔算羞辱,阿媽,我投降啦

haihaimom 發表於 18-5-28 09:24

兜巴星嗰句,忍唔住笑咗,如果當眾鬧個下屬係垃圾都唔算 ...

羞辱,不同<極盡羞辱>,差遠矣!

我認為 垃圾 係羞辱, 但不是 極盡羞辱。
請你看看#121. 我對着回應你的。

assado 發表於 18-5-28 09:24
我不回應他們, 有空去同小朋友玩, 看多兩本書了。

對了!要大考了。 謝謝你提醒!

剛才收到 幾位尊敬的帖友支持,我感滿足了。

老師是專業,專業是神,專業也有出錯時。
即使是有 : 一句「垃圾」就要等同醫生醫死人?

信望<愛> 。

yovin 發表於 18-5-28 09:47
羞辱,不同,差遠矣!

我認為 垃圾 係羞辱, 但不是 極盡羞辱。

我認為無論大人、小孩、學生、老師都唔應該被鬧垃圾來羞辱!
‹ 上一主題|下一主題