用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師應否以垃圾來責駡學生?
樓主: charlieyeung811
go

老師應否以垃圾來責駡學生?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-5-27 17:15

對。如果發生在港鐵,小六生被成年乘客侮辱,其傷害遠 ...

老師既專業係教好學生,我唔要求佢教好學生,唔羞辱學生其實已經好基本,我哋當然對老師要求會高一些。何況寫信比校長長只係表達意見,難道家長對老師既表現連意見也不能提出?我亦認為唔需要對質、問責或要校長交待什麼。
原來下屬工作唔達我要求,我係可以極盡羞辱之能事來辱罵他,天呀!原來我是個做得好差既上司

回覆樓主:

投訴又好, 吾投訴又好, 樓主更要緊的是正视小朋友的學習, 吾好俾老師講中, 現在努力還可以, 6年後DSE 見功夫。

回覆樓主

對的,我只想向校方指出老師指責學生所用的言詞(以我自己的尺度來說),表達不滿!

可能有些家長覺得以垃圾來鬧學生係無所謂,仲會鬧醒個學生,但唔好意思,我自己真係接受唔到!因為你除左鬧小朋友,間接仲鬧埋我和爸爸不懂教仔!

仲有向校方係表達不滿,從沒有要求校方需要對老師作出什麼處分,如校方認為老師這樣說是沒有問題,我也無話可說!

haihaimom 發表於 18-5-27 17:28

老師既專業係教好學生,我唔要求佢教好學生,唔羞辱學生 ...

職場多年,常見辱罵情況出現,背後好多說話聽。但我出名係「太過」循循善誘。「太過」係一些人比我的評語,包括被我循循善誘的人。我自己覺得OK。做人上司甚艱難。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-5-27 20:09
職場多年,常見辱罵情況出現,背後好多說話聽。但我出名係「太過」循循善誘。「太過」係一些人比我的評語 ...

工作多年,犯錯被上司責備一定試過,但被當眾辱罵,僅只一次,當時初出茅籚,對方只係稍比我高級。當時唔眀白佢動機,後來見其他新同事犯錯時遭遇一樣,才知道原來佢辱罵我既目的,就是要上司知道佢比我優勝。

charlieyeung811 發表於 18-5-27 19:47
對的,我只想向校方指出老師指責學生所用的言詞(以我自己的尺度來說),表達不滿!

可能有些家長覺得以垃 ...

我覺得分開兩件事來睇吧

小朋友表現不夠好,家長需要跟進是理所當然的。只有自強不息才不會被人看不起。

但是老師無論如何也不應該用這樣的言詞去責怪學生。這和學生表現如何沒有關係,根本是老師的操守有問題。會說學生是垃圾的老師品德和愛心應該也非常有限。向校方反映是理所當然。不過他們一定會辯解或者說沒有這回事,所以證據是必須的。

charlieyeung811 發表於 18-5-27 19:47

可能有些家長覺得以垃 ...

有很多人會把這兩件事混為一談。話學生玻璃心,沒有抗逆能力。其實根本沒有關係。小朋友點樣係一回事,唔代表老師可以咁樣講嘢。為人師表,什麼應該做什麼不應該做很清楚吧,成年人做事需要為自己負責。很多小朋友對老師說的話也很上心及視為榜樣,老師不是街外人,也不是求其一個三姑六婆。如果老師的受壓能力這麼低的話其實也不應該做老師。

maomaofafa 發表於 18-5-27 21:48
我覺得分開兩件事來睇吧

小朋友表現不夠好,家長需要跟進是理所當然的。只有自強不息才不會被人看不起。

大致同意。

再見樓主既回應真係感受好深,做父母,何為關心子女? 有事發生,連問下老師、了解下發生咩事,子女係學習上出現啲咩問題,點解要當眾鬧佢垃圾都唔會做。 樓主一句"功課馬虎、測驗不合格",事實就真係簡單到咁? 做父母唔好奇去confirm一下仲有無其他既咩?

所謂關心,就係寫信去校長投訴,投訴完,仔女有咩問題,過程點解令老師發晒火,定老師無拉拉發火,不在關心之列。

子女交左比學校,係學校學習同生活成點問多兩句都唔問(指問老師),子女在家之功課默書亦很大機會無點理先會出現馬虎情況......然後,子女被人話兩句,就趕著話做父母要為子女出頭,係父母既責任。

做父母既責任......有更多遠比出頭更重要啊! 不如EK出post問下學生成績好的家長,如何係子女成績唔太好時,點辛苦咁幫子女改善吧。真係愛錫子女,應要花多啲時間陪佢一齊成長,多方了解佢既需要同實況,多學習如何教養、多跟進佢既學習吧。

我知我講完呢番說話就會比人插,只係上到黎EK就好似新聞睇到啲令人痛心既社會現象,留言真係太多事。

最後,若那個老師對著學生講句垃圾,肯定有唔啱,就如父母因管教打仔女一樣。如果樓主同其子真係被人鬧完垃圾就發奮圖強,誓要用最好既態度去改善,要令鬧既人跌眼鏡,咁果句垃圾講得實在太值!

charlieyeung811 發表於 18-5-25 17:30
學生因功課馬虎, 默書不合格. 老師便在堂上於20名同學面前指責該孩為垃圾!!!

兒子因此情緒低落, 可否告知 ...
樓主,你小朋友俾老師鬧垃圾,我小朋友竟然被班主任起同學面前鬧佢「撒播謠言」一個十歲既小朋友,呢個term會唔會重左啲,作為媽媽的我,非常失落又感無用,因為敢怒不敢言

俾老師鬧既原因只係我小朋友同隔離同學講左一句「快啲做啦,如果唔係又會俾老師鬧架喇」老師立刻鬧佢「撒播謠言,明明唔係鬧你,講到鬧你」我囡即場起堂上喊,老師問佢喊咩,佢答「老師,你誤會左我」我非常非常心痛

PTL_L 發表於 18-5-28 00:12
樓主,你小朋友俾老師鬧垃圾,我小朋友竟然被班主任起同學面前鬧佢「撒播謠言」一個十歲既小朋友,呢個term ...

老師鬧學生垃圾,(差不多)沒有合理解釋,辦教育的人,無理由侮辱被教導的學生。但老師鬧學生「撒播謡言」,則沒有這種違背教育原則的問題,相去甚遠。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-5-28 00:20
老師鬧學生垃圾,(差不多)沒有合理解釋,辦教育的人,無理由侮辱被教導的學生。但老師鬧學生「撒播謡言」 ...
如果我小朋友有做呢個行為,我唔會包庇,反而要教,因為教育小朋友原本就係父母既責任,但佢冇做而又攞呢個term黎鬧佢引至佢即場喊,唔只係老師,就算作為一個普通既成年人都於心不忍,不過之前我們同班主任間發生左好多事情,我都不便多談。而家事情發展到,我囡要見社工,因為呢一年間,發生太多不平事,一個咁細既小朋友係承受唔到。作為父母,只希望小朋友能開開心心渡過童年,亦希望老師們要有同理心,真係視學生如自己既小朋友。老師講既每一句,小朋友都會烙印於心

我驚訝原來有些家長會覺得老師駡小朋友係垃圾是可以接受,還可能令小朋友 ’上進‘?為什麼會認為小朋友不合格就可以駡他垃圾? 就可以不尊重?

Vanadium 發表於 18-5-27 23:55
再見樓主既回應真係感受好深,做父母,何為關心子女? 有事發生,連問下老師、了解下發生咩事,子女係學習上 ...

睇左咁多回覆我好認同你,亦相信樓主兒子對功課不認真、默書不合格等問題並非首次發生,樓主並未去了解清楚當時情況,小朋友態度 …,只著眼放大了老師説過垃圾嘅詞語。明白現今家長通常愛子心切,若感覺到子女被不公平對待,往往就會不自覺地把事件放大,代孩子出頭甚至投訴。樓主兒子已是小六生並非小一,相信有可能較為反叛,老師教極唔聽才會激動失言,或許老師亦有做得不對的地方,但諗深一層老師都是想教好小朋友,而且實情係點都未清楚,單憑小朋友片面之詞就去投訴老師其實對教好小朋友全無好處。現今呢一代孩子唔打得、唔閙得,反叛起來的確好難教,家長代出頭也令孩子aq/eq都越來越低。新世代被上司閙兩句就辭職嘅,在職塲上都見唔少。

siden    發表於 18-5-28 01:25

醒目開學勳章

再見樓主既回應真係感受好深,做父母,何為關心子女? 有事發生,連問下老師、了解下發生咩事,子女係學習上 ...
你唔係真係以為老師咁鬧學生係為咗令佢『發奮圖強』呀?定係教到炆控制唔到自己情緒?
作為老師,好應該對事唔對人,如果針對件事指出學生錯處相信無人會批評,但去到人身攻擊就唔同講法。

「有事發生,連問下老師、了解下發生咩事,子女係學習上出現啲咩問題,點解要當眾鬧佢垃圾都唔會做。 樓主一句"功課馬虎、測驗不合格",事實就真係簡單到咁? 做父母唔好奇去confirm一下仲有無其他既咩?」

「過程點解令老師發晒火,定老師無拉拉發火」

以上其實講得好啱。其實我都唔明,點解楼主唔搞清楚以上嘅問題?連call個老師問清楚發生乜事都唔使?個老師把口唔要得係事實,但係咪都要問下當中發生乜事?唔知事情始末,點教好自己個仔?

除非個老師似癲狗一樣周圍鬧細路垃圾,否則,人人唔鬧淨係鬧楼主個仔,咁除左個老師有問題,連楼主個仔都非常有問題。

楼上有jm講得啱,兩件事情要分開睇。無論楼主個仔係個老師眼中有幾不知所謂,個老師都唔應該咁鬧個細路。呢個係原則問題,做教育嘅人,呢啲說話係絕對要忍。講得衰啲,就係忍唔到的話就咪鬼逗小學教師咁高人工。

做人父母,聽到個仔俾人咁鬧,果種心ip,只有當事人先會有深刻感受,其他人,大多針唔拮到肉唔知痛。所以楼主想反映或投訴俾學校聽老師需要改善,我覺得係講得通亦適當。訴就係要投之但係,係咪應該先向老師了解事情來龍去脈先投訴會好些?

Vanadium 有個point係講得好。家長係呢件事幫個仔出頭,的而且確係有可能係個仔眼中將成件事轉移焦點:即係話,個仔犯錯被鬧垃圾,依家阿媽幫個仔出頭去投訴個老師,咁即係錯在老師,個仔係受害者。上面我已經講咗,投訴係適當,但如何避免成件事在細路眼中被轉移焦點,楼主有責任去處理。係屋企家長唔處理好,個小朋友出去學校,甚至社會,邊個會忍你俾面你?如果楼主教懂個仔「人必自侮而後人侮之」呢個道理,楼主先係贏家。否則,只係用投訴打沉個老師,純粹只係發洩不滿,對楼主個仔一啲好處都冇!

如果我個仔搞成咁,我第一件事唔係諗投訴。我等一件事一定係鬧仔,仲要鬧得比個老師更兇更狠。因為家長唔鬧唔教,個仔將來只會受更多侮辱!父母唔出得幾多次頭!唔幫得幾多次!

唔要緊,如要被插有我陪你,加油!
我同你出發點和手法大致相同,為甚麼小孩子被罵「垃圾」從來無人提出去問?過程如何亦無人去探究。單單片面之詞,就一窩蜂指責老師,當中有些指責的說話比「垃圾」「粗口」更難聽,有些提議行為更令我心寒。上達意見當然可以,但有否win win相贏的方法?一個好老師一時失言or邪惡老師,我所處理的手法,會完全不一樣。有些家長把邪惡老師的所見所聞,已投射到樓主老師身上,我覺得不公平。我由band3,到大學,到考入北大碩士怎會未見過魔鬼與天使(論老師、家長、學生)。

我也喜歡鍥而捨!…………

siden    發表於 18-5-28 01:37

whitesky 發表於 18-5-28 00:37
我驚訝原來有些家長會覺得老師駡小朋友係垃圾是可以接受,還可能令小朋友 ’上進‘?為什麼會認為小朋友不 ...

同感。我都好意外,原來都有不少人會接受一個老師在課堂上指斥某個學生係「垃圾」,原來大家對教師嘅操守水平要求係咁低。

喺樓上廣泛的討論中,亦得知原來老師侮辱學生並非罕見之事,可能我小朋友真夠幸運,今日我訪問過我兩位分別就讀中、小學嘅孩子,兩人都表示並無見過/聽過 其學校老師以「垃圾」或其他侮辱性言詞去指責學生。

姑勿論基於何種因由、老師出發點為何,老師指斥學生係「垃圾」真的是可接受的嗎?

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-28 00:40
睇左咁多回覆我好認同你,亦相信樓主兒子對功課不認真、默書不合格等問題並非首次發生,樓主並未去了解清 ...

老師當眾鬧學生垃圾這行為,有那一部分令你覺得老師係為了教育學生?

父母辱罵孩子,多數只為出啖氣。出啖氣可能是必要,但絶不能叫教育孩子。
‹ 上一主題|下一主題