用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師應否以垃圾來責駡學生?
樓主: charlieyeung811
go

老師應否以垃圾來責駡學生?   [複製鏈接]

回覆樓主:

該小朋友是P6, 9月升中學, 不是幼稚園BB 或 一, 二年级同學仔, 有錯, 冇認真做好自己本份在先, 俾老師鬧下垃圾就接受吾到, 垃圾又不是粗口, 甘用乜名詞鬧好?
接受吾到, 可能是俾老師真係鬧同學要點。

shadeslayer 發表於 18-5-26 19:50

不能「是其是,非其非」,你點樣教孩子,如何以身作則 ...

教孩子,以身作則:
豈能罷黜百家,獨尊儒術乎?

節錄:是非觀,在中國文化界域中是如何演進的?
諸子學說,願聞其詳 ,取其得之。趣之,大家可上網參考全文分析。

ar_mak 發表於 18-5-26 22:54
其實你係好好心機去解釋左個實況,但樓主係好想下左呢啖氣大於一切,所以佢選擇左去信投訴。

係香港呢個社 ...

之前, 在一間非常好的學校面試, 有份問卷要即埸填寫, 其中一條問: 家長你對於現今學校投訴文化的睇法?
從中可理解, 學校要花許多時間去處理家長冇謂, 為出啖氣的投訴, 學校可用於教學上的時間又被浪費。

好一句「是其是、非其非」。我舉一個我真實見過,「是其是、非其非」既好例子,以下係一段學生與老師的對話,小明係一個頗頑劣學生,經常周街玩,聯群結黨,當然亦無心向學,父母操心不已; 老師係一個充滿愛心既老師,好喜歡同學生傾計同建立關係,享受學生對佢既信任同重視。

小明: (上課時悶悶不樂,擺明要老師知道有事發生。)
老師: 小明,你已幾日無返學,為何一返到黎就悶悶不樂?
小明: 老師,尋日媽媽打我!
老師: 吓....佢點解打你? 打你係犯法啊....佢點可以咁做?
小明: 我偷左屋企錢同朋友去街玩,無返屋企訓,她就好惡咁鬧我,我都知係我唔啱,但使唔使咁惡呢? 我同佢嘈左幾句,佢就打左我幾下,我真係好憎佢。
老師: 你都知你唔啱,你真係好識諗,要讚啊。無錯,佢即使係你呀媽,都無權打你架喎,可以告佢虐兒。我依家同你去見社工,去社署同警局備案.......要佢知道打小朋友係唔啱。
小明: 老師,你真係對我最好,我媽媽就係唔似你,所以我憎到佢死。

這位「是其是、非其非」、關心學生感受、從不罵學生既老師,相信可能就係支持「有錯必追究到底去投訴」既家長心目中既好老師。

Vanadium 發表於 18-5-27 09:24
好一句「是其是、非其非」。我舉一個我真實見過,「是其是、非其非」既好例子,以下係一段學生與老師的對話 ...
你個例子我都有個類似的.  家人以前在一情緒學校教過, 個同事體育老師是新人,  好有熱誠, 雖然D仔是大部份有比較大的問題, 都好聽佢教, 尤其佢是教體育為主, 小朋友都唔會討厭哩科.  但係某一天一個有個高小(身形中學生的) 在課室無啦啦情緒不定發惡, 個老師去阻止, 有些肢體衝突,  結果個仔投訴俾家長, 平時唔會出現的家長即投訴個老師校長, 個老師受左好大打擊, 最後走左.  有時真係唔係內人唔知真相.

回覆樓主:

大家為了尊重樓主,請先明確回答樓主的問題,其他是支折,不重要。

答案: 老師不應該叫學生為垃圾。在全班學生面前講更甚。

原因: 因為老師係教育人員,經常要求别人尊重。老師對被教的學生說垃圾,就是判定學生是舊垃圾,同全班講,只是侮辱,並應教育。孩子11歲小孩,要保護,不是欺凌。

奇怪,同學改花名就驚孩子自殘,一定要老師處理。便老師在全班同班面前叫垃圾,是嚴重的「花名」,因為由老師講,樓主己說同學己因些取笑。最近某君講,欺凌好易分,細路都都識分。老師抖眾侮辱一學生,相信好易分。

這是最重要的問題,樓主想知的答案。其他的,可慢慢講,又可不講。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

如既然都有已定答案, 可不用問大家意見了。

好一句「是其是、非其非」。我舉一個我真實見過,「是其是、非其非」既好例子,以下係一段學生與老師的對話 ...

是個好好要思考的問題。

先不判斷你個例子。是其是,非其非是中國傳統智慧,做事其中一個原則。聽過的人跟唔跟,幾時跟,如何跟,又是另一個判斷。

又不是邏輯數學,跟唔跟,幾時跟,咁大過人自己判斷。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

yovin 發表於 18-5-27 07:56

教孩子,以身作則:

請看#89。

HaYi 發表於 18-5-27 09:43
你個例子我都有個類似的.  家人以前在一情緒學校教過, 個同事體育老師是新人,  好有熱誠, 雖然D仔是大部份 ...
所以個人覺得呢個世界所謂是非黑白並唔係有人誇張得咁絕對,爭論咩係對錯係無聊,反問究竟結果如何仲好。真正關心小朋友既家長,做咩都應以小朋友作出發點,小朋友會唔會因為佢投訴而真係會好左呢? 又或差左? 呢個先應該關心既問題,而唔係咩「是其是、非其非」。

我講既例子係事實,我其實覺得果位老師好大問題,但我無挑戰佢,因佢一定會用「是其是、非其非」之態度回應我,講正硬道理佢無得輸,但我淨知往後兩年果個小朋友都係因犯事被送去法庭處理,佢既"愛心"絕對無為小朋友帶黎改變。

每個人既信念唔同,有人覺得鬧下仔女都怕傷佢自尊,但我自己莫講鬧,對仔女細個時講極唔聽話,我一定打,慶幸當時無人會因為我打兩下腳仔,就報警拉我。今日佢地大個左少少,已完全唔使打,因過往經驗話比佢地聽,我一面露不悅,佢地就知唔可以做或唔可以馬虎,絕對無得偷雞。佢做功課比我檢查,個樣仲緊張過我,因知道我有要求。咁關係好唔好呢? 我會覺得暫時自己幾成功,佢地知道只要做好啲野,大家有傾有講有笑,而我每次問佢地知唔知我點解對佢地做既野有要求,佢地會笑住答我想佢地好。

成績唔少係天生既能力,但態度係相反唔少係後天既培育,如果老師因一個人既能力差而鬧垃圾,我會毫不猶豫投訴,但若然佢係因一個人既態度差而鬧圾垃,唔知點解,若係我仔女我真心會多謝佢幫手鬧。

回覆樓主:

老師係教育工作者,佢唔應該係全班同學面前鬧學生垃圾,無論學生幾曳,佢用心幾良苦。不過如果係官津校,炒個老師難度高,佢唔會上身,嘈起上來,佢係教員室大講特講你仔幾衰幾差係咪垃圾吖,全校都知仲丢假。

唔做好本份,但心靈弱小,唔抵得人話,細路哥時仲可以。大個係咁,條路難行,實好多打擊係前面。做人做好自己,係rule number 1。

Jane1983 發表於 18-5-27 10:44
老師係教育工作者,佢唔應該係全班同學面前鬧學生垃圾,無論學生幾曳,佢用心幾良苦。不過如果係官津校,炒 ...

最少你立場清晰。

Vanadium 發表於 18-5-27 10:37
所以個人覺得呢個世界所謂是非黑白並唔係有人誇張得咁絕對,爭論咩係對錯係無聊,反問究竟結果如何仲好。真 ...

對樓主的問題,有無清晰立場?

定係你自己的意見就是對,别人的意見就好難判斷對錯?

回覆樓主

以後帶錄音器材返學,放喺書包度。有啲係微型鎖匙扣咁嘅樣裏面可以放sim card。老師再鬧垃圾的話有證有據。教自己小朋友改善冇問題,同保護自己亦都冇衝突。老師根本不應該鬧小朋友垃圾。

shadeslayer 發表於 18-5-27 10:05
大家為了尊重樓主,請先明確回答樓主的問題,其他是支折,不重要。

答案: 老師不應該叫學生為垃圾。在全班 ...

都話你趣緻!
大家一直尊重樓主回答問題, 是你先岔開其他支節, 去問人點樣教仔。看#82

我的答案:老師叫垃圾學生(是指樓主)垃圾,正在是其是非其非,在教育中,是欺凌。

如垃圾被叫垃圾就要投訴,這是寵壞、溺愛,是保護。

同學改花名驚孩子自殘,你驚我從不驚, 如何破局 ,成為朋友, 扭轉乾坤才是巧妙之處。

如果樓主的兒子真是垃圾, 如何循環再造, 變成成功的人, 畢業前令老師另眼相看, 才是重中之重。

觀點與價值觀的碰撞, 沒有絕對正確,各舒己見, 互相討論。

再看#34

你覺得自己維持公義, 我覺得你唯恐天下不亂。

yovin 發表於 18-5-27 11:30

都話你趣緻!

起碼你而家立場清晰。立場和思考顯示發言者是甚麽人,好公道。

如果老師在全班前,侮辱你孩子垃圾,佢走去自殘,你記得你自己講過乜就得。

我用是其是,非其非,是回網友的支折問題,不是我問起的。你口中唯恐天下不亂的人不是我。

shadeslayer 發表於 18-5-27 11:13
對樓主的問題,有無清晰立場?

定係你自己的意見就是對,别人的意見就好難判斷對錯?

Vanadium立場早已清,而且實況分析全面,你看到嗎?至少我(師奶)同mak(神)看到。

同樣, 你自己的意見就是對, 別人的意見又是甚麼?(學你: 用問題去回答問題)

yovin 發表於 18-5-27 12:00
Vanadium立場早已清,而且實況分析全面,你看到嗎?至少我(師奶)同mak(神)看到。

同樣, 你自己的意 ...

不要懶聰明,我一早說是其是,非其非只是做人一種原则,不信也可。你信百忍成金也可。

正如你有權在港鐵,以「人不為己天諸地滅」的原則,和老人家争位。

你有權爭位,我有權批評你自私,你有權不聽。

明未?

maomaofafa 發表於 18-5-27 11:28
以後帶錄音器材返學,放喺書包度。有啲係微型鎖匙扣咁嘅樣裏面可以放sim card。老師再鬧垃圾的話有證有據。 ...

偷錄音就要考慮和教導小孩如下:
‹ 上一主題|下一主題