用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如何適應下午班時間
go

如何適應下午班時間 [複製鏈接]

新手父母一問:
小朋友黎緊N班讀下午班,但佢一向都是約12-3點左右午睡,想請教下過來人如何調節小朋友的時間去適應下午班,謝謝。
   2    0    0    0

回覆樓主

我都想知,我小朋友而家食完lunch一兩點就nap.. 9月開始下午班就啱啱係佢瞓覺時候. 係唔係要佢再早啲起身(而家通常七點幾起身),返學前可以nap一陣?唔係怕佢捱唔住到四點幾...

我都好想知, 如果由佢訓得晏, 其實12點多D就要出門口上校巴, 只能食BRUNCH就要返學, SKIP左早餐一餐了?

rchan1 發表於 18-5-25 10:50
我都好想知, 如果由佢訓得晏, 其實12點多D就要出門口上校巴, 只能食BRUNCH就要返學, SKIP左早餐一餐了?  ...

係lor, 通常瞓到9點醒,12點前要完成午餐上校車....
(打算自然醒,唔會專登叫醒佢)

回覆樓主:

我小朋友平時夜晚10點訓著,早上大概9點半自然醒,食少少早餐(例如半個包,一盒奶or粟米片等),11點半食lunch,12點半上校車。
好多小朋友其實踏入3歲開始就唔訓晏覺

MissMissMiss 發表於 18-5-25 15:45
我小朋友平時夜晚10點訓著,早上大概9點半自然醒,食少少早餐(例如半個包,一盒奶or粟米片等),11點半食lun ...
請問放學之後晚飯之前係咪都唔會再比佢眠一眠?
如果唔眠, 食晚飯會唔會發脾氣/食唔好?

‹ 上一主題|下一主題