用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師應否以垃圾來責駡學生?
樓主: charlieyeung811
go

老師應否以垃圾來責駡學生?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 18-5-28 12:40
回覆 shadeslayer 的帖子

真係好離譜。如果個學生成績正常、操行正常,但個老師自己心情唔好,或者心理變 ...

咪係,咁嘅事都有人判斷為「老師可以當眾鬧學生垃圾」,或判斷為「老師係教育緊學生」。仲有乜好講,真係無言。

Jane1983    發表於 18-5-28 12:50
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 18-5-28 11:34
鬧學生垃圾,要人當住全班,企係垃圾桶上堂...我路過睇到,唔關我事都火起。

呢d就係bully,欺人太甚,仲 ...
我哋個年代, 好多老師都係咁的。

little_yolky 發表於 18-5-28 13:06

如果學生有做錯,受罰係應該。自己做得一塌糊塗,但又面皮薄、要人呵護,係現實世界係無可能。但呢d同你講的例子係唔同。

little_yolky 發表於 18-5-28 13:06

我嗰年代(小學),班上總有一、兩個同學被老師鬧做垃圾。試過有老師當眾除咗個男生條褲打pat pat 添。如果依家發生,應該老師都冇得做。

Jane1983 發表於 18-5-28 13:15
如果學生有做錯,受罰係應該。自己做得一塌糊塗,但又面皮薄、要人呵護,係現實世界係無可能。但呢d同你講 ...
咁, 罰得你九成就緊係有錯, 不過, 我覺得都唔駛罰人企垃圾桶同跪上堂吧。不過, 阿細俾人鬧愚蠢果次, 實在唔係因為阿細愚蠢, 只係方法唔同而已, 無話老師果個一定係啱的, 反而我覺得阿細個方法更合乎數學學習。

little_yolky 發表於 18-5-28 13:21
咁, 罰得你九成就緊係有錯, 不過, 我覺得都唔駛罰人企垃圾桶同跪上堂吧。不過, 阿細俾人鬧愚蠢果次, 實在唔 ...

proportional response 係原則。係睇個同學唔順眼,自己心情唔好,佢錯少少,就借題發揮辱罵佢折磨佢?定係罪有應得、罰得其所?

我唔會姑息懶到出汁或者生性頑劣、屢勸不改的細路,有時屋企唔改就學校要改。但呢個世界亦有賤老師,逗份糧書又教得唔好,將自己人生的不快發洩落學生,遇到呢d害群之馬,一樣唔可以放。

shadeslayer 發表於 18-5-28 12:48
咪係,咁嘅事都有人判斷為「老師可以當眾鬧學生垃圾」,或判斷為「老師係教育緊學生」。仲有乜好講,真係 ...

吃飯都記掛住你。

請問?邊度有人在咁既事說:(正常學生vs行為偏差老師)可以當眾鬧學生垃圾或判断為老師係教育學生。

你是否用我#96樓嘅回覆,以偏蓋全?

係我對號入座了嗎?但我堂堂正正。

我平身最討厭人妖言惑眾(包括:以偏概全、 行為懦夫、 佛口蛇心、 小事化大嘅人)。要否我逐一post帖文出來出解釋俾你聽,同你討論,請教吓你意見!

Jane1983 發表於 18-5-28 13:38
proportional response 係原則。係睇個同學唔順眼,自己心情唔好,佢錯少少,就借題發揮辱罵佢折磨佢?定 ...
我哋以前果D都係好老師, 不過鐘意打人, 好惡而已。佢哋唔理邊個照打的。雖然唔係發洩, 但都打得好甘。

little_yolky 發表於 18-5-28 14:13
我哋以前果D都係好老師, 不過鐘意打人, 好惡而已。佢哋唔理邊個照打的。雖然唔係發洩, 但都打得好甘。 ...

順便搭咀:

我嗰個年代 →仲有D係神父來打、來駡的啊!

我小六都四十幾年前啦。

ABC-DAD 發表於 18-5-28 14:24
我小六都四十幾年前啦。
係, 無睇錯, 你係前輩。你哋班同學都好勇喎, 其他老師一定平時好仁慈。我哋老師個個出少林, 好好打, 所以由P1開始已經好驚, 唔敢出聲的。出聲死多二錢重。果陣時, 父母都唔會幫你出頭(其實係覺得父母唔會出頭而已, 從無試過), 所以, 有委屈都忍咗佢算。

記得有一次, 我隔離位個男同學, 因為功課做得唔好, 俾個老師一巴掌打到標血(唔知係面上邊部份標血), 一件裇衫都係血。老師打電話叫阿媽攞衫去學校俾同學換, 見到家長响課室門口同老師傾, 老師連家長都鬧埋, 講佢阿仔點衰, 家長只是連忙鞠躬陪不是。

現在時代改變咗, 就算老師持咩心態都好, 不恰當既言語同責罰, 都應予以禁止。樓主都指出, 曾同該名老師溝通, 老師並唔覺得自己係有錯, 正正就錯在於此。

P.S. 真心佩服你哋同學們既勇氣。

yovin 發表於 18-5-28 14:18
順便搭咀:

我嗰個年代 →仲有D係神父來打、來駡的啊!
我好彩, 神父十分仁慈, 所以我好鐘意去望彌撒。學校入面唔係個個老師都咁勇武, 係其中幾名, 其他老師最多都只係惡, 或打下面, 拉下頭髮而已。但校長好惡, 而且校長有把厚間尺可以打手板, 大家都好驚。P4果年我唔好彩俾全校最惡位老師做班主任, 不過好彩我無俾人打過而已。以前做小孩子, 並沒有享受尊嚴既權利。

其實要同校方講我的不滿, 係因為我覺得呢個詞語黎鬧學生. 老師咁樣鬧學生, 學生好可能會有樣學樣! 將來見到其他人做野馬虎/成績未如理想(而佢地又覺得自己做得好的話), 係咪可以用"垃圾"去話人呢? 呢點先係我想提出, 請校方同老師們注意!

yovin 發表於 18-5-28 14:10

吃飯都記掛住你。

請你不要回我文好嗎?我看「提醒」追文的。你的 Level 同我差咁遠,討論不了,我真的飛住睇的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 little_yolky 的帖子

之前我小朋友跟著一個教練,進展非常好,有一天孩子忘記了他之前的教法,他話佢蠢,我想了一陣,馬上除消了所有訓練。雖然我知道如果小孩一直跟住這教練,佢進展會越來越好,但是我覺得尊重别人是非常首要,我不想孩子以為侮辱是正常,平常事及合理化。孩子雖小,不等於不需要被人尊重。這個跟玻璃心是兩回事,成人職埸,成熟度跟孩子在學校是兩碼子事。就算是在職場上,侮辱的說話也是修養低的表現。
樓主的看法及處理方式非常冷靜及合理,孩子有這樣的老師,實在不幸。

charlieyeung811 發表於 18-5-28 14:42
其實要同校方講我的不滿, 係因為我覺得呢個詞語黎鬧學生. 老師咁樣鬧學生, 學生好可能會有樣學樣! 將來見到 ...
你之前已經同老師溝通過, 佢承認說過但不覺得有錯, 已經是問題所在, 同校方反映是十分正確的。你小朋友將畢業, 其實佢哋改唔改都與你無關, 但是, 要向小朋友發出正確既信息, 侮辱人既說話, 就算你是高高在上也不可以說。

Jane1983 發表於 18-5-27 10:44
老師係教育工作者,佢唔應該係全班同學面前鬧學生垃圾,無論學生幾曳,佢用心幾良苦。不過如果係官津校,炒 ...
家長可以同時教育小朋友有堅強既心, 並做好本份, 又向校方反映不滿, 沒有衝突啊。而且, 投訴並不是為了要炒老師, 是要向校方或相關老師發出訊息, 對事件表示關注。

charlieyeung811 發表於 18-5-28 10:25
我見有好多回應都係叫我比心機教好個仔多過去投訴... 我想講其實小兒成績並不太差, 主科英數常都有80幾分,  ...

原來楼主已經這樣處理,好ok wor。

大家就一人少句,我諗都冇人會認為老師係做得啱,分別只係走唔走去投訴。

siden 發表於 18-5-28 16:34
原來楼主已經這樣處理,好ok wor。

大家就一人少句,我諗都冇人會認為老師係做得啱,分別只係走唔走去投 ...

我好欣賞樓主既處理,都快畢業,忍一忍有幾難,去信學校表達意見,只為未畢業既同學,此乃擇善固執

charlieyeung811 發表於 18-5-25 17:30
學生因功課馬虎, 默書不合格. 老師便在堂上於20名同學面前指責該孩為垃圾!!!

兒子因此情緒低落, 可否告知 ...

想問樓主,你仔讀咗6年...你有冇聽過個老師的衰野??...正常呢個老師早就比人唱到佢臭晒,如果有聽過就應該見慣不怪了....若果個老師口碑一向係好既,咁就可能有病了....
‹ 上一主題|下一主題